Το νέο πλαίσιο επιλογής Διοικήσεων κρίσιμων φορέων του Δημόσιου μεταξύ των οποίων των περίπου 120 νοσοκομείων και των 7 υγειονομικών περιφερειών της χώρας παρουσίασε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέεως.
Το νομοσχέδιο «Νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων και ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους» αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή εως το τέλος Οκτωβρίου και να ψηφιστεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου ώστε ο νέος μηχανισμός επιλογής διοικητών και προέδρων να «τρέξει» από τις αρχές του νέου έτους.
Σύμφωνα με την κυρία Κεραμέως το νέο σύστημα προωθεί την αξιοκρατία, την αντικειμενικότητα και την ταχύτητα ενώ στοχεύει στην επιλογή του κατάλληλου προσώπου για την κατάλληλη θέση.
Η επιλογή των περίπου 600 νέων διοικητών, αναπληρωτών διοικητών και προέδρων θα γίνεται με βάση την συνάφεια των ακαδημαϊκών τους προσόντων, την επαγγελματική τους εμπειρία αλλά και μετά από τεστ δεξιοτήτων. Όπως ήδη έχει γράψει το protothema, οι νέοι διοικητές και πρόεδροι φορέων θα αξιολογούνται σε ετήσια βάση σύμφωνα με συγκεκριμένο πλάνο στοχοθεσιας και αναλόγως θα επιβραβεύονται με μπόνους ή θα υφίστανται πέναλτι ακόμα και παύση από τα καθήκοντά τους.
Σύμφωνα με την ενημέρωση οι φορείς του δημοσίου που θα αποκτήσουν νέες διοικήσεις θα χωριστούν σε τρεις μεγάλες ομάδες ανάλογα με το αντικείμενό τους και το εύρος της δράσης τους.
Στην πρώτη ομάδα θα ενταχθούν νομικά πρόσωπα με δράση σε όλη την επικράτεια καθώς και οι 7 Υγειονομικές περιφέρειες. Συνολικά θα περιλαμβάνει 190 θέσεις διοικητών, υποδιοικητών κλπ.
Στην δεύτερη ομάδα θα ενταχθούν νομικά πρόσωπα με ειδικό αντικείμενο ή τοπική δράση και αφορά σε 270 θέσεις ενώ η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει τα νοσοκομεία της χώρας.
Για κάθε κατηγορία θα εφαρμοστούν διαφορετικά κριτήρια επιλογής προσώπων. Για παράδειγμα στους τους νέους διοικητές νοσοκομείων θα απαιτηθεί πτυχίο ΑΕΙ συναφές με υγειονομικά θέματα ή με την διοίκηση.
Ειδικότερα, η επιλογή θα γίνεται με βάση αντικειμενικά προσόντα, δηλαδή πτυχίο ΑΕΙ, συνάφεια πτυχίου, 5ετης επαγγελματική εμπειρία, ξένη γλώσσα, ενώ οι υποψήφιοι θα υποβάλλονται σε τεστ δεξιοτήτων.
Ο μέγιστος βαθμός για τα τυπικά προσόντα θα είναι 600 μόρια, 800 μόρια για εργασιακή εμπειρία και 800 μόρια για το τεστ δεξιοτήτων. Οι 7 υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν την μεγαλύτερη βαθμολογία θα προκρίνονται στην φάση της συνέντευξης η οποία θα βαθμολογείται με εως 800 μόρια. Τέλος, η λίστα των 3 επικρατέστερων υποψηφίων θα πηγαίνει στον αρμόδιο υπουργό – που έχει υπο τις αρμοδιότητές του τον φορέα υποδοχής της νέας διοίκησης – για την τελική επιλογή.
Όπως διευκρίνισε η αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη η αξιολόγηση των υποψηφίων θα γίνεται από 3 διαφορετικές επιτροπές επιλογής διοικήσεων ανάλογα με την ομαδοποίηση των φορέων, στις οποίες θα προΐσταται μέλος του ΑΣΕΠ.
Ειδικά για τα νοσοκομεία στην επιτροπή επιλογής θα μετέχει και ο διοικητής της υγειονομικής περιφέρειας στην οποία ανήκει κάθε νοσοκομείο γι αυτό και θα προηγηθεί η επιλογή των διοικητών ΥΠΕ και θα ακολουθήσει η επιλογή των διοικητών νοσοκομείων.
Συμβόλαιο απόδοσης με μπόνους ή παύση εργασίας.
Οι νέοι διοικητές θα έχουν τετραετή θητεία και όχι τριετή που ισχύει σήμερα ενώ με την ανάληψη των καθηκόντων τους θα υπογράφουν συμβόλαιο απόδοσης επι συγκεκριμένου οδικού χάρτη επίτευξης στόχων. Θα υποβάλλονται σε ετήσια αξιολόγηση – και όχι διετή όπως αρχικά σχεδιαζόταν – και ανάλογα με την απόδοσή τους θα επιβραβεύονται με μπόνους, θα τιμωρούνται με πέναλτι ή ακόμα θα παύονται από τα καθήκοντά τους.
Δείτε αναλυτικά τους πίνακες: