Τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη στήριξη και την αναβάθμιση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης επανέλαβε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης μιλώντας στο ετήσιο τακτικό δυνέδριο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας), οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χθες στη Θεσσαλονίκη και αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να είναι συγκροτημένες και λειτουργικές και όχι να αποφασίζονται «επειδή κάποιος σκέφτηκε κάτι»και τελικά να αποβαίνουν εις βάρος των πολιτών.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός αναφέρθηκε στην απλή αναλογική, στο εκλογικό σύστημα με το οποίο πραγματοποιήθηκαν οι προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές με ευθύνη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα «να χρειάζονται παρεμβάσεις κάθε μήνα για να λειτουργήσουν οι δήμοι και να μην υπάρχει αδράνεια. Και την αδράνεια την πληρώνουν οι πολίτες» τόνισε.
Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι το θέμα των προσλήψεων στους δήμους βρίσκεται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι όταν γίνεται αναφορά σε υποστελέχωση των δήμων «δεν μπορούμε να αναφερόμαστε σε ό,τι ίσχυε πριν από μία δεκαετία, γιατί οι συνθήκες έχουν αλλάξει» Από το 2019 έως και τον Αύγουστο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, αποχώρησαν 5.311 υπάλληλοι από τους δήμους, ενώ αντίστοιχα προσελήφθησαν 8.652.
Σε σχέση με τις καθυστερήσεις στην τοποθέτηση των νέων υπαλλήλων, ο κ. Βορίδης δεσμεύτηκε ότι έως τον Μάρτιο θα βρίσκονται στις θέσεις τους οι 555 που προσελήφθησαν το 2020 και οι 636, των οποίων η πρόσληψη εγκρίθηκε το 2021. Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην κινητικότητα, υπογραμμίζοντας ότι κατά την εφαρμογή πέντε κύκλων κινητικότητας έφυγαν από τους δήμους 255 συνολικά άτομα, αναγνώρισε ωστόσο ότι για τους 13 δήμους που έχασαν πάνω από 10 άτομα προσωπικό, έχει προκύψει ορατό πρόβλημα.
Κάλεσε τους αιρετούς να εντάξουν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» το οποίο εξελίσσεται στο «μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων για την τοπική αυτοδιοίκηση» τα σωστά και χρήσιμα για τους πολίτες έργα, ακόμα και αν χρειαστεί να λάβουν δύσκολες αποφάσεις.
Οσον αφορά την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και τον μηχανισμό αξιολόγησης των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Βορίδης δεσμεύτηκε ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί «έως το τέλος του χρόνου, οπότε και θα έχουμε ξεκαθαρίσει και ποιες αρμοδιότητες θα μεταφερθούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην τοπική αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού. Με ορίζοντα τον νέο χρόνο, ωστόσο, ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε επίσης και στη δημοτική αστυνομία και το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν νέες προσλήψεις, εφόσον όμως αποφασιστεί «τι αστυνομία θέλουμε στους δήμους και ποια θα πρέπει να είναι η εκπαίδευσή της»