Την μετάβαση του Δημοσίου στην ψηφιακή εποχή σηματοδοτεί το σχέδιο νόμου, 232 άρθρων, για τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών που κατατέθηκε, χθες Τετάρτη, στη Βουλή.
Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης περιλαμβάνονται διατάξεις από την κατάργηση του φαξ στο Δημόσιο, έως την καθιέρωση της ψηφιακής θυρίδας κάθε πολίτη και φορέα και του προσωπικού αριθμού (Π.Α.) ως αριθμού υποχρεωτικής επαλήθευσης της ταυτότητας των συναλλασσόμενων με το Δημόσιο.
Στις θυρίδες των χρηστών τηρούνται τα έγγραφα που εκδίδουν τα φυσικά πρόσωπα μέσα από την πλατφόρμα του gov.gr, καθώς και τα δημόσια έγγραφα που εκδίδονται από τους φορείς του Δημοσίου κατόπιν αίτησης των ενδιαφερομένων. Οι φορείς του δημόσιου τομέα μπορούν να αποστέλλουν δημόσια έγγραφα στη θυρίδα του χρήστη μετά από αίτησή του.
O Προσωπικός Αριθμός θα αποτελείται από δώδεκα αλφαριθμητικά στοιχεία, εκ των οποίων τουλάχιστον τα εννέα είναι αριθμητικά, και χορηγείται μια φορά στο φυσικό πρόσωπο. Η διαδικασία απόδοσης του Π.Α. αναμένεται να ολοκληρωθεί σχεδόν ταυτόχρονα με την καθιέρωση δημιουργίας των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων σε περίπου δύο χρόνια.
Πέρα από την κατάργηση του φαξ, το νομοσχέδιο ορίζει ότι γίνεται υποχρεωτική για το Δημόσιο η ηλεκτρονική επικοινωνία με τους πολίτες και τους φορείς. Βεβαίως, πολίτες και επιχειρήσεις διατηρούν το δικαίωμα να επιλέξουν μη ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας.
Ακόμη, δημιουργείται το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών με σκοπό την καταγραφή, την αποτύπωση και μοντελοποίηση των ψηφιακών ή φυσικών διοικητικών διαδικασιών του δημόσιου τομέα. Όπως έχει γράψει το Capital.gr oι διαδικασίες και τα δικαιολογητικά που θα αναγράφονται στο Μητρώο δεν θα έχουν απλά ενημερωτικό χαρακτήρα αλλά θα είναι και δεσμευτικές για όλες τις υπηρεσίες και τους φορείς του Δημοσίου.
To fund Φαιστός
Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται και η ίδρυση της εταιρείας «Συμμετοχές 5G Α.Ε.» που θα αξιοποιήσει το «Ταμείο Φαιστός» με σκοπό την υλοποίηση επενδύσεων σε επιχειρήσεις που αναπτύσσουν εφαρμογές πάνω στις τεχνολογίες 5G. Σημειώνεται πως το «Φαιστός” θα έχει ως αρχικό κεφάλαιο το 25% των εσόδων του Δημοσίου από τη δημοπρασία που θα διεξάγει η ΕΕΤΤ για τις άδειες 5G, δηλαδή περίπου 90 εκατ. ευρώ..
Άλλες διατάξεις ρυθμίζουν ζητήματα σχετικά με τις περιοχές εκτός τηλεοπτικής κάλυψης. Συγκεκριμένα, απλοποιείται η διαδικασία για τους πολίτες των συγκεκριμένων περιοχών, οι οποίοι θα δηλώνουν μόνο τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου τους.
Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του δικαιούχου θα αντλούνται ηλεκτρονικά. Ακόμη, ο αριθμός των περιοχών υπερδιπλασιάζεται καθώς από τις περίπου 400 του αρχικού προγράμματος ξεπερνά πια τις 900, ενώ επεκτείνεται στα 8 χρόνια η εγγύηση του σχετικού εξοπλισμού (από δύο χρόνια που είναι σήμερα), καλύπτοντας τους πολίτες για όλο τον χρόνο ισχύος του προγράμματος.