Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι:»Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στους 600.000 δημοσίους υπαλλήλους της χώρας μας, με αφορμή την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για το 13ο και 14ο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, κρίνει συνταγματικές τις περικοπές».
Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, «είναι πράγματι απορίας άξιον πώς η Ολομέλεια του ΣτΕ κατέληξε σε αυτήν την απόφαση, όταν, μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, το ΣΤ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε κρίνει με ευρύτατη πλειοψηφία (6-1) αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Ν. 4093/12, που εξαφάνισαν εντελώς τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων. Εξαιτίας δε αυτής της απόφασης του ΣΤ΄ Τμήματος, εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι προσέφυγαν στα δικαστήρια, για να διεκδικήσουν με αγωγές τον 13ο και 14ο μισθό, αφού, ως γνωστόν, οι αποφάσεις του ΣτΕ πλέον δεν έχουν αναδρομική ισχύ, παρά μόνο για όσους έχουν ασκήσει ένδικα μέσα».
«Βέβαια, έχουμε συνηθίσει στις απορριπτικές αποφάσεις του ΣτΕ στις προσφυγές που η ΑΔΕΔΥ καταθέτει. Επισημαίνουμε ότι όλες μας οι προσφυγές για τις περικοπές των μνημονίων απορρίφθηκαν. Όπως, επίσης, απορρίφθηκε και η προσφυγή μας για τα όρια ηλικίας που αυξήθηκαν, μέχρι και 17 χρόνια, με το τρίτο μνημόνιο (Ν. 4336/15), ενώ εκκρεμεί, από τον Οκτώβριο του 2017, η δημοσίευση της απόφασης για τη συνταγματικότητα ή μη του Νόμου Κατρούγκαλου. Παρότι τίποτα δεν μας ξενίζει πια, θα αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σκεπτικό της απόφασης. Πώς, δηλαδή, ανετράπη η απόφαση του ΣΤ΄ Τμήματος» επισημαίνει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, η οποία επιρρίπτει βαρύτατες ευθύνες για την όλη κατάσταση στην κυβέρνηση, «η οποία αρνήθηκε να χορηγήσει με πολιτική απόφασή της τον 13ο και 14ο μισθό».
«Από τη μία, ισχυρίζεται ότι δήθεν βγήκαμε από τα μνημόνια και, από την άλλη, αρνείται να ακυρώσει, έστω και κατ’ ελάχιστον, τις περικοπές των μνημονίων. Ο κ. Τσακαλώτος στη συνάντηση που είχε η ΑΔΕΔΥ, τον περασμένο Μάρτη, μαζί του, αρνήθηκε κατηγορηματικά τη χορήγηση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, οδηγώντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, 600.000 δημοσίους υπαλλήλους στα δικηγορικά γραφεία και στα δικαστήρια» υπογραμμίζει η ΑΔΕΔΥ.