Φωτιά», όπως φαίνεται, έχει πάρει ο κυβερνητικός μηχανισμός προσλήψεων, καθώς το ένα υπουργείο μετά το άλλο ανακοινώνει ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του σε μόνιμες θέσεις.
Και μπορεί οι εξαγγελίες να κάνουν λόγο για τις προσλήψεις που αναμένονται μέσα στο 2019, ωστόσο έχουν ήδη γίνει οι ασκήσεις επί… χάρτου για αυτές που θα έρθουν ακόμη και την επόμενη τριετία. Αλλωστε, αυτό είναι και το ζητούμενο, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το οποίο ζητά από όλα τα υπουργεία αλλά και τους δημόσιους φορείς έναν πολυετή προγραμματισμό προσλήψεων, ο οποίος θα πρέπει να κατατεθεί έως τις 29 Μαρτίου. Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που πίσω από το νομοσχέδιο του υπουργείου για τον τετραετή σχεδιασμό προσλήψεων, βλέπουν την κυβέρνηση να… κλείνει το μάτι στους υποψήφιους για ψηφοθηρικούς σκοπούς.
Στον… φετινό χορό προσλήψεων, την αρχή κάνει το υπουργείο Παιδείας καθώς όπως έχει ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος φιλοδοξεί να «ανοίξει» την πόρτα των μόνιμων διορισμών στα σχολεία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, μέσα στον Μάρτιο αναμένεται από το ΑΣΕΠ η προκήρυξη για τον διορισμό 4.500 μόνιμων εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή.
Ακόμα 10.0000 προεκλογικές προσλήψεις ανακοίνωσε η Κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας. Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσαν από κοινού οι υπουργοί Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, και Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, μετά από συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αναμένονται 10.000 νέες μόνιμες προσλήψεις σε νοσοκομεία και φορείς της Υγείας, μέσα στην επόμενη τετραετία. Από τις συνολικά 10.000 μόνιμες προσλήψεις, 4.000 θέσεις θα καλυφθούν από γιατρούς και 6.000 από νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό.
2.500 θέσεις στην Υγεία μέσα στο 2019
Για φέτος έχουν προβλεφθεί 2.500 προσλήψεις (1.000 γιατροί, 1.500 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό). Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης ανέφερε ότι αυτές οι προσλήψεις είναι μέρος των 9.000 που θα πραγματοποιηθούν το 2019 και επιτυγχάνονται χάρη στην αναλογία «1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση», που ισχύει από φέτος. Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι εάν ισχύσει ο κανόνας «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» ο συνολικός αριθμός των φετινών προσλήψεων θα περιοριζόταν στις 1.800 «που σημαίνει ότι οριακά θα καλύπτονταν οι παραγωγικές σχολές του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας χωρίς να μπορέσει να καλυφθεί ο κρίσιμος χώρος του κοινωνικού κράτους».
Οι 1.500 προσλήψεις αποτελούν μέρος της προκήρυξης 11Κ/2018 που είχε αρχικά δημοσιεύσει το ΑΣΕΠ μέσα στα Χριστούγεννα αλλα το υπ. Υγείας ζήτησε την αναστολή της έκδοσης της μετά από εισηγήσεις και πιέσεις από συνδικαλιστικών οργανώσεων, προκειμένου να αυξηθεί ο συνολικός αριθμός των υπό κάλυψη θέσεων για τους επικουρικούς που υπηρετούν αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία και των οποίων οι συμβάσεις λήγουν σε λίγους μήνες. Η προκήρυξη 11Κ/2018 αφορούσε στην προσληψη 1.116 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων.
Οι συνδικαλιστικές πιέσεις τελικά λειτούργησαν όπως φαίνεται γι’ αυτό ο αριθμός των θέσεων αυξήθηκε κατά 380 περίπου θέσεις. Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, η νέα προκήρυξη θα γίνει στα πρότυπα της 3Κ/2018, δηλαδή με αυξημένη μοριοδότηση για τους ήδη υπηρετούντες και το επικουρικό προσωπικό. Το υπουργείο έχει στείλει στο ΑΣΕΠ τους αναμορφωμένους πίνακες και γίνεται επεξεργασία της προκήρυξης που αναμένεται να σταλεί για δημοσίευση πολύ σύντομα.
639 στα καταστήματα κράτησης
Πριν απο λίγες μέρες ανακοινώθηκε από το υπ. Δικαιοσύνης η έναρξη της διαδικασίας για 639 προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων διαφόρων κατηγοριών και ειδικοτήτων στα καταστήματα κράτησης (φυλακές). Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε το αίτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την κίνηση των διαδικασιών πρόσληψης 258 υπαλλήλων στο νέο κατάστημα κράτησης Δράμας και 381 στις λοιπές φυλακές της χώρας. Ειδικότερα, προβλέπονται συνολικά οι ακόλουθες θέσεις: 234 φύλακες, 204 εξωτερικοί φρουροί, 28 ιατροί, 51 νοσηλευτές, 25 κοινωνικοί λειτουργοί, 5 ψυχολόγοι, 5 κοινωνιολόγοι,7 εγκληματολόγοι, 7 μηχανικοί, 11 πληροφορικοί, 53 διοικητικοί και 9 λοιπών ειδικοτήτων. Η σχετική προπαρασκευή έχει ήδη αρχίσει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ η προκήρυξη, αλλά και όλη η διαδικασία επιλογής, θα γίνει από το ΑΣΕΠ. Όπως αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης, με «την πλήρη στελέχωση των καταστημάτων κράτησης προσδοκάται η μέγιστη δυνατή επίτευξη των στόχων της σωφρονιστικής πολιτικής τόσο για την ασφάλεια, όσο όμως και για την ανθρωπιστική μεταχείριση των κρατουμένων με σκοπό την κοινωνική επανένταξη»
Τέλος προεκλογικές τακτοποιήσεις και προσλήψεις, δύο μήνες πριν τη διενέργεια των ευρωεκλογών και των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης, περιλαμβάνει το υπό συζήτηση στη βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου περιβάλλοντος ενέργειας.
600 μόνιμοι σε φορείς ενέργειας
Συνολικά το υπό συζήτηση νομοσχέδιο περιλαμβάνει πρόβλεψη για πάνω από 600 προσλήψεις, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προβλέπεται η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού εκτός ΑΣΕΠ, ή περιορίζοντας στο ελάχιστο το ρόλο του.
Πληροφορίες θέλουν να έχουν ήδη επιλεγεί για τοποθέτηση σύμβουλοι υπουργών και άλλα κομματικά στελέχη που ουδεμία σχέση έχουν με το αντικείμενο, όπως άλλωστε συνέβη και με την επιλογή τουλάχιστον τριών μελών της ολομέλειας και δύο αντιπροέδρων που στη διάρκεια της θητείας τους λάμπουν δια της απουσίας τους και της αδράνειάς τους.
Αλλά και σε άλλους φορείς προβλέπονται προσλήψεις ορισμένου χρόνου που σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να ξεπεράσουν τα τέσσερα χρόνια.
Όπως για παράδειγμα στην θυγατρική του ΑΔΜΗΕ Αριάδνη όπου το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ να προσλάβει εκτός ΑΣΕΠ όσο προσωπικό κρίνει αναγκαίο για την διασύνδεσης της Κρήτης, με συμβάσεις διάρκειας όσο χρόνο θα διαρκέσει η κατασκευή του έργου (θεωρητικά μέχρι το 2022, πρακτικά όμως θα είναι πολύ περισσότερο) συν ένα χρόνο. Στην Αριάδνη εκτιμάται ότι θα γίνουν τουλάχιστον 30 προσλήψεις προσλήψεις με αυτήν την διαδικασία.
220 θέσεις προβλέπεται για το νέο οργανισμό που θα αντικαταστήσει το πρώην ΙΓΜΕ. Εκεί θα μεταφερθούν όλοι οι πρώην υπάλληλοι του πρώην Ινστιτούτου που χρεωκόπησε, ενώ θα προσληφθούν και νέοι με σχέσεις εργασίας ΙΔΑΧ και προστατευτικές διαδικασίες δημοσιοϋπαλληλικού δικαίου.
Στη ΔΕΠΑ στο πλαίσιο του διαχωρισμού της εμπορίας από τα δίκτυα, οι διατάξεις του νομοσχεδίου ανοίγουν το δρόμο για τη μονιμοποίηση περίπου 200 συμβασιούχων που θα μεταφερθούν με δάνειο σε θυγατρικές της εταιρείας και θα επαναπροσληφθούν από την εταιρεία εμπορίας μετά το πέρας του διαχωρισμού.
25 προσλήψεις τέλος εκτός ΑΣΕΠ με διετείς συμβάσεις προβλέπεται να γίνουν από το ΔΑΠΕΕΠ, που είναι το διάδοχο σχήμα του λειτουργού της αγοράς ΛΑΓΗΕ και ο οποίος ζητεί έκτακτο προσωπικό καθώς οι κανονικές προσλήψεις παίρνουν περισσότερο χρόνο.
Οι ρυθμίσεις πάντως που αφορούν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας χαρακτηρίζονται από νομικές πηγές ως πλήρως αντισυνταγματικές, που θα καταπέσουν με την πρώτη προσφυγή που θα γίνει αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου. Εκτός του ότι παρακάμπτεται το ΑΣΕΠ, με αποτέλεσμα όποιες προσλήψεις γίνουν με τη διαδικασία του νόμου θα είναι εξαρχής παράνομες, στο νομοσχέδιο υπάρχουν και άλλες προβληματικές και φωτογραφικές ρυθμίσεις. Για παράδειγμα στο άρθρο 10 δίνονται υπερεξουσίες στον πρόεδρο της ΡΑΕ, ο οποίος εάν θεωρήσει ότι απουσιάζει κάποιο μέλος αδικαιολόγητα τρεις φορές, τότε το διαγράφει από την ολομέλεια. Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη διορίζονται στη ΡΑΕ μετά από ακρόαση στην επιτροπή της βουλής για τις ανεξάρτητες αρχές.
Επίσης μια ακόμη προφανώς αντισυνταγματική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο είναι ότι προβλέπει πως δε θα υπάρχει αστική ευθύνη για παραλείψεις ή λάθη της ΡΑΕ παρά μόνο εάν αποδειχθεί δόλος.
Τέλος ως προς τις προσλήψεις, το νομοσχέδιο κάνει λόγο για 79 άτομα που θα καλύψουν κενές οργανικές θέσεις παρακάμπτοντας επί της ουσίας το ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που θα βγαίνουν από τη ΡΑΕ, που θα αποφασίζει τη διαδικασία (μοριοδότηση, ειδικότητες, ανάγκη συνεντεύξεων ή όχι, καθορισμός συντελεστών βαρύτητας κλπ) ενώ ο ρόλος του ΑΣΕΠ θα περιορίζεται στον έλεγχο γνησιότητας…