Την ανάγκη επιμόρφωσης των δημοσίων υπαλλήλων, και ιδιαίτερα των εργαζομένων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους δήμους, επεσήμαναν τόσο η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου όσο και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, σε ομιλίες τους στην εκδήλωση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης με θέμα «Το Δημόσιο που μαθαίνει και αλλάζει: σύγχρονες προκλήσεις και προσανατολισμοί της επιμόρφωσης στον Δημόσιο Τομέα».
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Ξενογιαννακοπούλου μίλησε αφενός για την ανάγκη επιμόρφωσης των προϊσταμένων των υπουργείων με σεμινάρια, ευρωπαϊκής εμπειρίας, στην καλύτερη πρακτική οργάνωσης και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Αφετέρου, χαρακτήρισε σημαντική την εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γενικά, και ειδικότερα ΔΕ της Αυτοδιοίκησης, λέγοντας ότι είναι πολύ ενδιαφέρουσα η πρόταση για πρόβλεψη προγράμματος εκπαίδευσης με παροχή πιστοποιητικού, αλλά και η προοπτική της εξ αποστάσεως επιμόρφωσης.
Τη διαμόρφωση στοχευμένων επιμορφωτικών προγραμμάτων πρόκρινε από την πλευρά του ο κ. Πουλάκης για τους 32.500 μονίμους υπαλλήλους των δήμων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πολλοί εκ των οποίων -όπως είπε- δεν έχουν καν περάσει από την προβλεπόμενη εισαγωγική εκπαίδευση για τη μονιμοποίησή τους, ενώ ορισμένοι αναλαμβάνουν σημαντικές θέσεις ευθύνης στη διοικητική ιεραρχία, λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η υιοθέτηση θεσμικών αλλαγών στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο του «Κλεισθένη», η διαδικασία επανασχεδιασμού των αρμοδιοτήτων και απλοποίησης και προτυποποίησης των διοικητικών διαδικασιών των ΟΤΑ, αλλά και η εισαγωγή νέων ψηφιακών εργαλείων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, «καθιστούν ακόμα πιο αναγκαία, χρήσιμη, αλλά και ενδιαφέρουσα την επιμόρφωση του εν λόγω έμψυχου δυναμικού».