Προκήρυξη 1.800 θέσεων επικουρικών γιατρών για ειδικά τμήματα του συστήματος, όπως επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), υπάρχουσες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας (Κέντρα Υγείας) αναμένεται το επόμενο διάστημα σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Α. Ξάνθο.
Παρουσιάζοντας τη Τρίτη τον υπό διαμόρφωση νέο φορέα πρωτοβάθμιας (εξωνοσοκομειακής) περίθαλψης, ο Ανδρέας Ξανθός ομολόγησε πως υπήρξε περιορισμένο ενδιαφέρον από γιατρούς κυρίως στην περιφέρεια.
Σε τρεις λόγους αποδίδει ο υπουργός Υγείας το περιορισμένο ενδιαφέρον γιατρών για τη στελέχωση των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ). Στις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί τα τελευταία χρόνια στο δημόσιο σύστημα, σε εκείνες που αναμένεται να προκηρυχθούν και στην αποχώρηση γιατρών στο εξωτερικό.
Επιχειρώντας να αιτιολογήσει την εικόνα, ο υπουργός ανέδειξε τις εξής παραμέτρους:
* Το υπουργείο Υγείας έχει «δώσει» 1.400 θέσεις επικουρικών γιατρών και αναμένεται να καλύψει επιπλέον 1.000 θέσεις μονίμων από παλαιότερες προκηρύξεις. Έχουν, επίσης, καλυφθεί αρκετές θέσεις υπηρεσίας υπαίθρου από γενικούς γιατρούς.
* Μεγάλος αριθμός γιατρών, που εκτιμάται στις 17.500, έχει αποχωρήσει από την Ελλάδα, επιλέγοντας να εργαστεί στο εξωτερικό.
Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε, ωστόσο, πως υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για στελέχωση των ΤΟΜΥ από γιατρούς -κυρίως παιδιάτρους- στα μεγάλα αστικά κέντρα. Έκανε λόγο για την ύπαρξη μίας «δεξαμενής» από την οποία μπορούν να απορροφηθούν ετησίως περίπου 200 γενικοί γιατροί.
Επαναπροκήρυξη
Για να καλυφθούν τα κενά που έχουν προκύψει από την προκήρυξη των θέσεων για τις ΤΟΜΥ, ο κ. Ξανθός είπε πως θα επαναπροκηρυχθούν οι θέσεις που δεν έχουν καλυφθεί.
Θα δοθεί, παράλληλα, η δυνατότητα να μετάσχουν στην προκήρυξη νέοι γιατροί, οι οποίοι αναμένεται να λάβουν ειδικότητα το αμέσως επόμενο διάστημα. Είναι σε εξέλιξη -είπε- εξεταστική περίοδος, από την οποία θα προκύψουν νέοι γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι. Σε αυτούς θα δοθεί δυνατότητα να στελεχώσουν το σύστημα.