Να αναστρέψει την πορεία απορρύθμισης της αγοράς εργασίας που έχουν βάλει την χώρα μας τα μνημόνια, θέλει το υπουργείο Εργασίας και μέχρι τον Δεκέμβριο ετοιμάζει προγράμματα απασχόλησης για 46.000 ωφελούμενους! Την αρχή έκανε την Πέμπτη η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, προαναγγέλλοντας επτά νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ, που αφορούν σε 22.500 ανέργους, τονίζοντας πως οι σχετικές προκηρύξεις θα αναρτηθούν από τις αρχές του Ιουλίου μέχρι και τα μέσα του Αυγούστου. Την εξέλιξη επιβεβαίωσαν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, που σε συνεντεύξεις τους, έδειξαν την πλήρη υποστήριξη του υπουργείου, στα προγράμματα που θα υλοποιηθούν από τον ΟΑΕΔ.
Στόχος των προγραμμάτων είναι η επανένταξη κυρίως των ομάδων που έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ένταξη στο εργατικό δυναμικό, τους νέους και τους ανέργους άνω των 50 ετών. Σε αυτή την κατεύθυνση, τα πρώτα δύο προγράμματα (αρχές Ιουλίου) αφορούν σε 1.300 νέους, από 25 έως 29 ετών και 2.500 νέους από 18 έως 24 ετών, που έχουν ολοκληρώσει ή ολοκληρώνουν την πρακτική τους άσκηση. Τα άτομα αυτά πρόκειται να προσληφθούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις του κοινωνικού τομέα της οικονομίας σε θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Λίγο αργότερα, αναμένεται να ενεργοποιηθεί και το πρόγραμμα των 10.000 θέσεων εργασίας για ανέργους ηλικίας 55 έως 64 ετών. Σε αυτό θα προβλέπεται πρόσληψη για διάστημα 12-24 μηνών σε επιχειρήσεις του δημοσίου τομέα και των ΟΤΑ. Όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα (μακροχρόνια άνεργοι), θα λαμβάνουν μισθό έως και 600 ευρώ μηνιαίως, ενώ θα έχουν και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.
Τα επόμενα προγράμματα ( τρίτο και το τέταρτο), θα ξεκινήσουν μέσα στον Αύγουστο. Πρόκειται για δύο προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και 1.135 θέσεις ανέργων στον τομέα της υγείας. Οι 1.900 θέσεις αφορούν οκτάμηνες συμβάσεις στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και οι υπόλοιπες 3.700 θέσεις σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας 17 δήμων της χώρας. Στα μέσα Αυγούστου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείο, θα προκηρυχτούν άλλες 2.000 νέες θέσεις εργασίας όπου δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μόνο άτομα με αναπηρίες και αποφυλακισμένους.
Εκτός από τους ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, υπάρχουν και σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 46.000 εγκλωβισμένοι στις εργασίες τους. Πρόκειται για εργαζόμενους που δεν πληρώνονται και δεν μπορούν να βρουν άλλη εργασία. Έτσι παραμένουν να εργάζονται σε «ετοιμοθάνατες» επιχειρήσεις λίγο πριν το λουκέτο. Για αυτούς, όπως έχει προαναγγείλει και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, έρχεται ξεχωριστό πρόγραμμα (μάλλον Αύγουστο) το οποίο θα προβλέπει τόσο την παροχή οικονομικής ενίσχυσης, όσο και βοήθεια για να βρουν μία άλλη εργασία.
Το πρόγραμμα, θα αντλήσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ. Βέβαια, αν και από το υπουργείο η εκτίμηση είναι ένα νούμερο μερικών δεκάδων χιλιάδων, η πραγματικότητα της αγοράς μπορεί να είναι πολύ διαφορετική. Από την πλευρά των συνδικαλιστικών οργανώσεων το σύνολο των ιδιωτικών υπαλλήλων που απασχολούνται χωρίς να πληρώνονται εκτιμάται σε 1 εκατ. άτομα!
Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε ότι «οι αιτήσεις για τα δύο πρώτα θα ξεκινήσουν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και θα αφορούν 1.300 νέους, ηλικίας 25 έως 29 ετών και 2.500 νέους, ηλικίας 18 έως 24 ετών. Ταυτόχρονα, θα ανοίξουν 10.000 θέσεις σε πρόγραμμα για άτομα 55 ετών και άνω, και 2.000 θέσεις εργασίας για άτομα με αναπηρίες και αποφυλακισμένους. Η ένταξη των ανέργων στις 22.500 νέες θέσεις εργασίας θα έχει ολοκληρωθεί το φθινόπωρο».
Όμως το πρόβλημα είναι πολυπρόσωπο και χρειάζεται πολυμέτωπη επίθεση. Η υπουργός ρίχνει το βάρος στην αντιμετώπιση των φαινομένων παραβατικότητας στους χώρους εργασίας. «Θα φέρουμε σύντομα στη Βουλή προς ψήφιση ένα σύνολο ρυθμίσεων που αυστηροποιούν το υφιστάμενο πλαίσιο αντιμετώπισης της παραβατικότητας. Μεταξύ άλλων, θα προβλέπεται ο αποκλεισμός από κρατικά ή κοινοτικά κονδύλια επιχειρήσεων, που συστηματικά παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, καθώς και η θέσπιση ενός point system, που θα αυτοματοποιεί την επιβολή της ποινής της προσωρινής αναστολής λειτουργίας παραβατικών επιχειρήσεων».
Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου σε συνέντευξή της, αναφέρει ότι θα συνεχιστεί η κοινωφελής εργασία με το δεύτερο κύκλο στους 17 δήμους όπου θεωρούνται υψηλοί θύλακες ανεργίας, τον Ιούλιο, ένα πρόγραμμα που αφορά περίπου 3.500 ωφελούμενους και ακολουθεί το πρόγραμμα για τους 34 δήμους για περίπου 6.000 ωφελούμενους.
Παράλληλα ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα για τον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας και του εξαγωγικού εμπορίου για 4.000 ωφελούμενους, δηλώνοντας ότι «διαπιστώσαμε επίσης ότι το digital marketing στον τουρισμό έχει περιθώρια ανάπτυξης. Είναι λίγες οι επιχειρήσεις οι οποίες κάνουν κρατήσεις μέσα από το διαδίκτυο. Γι’ αυτό το λόγο θα βγει ένα πρόγραμμα για 2.500 ωφελούμενους. Επίσης, για τον κλάδο των υποδομών και μεταφορών θα έρθει τους επόμενους μήνες άλλο ένα πρόγραμμα για 3.500 ωφελούμενους. Αυτό το τελευταίο πρόγραμμα προέκυψε λόγω της μεγάλης επένδυσης της Fraport».