Με μια θέση στον ήλιο φαίνεται να μοιάζει για χιλιάδες υποψηφίους των διαγωνισμών ΑΣΕΠ μια μόνιμη θέση εργασίας στο Δημόσιο, ακόμη και εάν για να την αποκτήσουν απαιτείται να… ξενιτευτούν από τον τόπο τους.
Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», τα αριθμητικά δεδομένα που προκύπτουν από τις αιτήσεις στις προκηρύξεις της ανεξάρτητης αρχής στη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου, αποτυπώνεται ένας πραγματικός συνωστισμός (αναλυτικότερα, βλ. πίνακα).
Χαρακτηριστικότερα όλων είναι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τελευταία και αφορούν την προκήρυξη για 404 θέσεις γραμματέων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στα δικαστήρια και στις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας (κωδικός 1Κ/2017): υπέβαλαν αιτήσεις 31.221 υποψήφιοι, κάτι που σημαίνει ότι αντιστοιχεί μόλις 1 θέση για κάθε 77 υποψηφίους.
Δεν είναι όμως το μοναδικό δεδομένο που δείχνει την κοινωνική ανάγκη για μια θέση με διασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα.
Οι 404 θέσεις αφορούσαν μία και μοναδική ειδικότητα (κλάδο), αυτήν των ΠΕ Γραμματέων, σε 170 διαφορετικές δικαστικές υπηρεσίες ανά την επικράτεια (από Αλεξανδρούπολη, Σέρρες, Βέροια έως Αθήνα, Σπάρτη, Χανιά).
Κάθε υποψήφιος μπορούσε, προφανώς, να δηλώσει στις προτιμήσεις του και να διεκδικήσει πάνω από μία θέση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΣΕΠ, το πλήθος των προτιμήσεων στη συγκεκριμένη προκήρυξη έφτασε τις 1.167.346!
Τι σημαίνει αυτό; Οτι κάθε υποψήφιος, διεκδικώντας την πρόσληψη και προκειμένου να έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας, κατά μέσο όρο εξέφρασε ενδιαφέρον για 37 θέσεις!
Εν ολίγοις, οι προσοντούχοι υποψήφιοι είναι πρόθυμοι ακόμη και να αλλάξουν πόλη για μια θέση εργασίας στο ασφαλές περιβάλλον του Δημοσίου.
Αυτή η τάση αποτυπώνεται και σε άλλες προκηρύξεις.
Για παράδειγμα, στην 7Κ/2016, για 1.666 θέσεις σε νοσοκομεία συμμετείχαν 36.201 υποψήφιοι, δηλώνοντας όλοι μαζί 860.368 προτιμήσεις θέσεων.
Η εν λόγω προκήρυξη αφορούσε 43 διαφορετικές ειδικότητες/κλάδους, όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (πανεπιστημιακής, τεχνολογικής, δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής).
Οι πιο… κοινές θέσεις, που δεν απαιτούσαν δηλαδή εξειδικευμένη γνώση, συγκέντρωσαν περισσότερες αιτήσεις, ενώ οι πιο τεχνικές συγκέντρωσαν λιγότερες.
Λόγου χάρη, οι 18 θέσεις φυσικών – ακτινοφυσικών ιατρικής (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) σε 13 νοσοκομεία της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αλεξανδρούπολη, μεταξύ άλλων) συγκέντρωσαν 989 προτιμήσεις υποψηφίων, ενώ οι 403 θέσεις νοσηλευτών τεχνολογικής εκπαίδευσης σε 86 δομές υγείας συγκέντρωσαν 156.990 προτιμήσεις!
Ομοίως, οι 239 θέσεις τραυματιοφορέων (υποχρεωτικής εκπαίδευσης) σε 61 δομές υγείας συγκέντρωσαν 197.000 προτιμήσεις!
Το μεγάλο ενδιαφέρον που συγκέντρωσαν και οι οκτώ τελευταίες χρονικά προκηρύξεις του ΑΣΕΠ επιβεβαιώνει στο έπακρο ότι το ελληνικό Δημόσιο παραμένει στη συνείδηση των πολιτών ο καλύτερος εργοδότης.
Στις υφιστάμενες συνθήκες κρίσης, αύξησης της ανεργίας και εργασιακής ανασφάλειας στον ιδιωτικό τομέα, στρέφονται με αγωνία προς αυτόν τον «εργοδότη» άνεργοι και εργαζόμενοι που θέλουν να απασχοληθούν στο αντικείμενο σπουδών τους ή να αφήσουν πίσω τους επισφαλείς συνθήκες εργασίας.
Ως εκ τούτου, υπό τα συγκεκριμένα δεδομένα, μοιάζει ασφαλές να προβλέψει κάποιος ότι η όποια νεότερη προκήρυξη του ΑΣΕΠ για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο θα συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς υποψηφίων.