Συναγερμός στο ΑΣΕΠ. Επειτα από χρόνια ανομβρίας στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο, οι πρώτοι διαγωνισμοί δημοσιεύονται αυτές τις μέρες στα ΦΕΚ και τα τηλέφωνα στα γραφεία του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού έχουν πάρει φωτιά. Για την εποχή της κρίσης και της πρωτοφανούς ανεργίας, ένας διορισμός -και μάλιστα μόνιμος- στο Δημόσιο αποτελεί για δεκάδες χιλιάδες Ελληνες ένα όνειρο ή ισοδυναμεί με επιτυχία στο Τζόκερ!
Ανεργοι ή απολυμένοι από τον ιδιωτικό τομέα διεκδικούν μια θέση στον ήλιο και μάλιστα χωρίς τον φόβο της ανεργίας και της απόλυσης στο μέλλον. Και δηλώνουν διατεθειμένοι να υποστούν όποια προσωπική θυσία χρειαστεί για να τη διασφαλίσουν.
Από τις αρχές Ιανουαρίου, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη διοικητικού προσωπικού στα δικαστήρια, αλλά κι ένας διαγωνισμός για την πρόσληψη διοικητικών γραμματέων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
Ο διαγωνισμός στον οποίο γίνεται πραγματικός πανζουρλισμός, όμως, είναι αυτός που έχει προκηρύξει το υπουργείο Υγείας για την πρόσληψη παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την πλήρωση 1.666 θέσεων σε όλη τη χώρα.
Μέσα στις 40 ημέρες που είχαν προθεσμία οι ενδιαφερόμενοι για να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους, κατατέθηκαν 36.201 αιτήσεις από πολίτες που δηλώνουν πρόθυμοι να εργαστούν οπουδήποτε στη χώρα, μακριά από το σπίτι τους και σε συνθήκες ανθυγιεινές ως απάνθρωπες, μόνο και μόνο για να διασφαλίσουν έναν μισθό 780 ευρώ τον μήνα μεικτά!
Για θέσεις βοηθών νοσηλευτών που κάποτε κανείς δεν ενδιαφερόταν, όπως οι τραυματιοφορείς, οι βοηθοί θαλάμου, σαβανωτών και καθαριστριών, κατατέθηκαν χιλιάδες αιτήσεις, ακόμη και για νοσοκομεία που βρίσκονται πολύ μακριά και η μετακίνηση από τον τόπο διαμονής είναι ασύμφορη.
Οι υπάλληλοι του ΑΣΕΠ τρίβουν τα μάτια τους, παρακολουθώντας ένα μοναδικό φαινόμενο. Οι 36.201 υποψήφιοι που κατέθεσαν τα δικαιολογητικά τους δήλωσαν ότι τους ενδιαφέρουν σχεδόν όλες οι θέσεις που προκηρύχθηκαν σε όλη τη χώρα, καταθέτοντας συνολικά 860.368 διαφορετικές προτιμήσεις!
Κατά μέσο όρο, κάθε υποψήφιος δήλωσε 23 διαφορετικές προτιμήσεις σε νοσοκομεία, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχουν υποψήφιοι που απέκρυψαν τίτλους σπουδών και προσόντα μόνο και μόνο για να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας τους.
Αν εξαιρέσει κανείς τις ειδικότητες και τις θέσεις που απαιτούν υψηλή κατάρτιση και τίτλους σπουδών (διαιτολόγοι, φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, φαρμακοποιοί κ.λπ.), τις οποίες δεν μπορούν να διεκδικήσουν οι πάντες, για τις λοιπές θέσεις δήλωσαν όλοι ότι ενδιαφέρονται, ακόμη κι αν χρειαστεί να «ξενιτευτούν» πολύ μακριά από τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο σύγχρονου και αληθινού «survivor» στην Ελλάδα της κρίσης. Μια μάχη επιβίωσης απέναντι στην ανεργία που έχει το αντίτιμό της.
«Δεν με ενδιαφέρει πού θα δουλέψω. Ούτε τι δουλειά θα κάνω. Αρκεί να έχω μια δουλειά. Εναν μισθό. Κάπου να ακουμπήσω και να στηριχτώ οικονομικά» είναι η σκέψη με την οποία κατατέθηκαν οι χιλιάδες αιτήσεις από ανθρώπους απελπισμένους και απογοητευμένους.
Ο συνωστισμός των υποψηφίων στον διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας δεν είναι τυχαίος. Πρόκειται για μια διαδικασία προσλήψεων που οι αιτούντες δεν χρειάζεται να έχουν ειδική κατάρτιση, τίτλους σπουδών ή αυξημένες γνώσεις και προσόντα. Ταυτόχρονα είναι ένας διαγωνισμός που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν περισσότερες από μία προτίμηση για τις θέσεις που προκηρύσσονται. Και για να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, πολλοί τις δήλωσαν όλες!
Πολλοί από τους υποψηφίους διεκδικούν θέσεις που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους. Είναι πολύ πιθανό τα έξοδα διαμονής και διατροφής στον τόπο της εργασίας τους να υπερβαίνουν τον μισθό τους. Δείχνουν διατεθειμένοι να το ρισκάρουν, όμως, μόνο και μόνο με την προοπτική μιας μόνιμης εργασίας που μπορεί αργότερα να γίνει καλύτερη και πιο προσοδοφόρα.
Τα στοιχεία του ΑΣΕΠ για τη συμμετοχή των Ελλήνων στον συγκεκριμένο διαγωνισμό είναι πραγματικά απίστευτα:
■ Οι 36.201 που κατέθεσαν τα δικαιολογητικά τους για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται σχεδόν για όλες τις θέσεις της κατηγορίας τους, όσο μακριά κι αν χρειαστεί να βρεθούν από τις οικογένειές τους. Κι ενώ γνωρίζουν ότι οι πιθανότητες επιτυχίας τους είναι περίπου μία στις χίλιες!
■ Για τις θέσεις νοσηλευτών κατηγορίας Τ.Ε. κατατέθηκαν 156.990 διαφορετικές αιτήσεις (προτιμήσεις) διεκδικώντας 403 θέσεις.
■ Για τις θέσεις βοηθών νοσηλευτών Δ.Ε. κατατέθηκαν 190.812 αιτήσεις διεκδικώντας 324 θέσεις.
■ Για τις θέσεις βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού ειδικότητας μεταφορέων ασθενών Υ.Ε. (τραυματιοφορείς) έσπασαν όλα τα ρεκόρ καθώς κατατέθηκαν 197.000 αιτήσεις! Και διεκδικούν μόλις 242 θέσεις!
■ Συνολικά κατατέθηκαν 860.368 αιτήσεις για όλους τους φορείς και όλες τις κατηγορίες, διεκδικώντας 124 θέσεις Π.Ε., 700 θέσεις Τ.Ε., 494 θέσεις Δ.Ε. και 348 θέσεις Υ.Ε.
Οσο λιγότερα προσόντα απαιτούνται για μια θέση, τόσο μεγαλύτερη ήταν η συμμετοχή.
Απόφοιτοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης κατέθεσαν αιτήσεις 3.113 άτομα, ενώ άλλοι 9.615 είναι απόφοιτοι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Οι υποψήφιοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι 10.605 και οι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης 12.868.
Από τα Κύθηρα ως την Ξάνθη για 600 ευρώ
Η προθεσμία κατάθεσης των σχετικών δικαιολογητικών άρχισε στις 30 Δεκεμβρίου του 2016 κι έληγε αρχικώς στις 6 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, το ΑΣΕΠ αναγκάστηκε να δώσει δύο διαδοχικές παρατάσεις στους δικαιούχους για να καταθέσουν εμπροθέσμως τις αιτήσεις, διαπιστώνοντας αφενός το μεγάλο ενδιαφέρον και αφετέρου τις κραυγές αγωνίας και απόγνωσης όσων διαπίστωναν ότι θα έχαναν την ευκαιρία να διεκδικήσουν μια προοπτική στο μέλλον τους.
Αρχικώς δόθηκε προθεσμία ως τις 15 Φεβρουαρίου, που στη συνέχεια παρατάθηκε για πέντε ακόμη μέρες προκειμένου να προλάβουν όλοι να καταθέσουν τις αιτήσεις τους.
Στελέχη του ΑΣΕΠ δηλώνουν ότι τέτοια μαζικότητα είχαν χρόνια να συναντήσουν. Αλλά και τέτοια αποφασιστικότητα για μια δουλειά, «όπου να ’ναι και όσο να ’ναι» αρκεί να εγγυάται κάποια ασφάλεια για τα επόμενα χρόνια.
Είναι προφανές ότι όλοι ενδιαφέρονται για μια θέση στα νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των άλλων μεγάλων αστικών κέντρων. Οι περισσότεροι δηλώνουν διατεθειμένοι να μετακινηθούν όπου κι αν χρειαστεί. Από τα Χανιά και τα Κύθηρα ως την Κω και την Ξάνθη όπου προκηρύσσονται θέσεις. Και όλα αυτά για ένα μισθό που αρχικώς δεν θα ξεπερνά τα 600 ευρώ στην τσέπη, καθώς το εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο για τους νοσηλευτές και τους βοηθούς είναι σήμερα στα 780 ευρώ μεικτά για τους εργαζόμενους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και στα 800 ευρώ για τους αποφοίτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Αν ένας υποψήφιος δηλαδή που μένει στην Αθήνα, πετύχει στον διαγωνισμό και προσληφθεί στα Κύθηρα ή στην Ξάνθη, το πιθανότερο είναι ότι για νοίκι, φαγητό και λοιπά προσωπικά έξοδα θα ξοδεύει περισσότερα. Αλλά το κίνητρο για μια εργασία με ασφάλεια και μονιμότητα, υπερνικά πλέον κάθε αμφιβολία ή δισταγμό.
Το ίδιο ισχύει και για τις ειδικότητες που κάποτε δεν πλησίαζε κανένας λόγω της φύσης τους και των κακών συνθηκών εργασίας και τώρα έχουν γίνει κι αυτές περιζήτητες. Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι:
■ Για θέσεις νεκροτόμων-σαβανωτών κατατέθηκαν 2.628 αιτήσεις ακόμη και σε απομακρυσμένα νοσοκομεία.
■ Για θέσεις αποτεφρωτών κατατέθηκαν 1.834 αιτήσεις.
■ Για θέσεις εργατών κατατέθηκαν 3.087 αιτήσεις και για θέσεις καθαριστριών 10.739 αιτήσεις.
Ελπίζουν στις μετατάξεις και στους επιλαχόντες…
Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον των Ελλήνων γι’ αυτό τον διαγωνισμό είναι πρωτοφανές, αλλά όχι ανεξήγητο.
Και σχετίζεται άμεσα με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση στις προσλήψεις του δημόσιου τομέα, αλλά και στην αέναη πίστη του Ελληνα στο ρουσφέτι!
Είναι προφανές ότι όσοι διεκδικούν αυτές τις θέσεις δεν σκοπεύουν να παραμείνουν σε αυτή την ειδικότητα για όλη τους τη ζωή. Ελπίζοντας στο αθάνατο ελληνικό δαιμόνιο, αλλά και στο επίσης αθάνατο πελατειακό ελληνικό κράτος, προφανώς σκοπεύουν μετά τον διορισμό τους να διεκδικήσουν μια καλύτερη θέση με μεγαλύτερες αποδοχές, ή ακόμη καλύτερα μια μετάταξη σε υπηρεσία γραφείου, όπως συμβαίνει σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες με το βοηθητικό προσωπικό στο Δημόσιο.
Ταυτόχρονα, όσοι κατέθεσαν τα δικαιολογητικά τους ελπίζουν ότι ακόμη κι αν δεν χριστούν επιτυχόντες στην πρώτη φάση των αποτελεσμάτων που θα ανακοινώσει το ΑΣΕΠ σε μερικούς μήνες, μπορούν να ελπίζουν σε διορισμό στο μέλλον ως επιλαχόντες!
Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προσλάβει όσους συμμετείχαν στον διαγωνισμό του 1999, όλοι πλέον ελπίζουν ότι οι προσλήψεις στο εξής δεν θα εξαντλούνται μόνο στις αρχικά προβλεπόμενες θέσεις που προκηρύσσονται, αλλά θα επεκτείνονται και στους επιλαχόντες.
Ειδικά μάλιστα για τον τομέα της υγείας, που οι άμεσες και πιεστικές ανάγκες είναι πολύ περισσότερες από τις 1.666 θέσεις που προκηρύχθηκαν, οι συμμετέχοντες δηλώνουν σχεδόν βέβαιοι ότι ο αριθμός εκείνων που θα προσληφθούν θα είναι μεγαλύτερος.
Με όπλο λοιπόν την ελπίδα, αλλά και την πίστη ότι ίσως αυτή να είναι η ευκαιρία τους όλοι περιμένουν τα αποτελέσματα του ΑΣΕΠ για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Αλλά και την υλοποίηση των κυβερνητικών διακηρύξεων ότι στα νοσοκομεία χρειάζεται πολύ περισσότερο προσωπικό από τις 1.666 θέσεις που προκηρύχθηκαν…
ΠΗΓΗ: Πρωτο Θεμα