Μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του νέου συστήματος με τους οικογενειακούς γιατρούς, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα στηριχθεί σε 240 νέες δομές, οποίες θα αποκαλούνται «Τοπικές Μονάδες Υγείας» (ΤΟΜΥ) και θα λειτουργήσουν σε 60 αστικά κέντρα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η Νέα Φιλαδέλφια, το Κορδελιό-Εύοσμος, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Λάρισα, ο Βόλος, το Κερατσίνι, το Πέραμα, η Μυτιλήνη και η Κομοτηνή.
Για τη στελέχωση τους θα απαιτηθεί – σε πρώτη φάση- η πρόσληψη 3.000 γιατρών και επαγγελματιών Υγείας διαφόρων ειδικοτήτων. Το κόστος του εγχειρήματος τη διετία 2017-2018 θα ανέλθει στα 80 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί στην αρχική του φάση από το ΕΣΠΑ.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, η παρέμβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα θα συνοδευτεί από αλλαγές στο σύστημα εφημερίας των νοσοκομείων της Αττικής και από στοχευμένες προσλήψεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Στόχος να αποσυμφορηθούν οι εφημερίες και να μειωθούν οι πολύωρες αναμονές που παρατηρούνται στα «επείγοντα».
Η εφαρμογή του νέου συστήματος θεωρείται «πιλοτική» και σε επόμενη φάση αναμένεται να καλύψει όλο τον πληθυσμό της χώρας. Σε πλήρη ανάπτυξη θα έχει ετήσιο κόστος 300 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν έχει γίνει γνωστό πώς θα καλύπτονται.
Η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση στην Ευρώπη σε επισκέψεις ασθενών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών με 44,5 επισκέψεις ανά 100 κατοίκους. Ο συνολικός αριθμός όσων αγγίζουν τα εξωτερικά ιατρεία ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 12 εκατομμύρια.
Τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) θα δείχνουν ότι η χώρας μας απέχει σημαντικά από τον μέσο όρο του Οργανισμού (30,8 επισκέψεις ανά 100 κατοίκους και ακολουθεί στην κατάταξη τις πρωτοπόρους Ισπανία (70,5) και Πορτογαλία (57,3).
Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς ιατρούς, επτά στα δέκα περιστατικά που αντιμετωπίζονται καθημερινά στα «επείγοντα» των νοσοκομείων θα μπορούσαν να έχουν εξεταστεί από γιατρούς εκτός νοσοκομείου.
Στα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αθήνας εξετάζονται 1.000 έως 1.500 ασθενείς και γίνονται μόλις 200 ή 250 εισαγωγές.