Εχουμε τουλάχιστον 100.000 λιγότερους άνεργους και 200.000 περισσότερες θέσεις εργασίας. Δεν μειώνεται η ανεργία απλά επειδή φεύγουν άνθρωποι στο εξωτερικό, υποστήριξε η η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.
Ακούω ότι δεν ξέρουμε τι κάνουμε στον τομέα μου. Όταν βάζουμε στόχους η διαχείριση μας στηρίζεται σε γνώση και αίσθηση ευθύνης προς τους πολίτες.
Με την προηγούμενη κυβέρνηση για κάθε μια θέση που προκηρύσσονταν μέσω προγράμματος ΟΑΕΔ εμφανίζονταν πέντε υποψήφιοι. Τώρα, παρότι η ανεργία μειώνεται, εμφανίζονται δώδεκα.
Όπως, υποστήριξε, αυτό οφείλεται στο ότι τα προγράμματα είναι καλύτερα σχεδιασμένα για τις ανάγκες της αγοράς.
Δειτε αναλυτικά την ομιλία της παρακάτω:
«Η εκτέλεση του προϋπολογισμού και η επίτευξη των στόχων του προγράμματος προσαρμογής, παρά την ανακατανομή των δημοσιονομικών βαρών, εξακολουθεί και παραμένει μια διαδικασία που στόχος της Κυβέρνησής μας είναι να λήξει. Ταυτόχρονα, όμως, αυτή η υποχρεωτικότητα που υπάρχει, δρομολογεί εξελίξεις που θα μας επιτρέψουν να λήξει, που θα μας επιτρέψουν να βγούμε από τον φαύλο κύκλο του παρελθόντος.
Η επιδιωκόμενη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η ένταξη της χώρας στον μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης, φαντάζομαι ότι είναι στόχοι κοινοί όλων των κομμάτων, γιατί υποθέτω ότι όλοι επιθυμούν τη βελτίωση του οικονομικού και κοινωνικού κλίματος στη χώρα μας.
Έτσι, λοιπόν, επειδή ακριβώς ο στόχος μας είναι η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, η αποκατάσταση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις – και, γενικά, ο στόχος μας είναι να βοηθήσει να περάσουμε σαν κοινωνία σε πιο ήρεμα νερά – ο προϋπολογισμός του 2017 θέτει προϋποθέσεις ακριβώς για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο.
Οι διαμαρτυρίες αναμενόμενες. Όμως, πρέπει να αναστοχαστούμε και επιτέλους να συμφωνήσουμε σε κάποια μίνιμουμ σημεία. Επιβάλλεται να βάλουμε τη χώρα και το καλό των πολιτών μας πάνω απ’ αυτού του είδους τις αντιπαραθέσεις, τις οποίες βιώνουμε εδώ και πάρα πολλούς μήνες.
Ποιος αμφισβητεί ότι η οικονομία έχει ήδη εισέλθει σε μια σταθερότητα; Άκουσα από αρκετούς ομιλητές ότι τα στοιχεία είναι λάθος, ότι κάνουμε συγκρίσεις λανθασμένες.
Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Ποιος αμφισβητεί ότι υπάρχει αύξηση κατά 2,4% στον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου; Ποιος αμφισβητεί ότι οι ξένες επενδύσεις έχουν αυξηθεί φέτος κατά 99%σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, δηλαδή τη φετινή χρονιά πήγαμε από τα 684 εκατομμύρια στα 1,3 δισεκατομμύρια; Αυτά δεν είναι αληθινά νούμερα; Από πού τα βγάζουμε; Πού στηριζόμαστε και λέμε ότι όλες οι ενδείξεις είναι στη σωστή κατεύθυνση; Ενδείξεις που μας επιτρέπουν να έχουμε μια αισιοδοξία;
Όταν κοιτάμε τις νέες θέσεις εργασίας, εποχικά προσαρμοσμένες, δεν υπάρχει αύξηση; Δεν αυξήθηκαν οι νέες θέσεις μισθωτής εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ; Όταν κοιτάμε το ποσοστό της ανεργίας, δεν θα συμφωνήσουμε όλοι ότι έχουμε σήμερα, σε σχέση με αυτό που παραλάβαμε, όχι αυτό που δημιουργήσαμε, τουλάχιστον εκατό χιλιάδες θέσεις λιγότερους ανέργους; Δεν θα συμφωνήσουμε ότι από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα έχουμε 200 χιλιάδες καθαρές θέσεις εργασίας; Με άλλα λόγια το ποσοστό της ανεργίας μειώνεται, όχι απλώς επειδή έχουμε την εκροή των συμπολιτών μας, που μπορούν να βρουν μια θέση εργασίας στο εξωτερικό, αλά γιατί έχουμε καθαρή αύξηση της απασχόλησης.
Τους τελευταίους εννέα μήνες οι δείκτες οικονομικού κλίματος, επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, ο δείκτης προμηθειών manager, παρουσιάζουν όλοι θετικά πρόσημα. Ας έρθουμε, λοιπόν, τώρα να συμφωνήσουμε ότι τα τελευταία δυο τρίμηνα έχουμε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης του ΑΕΠ.
Οι αλλεπάλληλες συναντήσεις του Πρωθυπουργού με ηγέτες χωρών, στις οποίες αναφέρθηκε προηγουμένως η κ. Βούλτεψη, πρέπει και μπορεί να ιδωθεί από δυο τελείως διαφορετικές οπτικές γωνίες. Εμείς λέμε, λοιπόν, ότι έχει ανακτηθεί η θετική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Δεν έχουν γίνει αυτές οι συναντήσεις και δεν έχουν έρθει οι πολιτικοί ηγέτες απλώς επειδή θα θέλανε να περάσουν από την Ελλάδα για μια-δυο ώρες από τη ζωή τους, έχουν έρθει ακριβώς γιατί δείχνουν τη στήριξή τους στην ελληνική κυβέρνηση και γιατί ο Πρωθυπουργός έχει πετύχει να αλλάξει η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.
Τώρα θα ήθελα να αφιερώσω λίγα λεπτά, να μιλήσω πολύ συγκεκριμένα για το πώς αυτή η Κυβέρνηση στον χώρο, στον οποίο εγώ είμαι υπεύθυνη, «δεν ξέρει τι της γίνεται», γιατί αυτό ακούω συνέχεια, ότι δεν ξέρουμε τι κάνουμε, ότι ούτε εμπειρία ούτε στόχους έχουμε, βρισκόμαστε στο κενό.
Όπως γνωρίζετε, τον Ιανουάριο του 2015 τα υποστηρικτικά προγράμματα για τους ανέργους, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και συγχρηματοδοτούνται από τη χώρα, είχαν για την περίοδο 2014-2020 προταθεί ως εμπροσθοβαρή έργα από την προηγούμενη κυβέρνηση, απορροφώντας 750 εκατομμύρια από τα 950 εκατομμύρια που είχε στη διάθεσή της η χώρα για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Και αναρωτιέμαι, αν δεν κάναμε εμείς τις αναπροσαρμογές που κάναμε μετά τον πρώτο χρόνο, και είχαμε ξοδέψει 750 εκατομμύρια (πολύ καλό θα ήταν αυτό για την Κυβέρνησή μας, όπως και για οποιονδήποτε ήταν εκεί το 2015) τον επόμενο χρόνο; Από την αρχή του 2016 μέχρι το 2020, τι ακριβώς θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε με μόλις 200 εκατομμύρια;
Άρα, όταν βάζουμε στόχους και όταν κάνουμε τον προγραμματισμό μας, η διαχείριση στηρίζεται σε βαθιά γνώση και σε πολύ βαθιά αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες.
Προχωρήσαμε, λοιπόν, στον ανασχεδιασμό των προγραμμάτων απασχόλησης για να υποστηρίζουμε τους ανέργους στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Με τον ανασχεδιασμό που κάναμε διαπιστώσαμε ότι περισσότεροι από τους ανέργους, ειδικά εκείνοι που έχουν απολυθεί πρόσφατα, αλλά και εκείνοι που απολύθηκαν πριν από τρία και τέσσερα χρόνια, εμφανίζονται στον ΟΑΕΔ και θέλουν να εγγραφούν. Γιατί; Γιατί τα προγράμματα είναι πιο ελκυστικά για τους ανέργους. Για παράδειγμα, στη νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, για κάθε μία θέση υποβλήθηκαν 12 αιτήσεις. Με τον σχεδιασμό που υπήρχε πριν, για κάθε θέση εργασίας που είχαν προκηρύξει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είχαμε πέντε αιτήσεις. Σήμερα έχουμε δώδεκα. Έχουμε διπλασιάσει τον αριθμό αυτών οι οποίοι επιθυμούν να εγγραφούν, παρότι έχουμε λιγότερη ανεργία. Γιατί; Γιατί ο ΟΑΕΔ αναδιοργανώνεται, γιατί ο ΟΑΕΔ προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες, γιατί ο προγραμματισμός μας αντιστοιχεί πολύ περισσότερο στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, και έτσι οι άνεργοι θέλουν να εγγραφούν.
Έρχεται, λοιπόν, η Αντιπολίτευση, κινδυνολογεί μονίμως και λέει «Α, εκτοξεύεται η ανεργία», όταν η ανεργία μειώνεται. Και τι στοιχεία χρησιμοποιεί, παραπλανητικά, όπως χρησιμοποιεί σε πολλούς τομείς της οικονομίας μας; Χρησιμοποιεί τα στοιχεία επιλεκτικά. Για παράδειγμα, επειδή έχουμε καλύτερες υπηρεσίες στον ΟΑΕΔ σήμερα, και επειδή έρχονται περισσότεροι άνεργοι να εγγραφούν, παίρνουν τους εγγεγραμμένους ανέργους, όχι τους ανέργους που υπάρχουν στην οικονομία, και λένε «αυξήθηκε η ανεργία». Η ανεργία απομειώθηκε. Να σταματήσουμε να λέμε ψέματα. Να σταματήσουμε να κινδυνολογούμε, διότι αυτό που έχουμε μπροστά μας, το μεγάλο διακύβευμα, είναι πώς η οικονομία, πώς η κοινωνία θα μπορέσει να περάσει στην επόμενη μέρα.
Εμείς είμαστε αποφασισμένοι. Αλλάζουμε σελίδα. Δεν θα μείνουμε σαν αριστερή παρένθεση, αλλά σαν η κυβέρνηση εκείνη που έβγαλε τη χώρα από το μνημόνιο. Ο φετινός προϋπολογισμός είναι ένα ακόμα βήμα το οποίο θα μας φέρει πιο κοντά σε αυτόν τον στόχο».