«Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να μπορέσουμε μέσα από το περιβάλλον να ανακαλύψουμε μια κρυμμένη παραγωγική δύναμη της χώρας μας, αλλά και ένα παράγοντα που μπορεί να μας φέρει πιο κοντά σε ευρωπαϊκό επίπεδο» δηλώνει στην ΕΡΤ ο Σωκράτης Φάμελος, αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας.
Όπως σημειώνει μπορεί να έχουν σωρευτεί πολλά προβλήματα στο περιβάλλον, όπως: καθυστερήσεις στη διαχείριση νερού, στη διαχείριση στερεών αποβλήτων, ωστόσο, «μπορούμε μέσα από την κυκλική οικονομία, μέσα από την ανακύκλωση να βρούμε νέους πόρους, να τροφοδοτήσουμε ταυτόχρονα και την ποιότητα ζωής, αλλά και την εργασία. Γιατί το περιβάλλον μπορεί να γίνει μια κινητήριο δύναμη για την εργασία».
Σύμφωνα με τον κ. Φάμελο μπορούν την επόμενη περίοδο στη χώρα μας με τις δράσεις ανακύκλωσης να «δημιουργηθούν άμεσα 16.000 θέσεις εργασίας στον τομέα της διαχείρισης, των στερεών αποβλήτων, στις μεγάλες επενδύσεις που θα κάνουν οι περιφερειακοί σχεδιασμοί, αλλά και πολλαπλασιαστικά να μπορέσουμε να τροφοδοτήσουμε την νεανική επιχειρηματικότητα των επιστημών στη χώρα μας, να μην φεύγουν τα παιδιά στο εξωτερικό, να έχουμε πραγματική ανάπτυξη, δίκαιη και βιώσιμη».
Μέχρι τέλος του χρόνου στο Υπουργείο δρομολογείται η διαχείριση και διευθέτηση των θεμάτων εκείνων που είναι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ με στόχο την απελευθέρωση των κονδυλίων, ώστε να ξεκινήσει η προκήρυξη των μέτρων. Ζητήματα, όπως αυτό της επιβίωσης και συνέχισης της λειτουργίας των Φορέων Προστατευόμενων Περιοχών και της ικανοποίησης των υποχρεώσεων της χώρας μας για την Natura. «Θα ξεκινήσουμε μια μεγάλη πρωτοβουλία για τα επικίνδυνα απόβλητα και την κλιματική αλλαγή» αποκαλύπτει ο αρμόδιος υπουργός.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό «Η χώρα μας είναι στην πρώτη δεκάδα των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν ψηφίσει την Σύμβαση του Κιότο, πρέπει να ξεκινήσει η υλοποίηση μέτρων για την κλιματική αλλαγή και την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, ενώ με τις δράσεις που θα ξεκινήσουμε στα επικίνδυνα στερεά απόβλητα θα απελευθερώσουμε και τη βιομηχανική ανάπτυξη. Έτσι, αντί να έχουμε ρύπανση θα έχουμε νέα εργασία».
Όσον αφορά στην εξόρυξη χρυσού ο κος Φάμελος υπενθυμίζει ότι υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο, στην Ευρώπη και στο Συμβούλιο Επικρατείας που θωρακίζει το περιβάλλον. «Από την άλλη πλευρά δεν είμαστε αντίθετοι στη μεταλλευτική δραστηριότητα η οποία μπορεί να δώσει συμβατικά μέταλλα στην οικονομία της χώρας. Όλοι θα πρέπει να είμαστε ίσοι απέναντι στους Νόμους, είτε είναι μεγάλη επιχείρηση, είτε είναι απλός κάτοικος. Δεν θα πρέπει να φοβάται ο απλός κάτοικος ότι θα τον υποτιμήσουμε έναντι της ισχύος ενός επιχειρηματικού ομίλου. Με βάση τις υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στην Ευρώπη θα εφαρμοστεί η Νομοθεσία σε όλα τα επίπεδα και θα προστατευτεί το περιβάλλον. Είναι μια ευρωπαϊκή επιταγή, δεν είναι μια ελληνική καινοτομία.Αυτό θα μας δώσει νέες θέσεις εργασίας. Δεν νομίζω ότι υπάρχει φόβος ότι θα περιοριστεί η απασχόληση σε σχέση με το περιβάλλον. Το περιβάλλον πρέπει να μας δώσει και στην αγροτική παραγωγή και στη βιομηχανία, νέα προϊόντα και νέα επαγγέλματα» δηλώνει ο κος Φάμελος σημειώνοντας ότι «Δεν έχουμε μια αρνητική στάση απέναντι στην επιχειρηματικότητα μπορούμε με τον κανόνα της αποτελεσματικής και δίκαιης διοίκησης να προχωρήσουμε όλοι μαζί.»