Λελογισμένες αυξήσεις και διατήρηση του ιατρικού μισθολογίου σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σχετικές αναφορές φέρεται να έκανε την περασμένη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).
Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, ο κ. Κουτεντάκης ανέφερε στους γιατρούς ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση μισθών στους νοσοκομειακούς γιατρούς, ούτε κατάργηση του ειδικού ιατρικού μισθολογίου.
Εγινε, μάλιστα, λόγος για πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει αυξήσεις μικρής κλίμακας, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες από όλα τα ειδικά μισθολόγια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση είναι να προχωρήσει σε αυξήσεις της τάξης του 10% έως 12% εντός της τετραετίας. προβληματισμός
Η κυβέρνηση, ωστόσο, εμφανίζεται προβληματισμένη από το ότι -εάν προχωρήσει σε μικρές έστω αυξήσεις στους γιατρούς- θα υπάρξουν πιέσεις από την πλευρά των στρατιωτικών. Οι γιατροί είναι 20.000 και δεν αναμένονται σοβαρές δημοσιονομικές πιέσεις από μία ενδεχόμενη αύξηση. Οι στρατιωτικοί, όμως, είναι 140.000 και η πίεση στον προϋπολογισμό θα είναι σαφώς ισχυρότερη.
Στο θέμα του ιατρικού μισθολογίου καταγράφεται έντονη κινητικότητα, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται και μία κρίσιμη για το θέμα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για αποκατάσταση του μισθολογίου τους.
Η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ παράταξη «Μέτωπο» προτείνει να ενταθούν οι πιέσεις του κλάδου εν όψει της απόφασης. Ζητεί, επίσης, να γίνει διάλογος και διαπραγμάτευση για επικαιροποίηση της κλαδικής συμφωνίας, η οποία περιλαμβάνει, εκτός από τα μισθολογικά, και δεκάδες εργασιακά ζητήματα ζωτικής, όπως τα χαρακτηρίζει, σημασίας.