«Oχι» στη μείωση των κύριων συντάξεων και στον νέο τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ παροχών πρόνοιας, οι οποίες είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με το προγενέστερο σύστημα, λέει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, για να κριθούν αντισυνταγματικές.
Συγκεκριμένα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητάει από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες αναπροσαρμόζονται και μειώνονται οι κύριες συντάξεις, ενώ ορίζεται νέος τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ παροχών πρόνοιας, που έτσι είναι σημαντικά μειωμένες, σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα υπολογισμού τους.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι γιατροί, οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες μειώνονται οι συντάξεις και οι εφάπαξ παροχές πρόνοιας είναι αντίθετες σε βασικά άρθρα του Συντάγματος, όπως:
• Στην προστασία της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας, καθώς επίσης και στο άρθρο 2, παράγραφος 5, που καθιερώνει την αρχή της χρηστής διοίκησης και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικούμενου.
• Στο άρθρο του Συντάγματος που καθιερώνει την προστασία της ισότητας των πολιτών, όπως επίσης και στη συνταγματική επιταγή για την προστασία της ισότητας στα φορολογικά βάρη.
Οι υπουργικές αποφάσεις
Επίσης, όπως υποστηρίζει σε άλλο σημείο της προσφυγής του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, οι υπουργικές αποφάσεις αντίκεινται στα άρθρα του Συντάγματος 22 παραγραφος 5 και 25 παράγραφος 4, για την προστασία της κοινωνικής ασφάλισης. Καθώς επίσης και σε άλλα άρθρα, όπως το 25 που καθιερώνει την αρχή της αναλογικότητας, το 95 για την υποχρέωση της πολιτείας να συμμορφώνεται στις δικαστικές αποφάσεις και τέλος το 106 για την προστασία του εθνικού πλούτου. Στην προσφυγή του Ιατρικού Συλλόγου στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, γίνεται αναφορά στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, που προστατεύει την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνεται ο μισθός και η σύνταξη.
Παράλληλα τονίζεται ότι παραβιάζεται η νομολογία του ΣτΕ και ειδικά οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (2287-2290/2015) με τις οποίες είχαν κριθεί αντισυνταγματικές οι μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων, που επιβλήθηκαν με νόμους (4051 και 4093/2016), καθώς δεν είχε προηγηθεί μελέτη επιπτώσεων των μέτρων που ελήφθησαν στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών φορέων και στο επίπεδο διαβίωσης των συνταξιούχων.
ΠΗΓΗ: Εθνος