Το διαχρονικό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης, ως πόλη πολύγλωττη και πολυπολιτισμική, θέλει να αναδείξει η Γιορτή Πολυγλωσσίας, που διοργανώνεται για έκτη συνεχή χρονιά από τον δήμο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την ΔΕΠΘΕ.
Φέτος, η Γιορτή με τίτλο: «Η μόρφωση στο δρόμο για τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό» εμφανίζεται ανανεωμένη με νέους φορείς να συμμετέχουν σε αυτή, ενώ θα φιλοξενηθεί στο κύριο μέρος της σε χώρους του λιμανιού (Α’ προβλήτα), που αποδίδονται για πρώτη φορά στο δήμο για τον σκοπό αυτό. Επίσης, θα πάει με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, που έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον, και στοχεύει να αποτελέσει πρότυπο για αντίστοιχες διοργανώσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις, όπως στην Ισπανία και την Πορτογαλία.
Σχετική πρόταση έχει καταθέσει ο δήμος Θεσσαλονίκης (διεύθυνση Εκπαίδευσης και Αθλητισμού) στο πρόγραμμα «Erasmus +», σε συνεργασία με ΜΚΟ, με την Dynamo International – οργάνωση street workers της Πορτογαλίας – με πανεπιστήμια της Ισπανίας και με τον δήμο της Βαρκελώνης. Η πρόταση αφορά το ερευνητικό πρόγραμμα SLYMS (Sociocultural Learning of Youth in Mobile Societies), δηλαδή την κοινωνιοπολιτισμική μάθηση για τους νέους που βρίσκονται σε κινητές συνθήκες, όπως σε προσφυγικές ροές, υπό το συντονισμό του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που έχει στόχο να αποδείξει ότι το μοντέλο των Γιορτών Πολυγλωσσίας μπορεί να μεταλαμπαδευτεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης για να δημιουργήσει ένα ασφαλές δίκτυο – πλέγμα συνεργασιών και να μπορέσει ο πολίτης στην Ευρώπη να είναι πιο ανθεκτικός.
«Το πρόγραμμα έχει στόχο να μετρήσει εάν μία γιορτή πολυγλωσσίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους δημιουργεί καινούργιες δεξιότητες επικοινωνίας – μέσα από την επαφή με τις άλλες αλλόφωνες κοινότητες – αφύπνισης στη διαφορετικότητα, στάση που επιτρέπει στον άνθρωπο να διαφοροποιηθεί θετικά απέναντι στους άλλους» ανέφερε, σε συνέντευξη τύπου στο δημαρχείο, η υπεύθυνη διοργάνωσης των Γιορτών, Αργυρώ Μουμτζίδου, και πρόσθεσε ότι (οι Γιορτές) θα αναδειχθούν ως κεντρικό εργαλείο μάθησης και δημιουργίας κοινωνικών εργαζόμενων στο δρόμο για την δημοκρατία και τον πλουραλισμό.
128 φορείς και 225 δράσεις
Οι δράσεις της Γιορτής Πολυγλωσσίας ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο 12 Μαΐου, θα συνεχιστούν εντός της εβδομάδας και θα κορυφωθούν το τριήμερο 18-20 Μαΐου στο λιμάνι. Σε αυτές περιλαμβάνονται συνολικά 225 εκδηλώσεις, όπως θεατρικά και μουσικά δρώμενα, εκπαιδευτικά projects, ερευνητικά προγράμματα, πολυγλωσσικά και διαπολιτισμικά εργαστήρια, στρογγυλές τράπεζες, την κουζίνα των λαών, Καφέ Πολυγλωσσίας, εικαστικές εκθέσεις, εικαστικά και μουσικά εργαστήρια, προβολές κ.α. Συμμετέχουν περισσότεροι από 128 φορείς, ΜΚΟ, προξενεία, αλλόφωνες κοινότητες, εκπαιδευτικά ιδρύματα.
«Η προσπάθεια που γίνεται είναι να αναδείξουμε την πολυγλωσσία ως ένα έξυπνο εργαλείο κοινωνικής συνοχής και ως ένα εργαλείο στα αναλυτικά μας προγράμματα μεταγνωστικής δεξιότητας των παιδιών», είπε η κ.Μουμτζίδου.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, χαιρέτισε την εκδήλωση, διότι «τονίζει την πολυπολιτισμικότητα της πόλης», ενώ ο αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, δήλωσε ότι η Γιορτή Πολυγλωσσίας ξεκίνησε από το 2013 για να θέσει σε συνεργασία και να φέρει σε επαφή φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους, προξενεία για να επικοινωνήσουν τη γλώσσα. Χρειάστηκε, δε, η παρέμβαση των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου για να αξιοποιηθούν οι χώροι του λιμανιού.
Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της ΔΕΠΘΕ, Φίλιος Στάγκος, δήλωσε ότι η πολυγλωσσία, η πολυπολιτισμικότητα, ο κοσμοπολιτισμός, η εξωστρέφεια, είναι έννοιες που περιγράφουν μία πραγματικότητα που είναι στο DNA της πόλης, από τότε που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα. «Όποτε αυτή η πόλη γνώρισε ανάπτυξη ήταν γιατί ήταν εξωστρεφής και πολυπολιτισμική» είπε.
Στη Γιορτή έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν με δράσεις τους σχολεία (στο χώρο του σχολείου) με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινότητα και τα μέλη της εκπαιδευτικής μονάδας, σχετικά με την πολυγλωσσία και τη διαπολιτισμικότητα.