Ανοικτός να δεχθεί τους πολίτες του δήμου Αμαρουσίου είναι ο Πρότυπος Δημοτικός Λαχανόκηπος Αειφόρου Καλλιέργειας που σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε σε έκταση δύο στρεμμάτων στο Κτήμα Καρέλλα, περιλαμβάνοντας όλα τα σύγχρονα στοιχεία που χαρακτηρίζουν έναν εδώδιμο κήπο.
Ο σχεδιασμός, η διαμόρφωση και η κατασκευή του πρότυπου λαχανόκηπου έγιναν σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου, από εξειδικευμένους επιστήμονες της εταιρείας Ecoscapes και με την ευγενική υποστήριξη της JT International.
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, παρουσία του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου της JTI κ. Edoardo Voletti, εκπροσώπων της εταιρείας Ecoscapes, μελών της Διοίκησης και του Δημοτικού Συμβουλίου παρέδωσε σε ειδική τελετή τον Πρότυπο Δημοτικό Λαχανόκηπο στις οικογένειες των νέων καλλιεργητών, προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες, που θα μπορούν να περιηγηθούν στο χώρο, να έλθουν κοντά στη φύση, να γνωρίσουν τις τεχνικές φύτευσης και καλλιέργειας και να αντιληφθούν την αξία της επαφής και της δημιουργίας στη φύση.
«Βασικό μέλημά μας – τόνισε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης στον χαιρετισμό του– ήταν εξ αρχής η αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων του Δήμου μας, ώστε οι πολίτες να βρίσκουν δημιουργική διέξοδο, απασχόληση και ταυτόχρονα να συνυπάρχουν με άλλους ανθρώπους στο φυσικό περιβάλλον. Η επαφή με το φυσικό περιβάλλον, εξάλλου, προσφέρει σημαντικά οφέλη, αφού αποδεδειγμένα βελτιώνει τη σωματική και ψυχική υγεία.
Ειδικά για τους νέους και τα παιδιά μας, ο Πρότυπος Δημοτικός Λαχανόκηπος Αειφόρου Καλλιέργειας αποτελεί ένα υγιές παράδειγμα συνύπαρξης και αλληλεγγύης. Και αυτό γιατί οι καλλιεργητές είναι οικογένειες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, εξασφαλίζοντας έτσι προϊόντα που καταναλώνουν καθημερινά, ενώ παράλληλα ένα μέρος της παραγωγής διατίθεται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Συσσίτιο του Δήμου μας.
Μέσω των προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και με την υποστήριξη της εταιρείας JT International δημιουργήσαμε τον ανοικτό αυτόν χώρο, που ευνοεί τη διάδραση μεταξύ των πολιτών και στον οποίο συνυπάρχουν η αισθητική με τη χρησιμότητα και τη λειτουργικότητα.
Με τέτοιες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, αναβαθμίζουμε το φυσικό περιβάλλον, ενισχύουμε την κοινωνική συνοχή, καλλιεργούμε πνεύμα αλληλεγγύης και εθελοντισμού και βγαίνουμε, τελικά, ενωμένοι και νικητές ως κοινωνία».
Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της JTI κ. Edoardo Voletti από την πλευρά του σημείωσε: «Η απόφαση μας να υποστηρίξουμε το έργο του Δήμου Αμαρουσίου, αναλαμβάνοντας την ανάπλαση και αναβάθμιση του δημοτικού λαχανόκηπου στο Κτήμα Καρέλλα, εντάσσεται στο πλέγμα μιας σειράς πρωτοβουλιών της εταιρείας, που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των μελών της ελληνικής κοινωνίας. Ο Πρότυπος Δημοτικός Λαχανόκηπος συνιστά για την JTI ένα έργο μακράς πνοής, εισάγοντας ένα νέο μοντέλο λειτουργίας που προάγει τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και την ομαδικότητα. Με το έργο αυτό, επιδιώκουμε τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων της τοπικής κοινωνίας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και ευελπιστούμε στην ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας για παρόμοιες δράσεις».
Στον Πρότυπο Λαχανόκηπο δημιουργήθηκαν παρτέρια και λοφίσκοι καλλιέργειας λαχανικών σε διαφορετικούς τύπους ανάλογα με το είδος των φυτών που φιλοξενούν, φυτικοί ανεμοφράκτες προστασίας των καλλιεργειών, περιοχή κομποστοποίησης, λίμνη μικρής έκτασης, λιβάδι και παρτέρια αρωματικών για την προσέλκυση τω επικονιαστών, οπωρώνας, αμπελώνας, καθώς και περιοχές με βρώσιμα λουλούδια. Στον κήπο υπάρχουν επίσης μικρά καθιστικά και χώρος αποθήκευσης υλικών, ενώ προβλέφθηκε και χώρος προσωρινής στάθμευσης. Η δομή του νέου λαχανόκηπου παρέχει στους δικαιούχους τη δυνατότητα να λειτουργούν ομαδικά για το κοινό όφελος.
Φυτεύτηκαν 50 καρποφόρα από παραδοσιακές ελληνικές ποικιλίες που ωριμάζουν σε διαφορετικές περιόδους, 7 ποικιλίες επιτραπέζιων σταφυλιών, αναρριχώμενα φυτά που παράγουν καρπούς υψηλής διατροφικής αξίας, 10 διαφορετικά είδη βοτάνων και αρωματικών φυτών, καθώς και πλήθος λαχανικών που καλλιεργούνται για το φύλλωμα τους, τον καρπό τους, το ρίζωμα τους ή ακόμη και το άνθος τους. Τα φυτά επιλέχθηκαν με κριτήριο την ευδοκίμησή τους στο μικροκλίμα της περιοχής και φυτεύτηκαν με τη μέθοδο της συγκαλλιέργειας.