Μέσα σε ένα μήνα έως τις 30 Ιουνίου το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) με τη συνεργασία της Κομισιόν και των διοικήσεων των Ταμείων θα πρέπει να έχει παραδώσει στον Υπουργό Εργασίας το προσχέδιο της μελέτης για τις ενοποιήσεις των ταμείων οι οποίες θα υλοποιηθούν σταδιακά μέσα σ΄ ένα χρόνο.
Ο Υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης που ήδη υπέγραψε σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης με το ΚΕΠΕ διαβεβαιώνει ότι οι ενοποιήσεις δε θα έχουν καμία απολύτως επίπτωση στο ύψος των παροχών και τις λοιπές παραμέτρους (π.χ. ηλικιακά όρια) του ασφαλιστικού συστήματος.
Στόχος είναι η ενοποίηση 60 διαφορετικών τομέων ασφάλισης και 90 μητρώων ασφαλισμένων που συγκροτούν αυτή τη στιγμή το χάρτη της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας προκειμένου εξοικονομηθούν λειτουργικά και διοικητικά έξοδα και βελτιωθεί η εξυπηρέτηση του πολίτη. .
Το ΚΕΠΕ θα υποβάλει προτάσεις για τις προοπτικές εναρμόνισης των περιόδων καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών και των διαδικασιών είσπραξής τους, προτάσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής διαδοχικής σύνταξης με στόχο τη διευκόλυνση της κινητικότητας μεταξύ θέσεων εργασίας, επαγγελμάτων και τομέων, αξιολόγηση της ανταποδοτικότητας των εισφορών και προτάσεις ενίσχυσης αυτής καθώς και προτάσεις για τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης.
Η πλήρης ανταποδοτικότητα εισφορών- παροχών και η υιοθέτηση ενιαίων κανόνων σε πολλές περιπτώσεις θα οδηγήσουν σε μείωση των συντάξεων και των εφάπαξ, στις περιπτώσεις που οι παροχές είναι μεγαλύτερες από τις εισφορές.
«Με αυτή τη διοικητική ενοποίηση – τονίζει ο κ. Βρούτσης ,κλείνει ουσιαστικά ένας μεγάλος κύκλος μεταρρυθμιστικών τομών στο υπουργείο («Αριάδνη» «Ήλιος» «Άτλας») που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια και άλλαξε το πρόσωπο του υπουργείου Εργασίας για πάντα.
Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι κινούμαστε απόλυτα εντός των προγραμματισμένων στόχων της συνταξιοδοτικής δαπάνης και της απορρόφησης πόρων του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Παράδειγμα, για το πρώτο πεντάμηνο του 2014 και για προϋπολογισθείσα καταβολή 41,7% της συνολικής κρατικής επιχορήγησης συντάξεων για το 2014, έχει απορροφηθεί το 41,3%. Με δυο λόγια, η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος εξελίσσεται ομαλά.
Τα τελευταία παραδείγματα των επικουρικών συντάξεων των εμπορουπαλλήλων και της αγροτικής τράπεζας που δίνονταν με υπεύθυνες δηλώσεις και χωρίς κανέναν έλεγχο, αλλά και τα έξοδα κηδείας απο τον ΟΓΑ χωρίς κανένα φορολογικό παραστατικό, αποτελούν απομεινάρια ενός απαρχαιωμένου συστήματος που αλλάξαμε.
Τέλος, με την εκπόνηση της μελέτης από το ΚΕΠΕ περνάμε πλέον σε μια πιο ευέλικτη και λειτουργική οργανωτική δομή της κοινωνικής ασφάλισης που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη βιωσιμότητα του συστήματος, χωρίς καμία απολύτως επίπτωση στις παροχές και τα όρια».