Δυσβάσταχτο είναι το κόστος της υγείας για τους Ελληνες πολίτες που βρίσκονται στη δύσκολη θέση, εν μέσω κρίσης, να πληρώνουν από την τσέπη τους τα περισσότερα χρήματα σε σχέση με το εισόδημά τους για υπηρεσίες υγείας από όλους του πολίτες χωρών-μελών του ΟΟΣΑ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πίνακα των χωρών του ΟΟΣΑ με τις υψηλότερες κατά κεφαλήν ιδιωτικές δαπάνες υγείας σε σχέση με το εισόδημα των πολιτών, που δημοσιεύει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο Ελληνας δαπανά το 4,76% του εισοδήματός του για ιδιωτικές δαπάνες υγείας (ανεξάρτητα από τα ποσά που πληρώνει μέσω φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών για την Υγεία), ποσοστό που μεταφράζεται κατά μέσο όρο σε 1.051 δολάρια.
Στη δεύτερη θέση του πίνακα, ο οποίος βασίζεται σε στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, βρίσκεται η Πορτογαλία, όπου ο κάθε πολίτης κατά μέσο όρο δαπανά από την τσέπη του το 3,13% του εισοδήματός του για την Υγεία (631 δολάρια), και ακολουθεί το Μεξικό με 2,96% (288 ευρώ). Στον αντίποδα βρίσκεται η Ολλανδία (0,66%), το Ηνωμένο Βασίλειο (0,86%) και η Γαλλία (0,93%).
Οπως ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος, «ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα κατέχει αυτή την πρωτιά είναι ότι υπάρχει μία γκάμα υπηρεσιών υγείας εκτός του “σκληρού πυρήνα” των νοσοκομειακών και ιατρικών υπηρεσιών και φαρμακευτικής κάλυψης, που δεν μας τα προσφέρει το Δημόσιο, όπως οδοντιατρική φροντίδα, φροντίδα ασθενών στο σπίτι κ.ά. και τις οποίες καλύπτουμε από την τσέπη μας. Είναι ενδεικτικό ότι η χώρα διαθέτει σε αυτές τις υπηρεσίες το 0,7% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 1,5% του ΑΕΠ» επισημαίνει και προσθέτει ότι «είναι αυτό που αποκαλούμε εμείς η τρύπα του δημόσιου συστήματος υγείας». Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι προ κρίσης σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως δαπανούσαν τα ελληνικά νοικοκυριά για οδοντιατρικές δαπάνες, ποσό που έπεσε το 2011 κάτω από το 1,5 δισ. ευρώ.
Ούτως ή άλλως, η Ελλάδα παραμένει μία από τις χώρες με την υψηλότερη ιδιωτική δαπάνη υγείας, σε σχέση με τις συνολικές δαπάνες υγείας παρά την οικονομική κρίση. Ειδικότερα, το 2011 η ιδιωτική δαπάνη υγείας παραμένει στο 34% της συνολικής δαπάνης παρά την ύφεση ύψους 25%. Το 2011 οι συνολικές δαπάνες υγείας στην Ελλάδα ήταν 18,8 δισεκατομμύρια ευρώ -έναντι 23,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009, δηλαδή μείωση της τάξης του 18,9%- εκ των οποίων τα 12,4 δισ. ευρώ είναι η δημόσια δαπάνη υγείας (από 16,1 δισ. ευρώ το 2009) και η οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη νοσοκομειακή φροντίδα εις βάρος της πρωτογενούς πρόληψης.
Είναι ενδεικτικό ότι από την ανάλυση της κατανομής των δημόσιων δαπανών υγείας προκύπτει ότι επί σειρά ετών το κράτος πληρώνει τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, το φάρμακο και τα νοικοκυριά τους παρόχους εξωνοσοκομειακής φροντίδας! Ακόμα και το 2011 -εν μέσω κρίσης- τα νοικοκυριά πλήρωσαν το 62,1% των παροχών εξωνοσοκομειακής φροντίδας.