Στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ λειτουργεί ΠΜΣ με τίτλο «Σπουδές στην τοπική ιστορία – Διεπιστημονικές προσεγγίσεις» από το ακαδημαϊκό έτος 2015-16. Το ΠΜΣ υλοποιείται από το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας στην Κομοτηνή.
Οι εισακτέοι φοιτητές του Προγράμματος ανέρχονται σε 25 κατ’ έτος. Στο Πρόγραμμα έχουν δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας πτυχιοΰχοι Τμημάτων των ελληνικών ΑΕΙ που περιέχουν στον τίτλο τους τούς όρους Ιστορία, Φιλοσοφία, Εθνολογία, Φιλολογία, Θεολογία, Αρχαιολογία, Κοινωνική Ανθρωπολογία, Γεωγραφία, Ανθρωπογεωγραφία, Δημογραφία, Κοινωνιολογία και Πολιτική Επιστήμη, καθώς και πτυχιοΰχοι των Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης, καθώς και αντίστοιχων Τμημάτων ΑΕΙ της αλλοδαπής, το πτυχίο των οποίων έχει αναγνωριστεί από το ΔΟΑΤΑΠ ως ισότιμο με τα πτυχία που απονέμουν τα ελληνικά ΑΕΙ.
Επίσης γίνονται δεκτοί πτυχιοΰχοι του ΕΑΠ με κατεύθυνση Ελληνικού Πολιτισμού και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Κατ’ εξαίρεση μπορούν να γίνουν δεκτοί και πτυχιούχοι άλλων Σχολών ή Τμημάτων των ΑΕΙ της χώρας ή της αλλοδαπής, οι οποίοι πληρούν ειδικά συμπληρωματικά κριτήρια που ορίζει κατά περίπτωση η ΓΣΕΣ του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, σύμφωνα με την παράγραφο 1β του άρθρου 4 του Ν.3685/2008.
Η εγγραφή στο Πρόγραμμα γίνεται μετά από διαδικασία επιλογής των υποψηφίων που περιλαμβάνει:
Α) επιτυχή εξέταση, υποχρεωτικά, στη θεματική περιοχή Νεότερη και Σύγχρονη ιστορία,
Β) επιτυχή εξέταση, κατ’ επιλογή, σε μία από τις 2 ακόλουθες θεματικές περιοχές: α) Λαογραφία και Κοινωνική Ανθρωπολογία και β) Ανθρωπογεωγραφία και Δημογραφία.
Γ) επιτυχή εξέταση στην αγγλική γλώσσα. Εφόσον οι υποψήφιοι προσκομίσουν κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας ή αντίστοιχο πτυχίο βαθμίδας Γ1 ή Γ2, απαλλάσσονται από τη συγκεκριμένη εξέταση.
Από τους υποψηφίους που θα αντεπεξέλθουν επιτυχώς στις εξετάσεις, θα επιλεγούν οι 25 με κριτήρια:
Α) την επίδοσή τους στις γραπτές εξετάσεις (45%)
Β) τον υπολογισμό μορίων που προκύπτει από το βαθμό πτυχίου και την πιστοποιημένη γνώση άλλων ξένων γλωσσών σε επίπεδο τουλάχιστον Β2 του ΚΠΓ ή ισότιμων πιστοποιητικών (5% αντίστοιχα)
Γ) τη συνέντευξη του υποψηφίου, όπου μεταξύ άλλων θα συνυπολογιστεί ο φάκελος τυχόν δημοσιευμάτων και η -ενδεικτική- ερευνητική πρόταση που θα καταθέσει ο υποψήφιος σε σχέση με το περιεχόμενο σπουδών του Προγράμματος (45%). Η έκταση της ερευνητικής πρότασης θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 500 και 1500 λέξεων, συμπεριλαμβανομένης και της βιβλιογραφίας.
Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και οι συνεντεύξεις κατά το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Για τις ακριβείς ημερομηνίες, οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν έγκαιρα από την ιστοσελίδα του Τμήματος ή τη Γραμματεία.
Για την υποβολή υποψηφιότητας στο Πρόγραμμα απαιτούνται τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
- Αίτηση του / της υποψηφίου /ας
- Αντίγραφο πτυχίου και αναλυτική βαθμολογία (επικυρωμένα)
- Αντίγραφο πτυχίου στην αγγλική γλώσσα επιπέδου Γ1 ή Γ2 (εφόσον υπάρχει) και πτυχίου άλλης ξένης γλώσσας επιπέδου Β2 τουλάχιστον (εφόσον υπάρχει)
- Δύο συστατικές επιστολές από μέλη ΔΕΠ ελληνικών ή ξένων Πανεπιστημίων ή από ερευνητές αναγνωρισμένων Ερευνητικών Κέντρων (εξαιρούνται οι πτυχιούχοι του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας)
- Βιογραφικό σημείωμα
- Φάκελος δημοσιευμάτων και δραστηριοτήτων
- Ερευνητική πρόταση
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων προς τη Γραμματεία του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας αρχίζει την 1η Ιουλίου 2016 και τελειώνει την 31η Αυγούστου 2016 (σφραγίδα ταχυδρομείου, εφόσον η αίτηση αποσταλεί ταχυδρομικά). Ηλεκτρονικές αιτήσεις δεν γίνονται αποδεκτές.
Η φοίτηση των επιτυχόντων στο πρόγραμμα προϋποθέτει την καταβολή διδάκτρων τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 1200 ευρώ για κάθε φοιτητή και για όλη τη διάρκεια της φοίτησής του. Τα δίδακτρα καταβάλλονται εφάπαξ με την εγγραφή των επιτυχόντων και δεν επιστρέφονται σε περίπτωση διαγραφής του μεταπτυχιακού φοιτητή για οποιοδήποτε λόγο.
Αναλυτικές πληροφορίες για τη διάρκεια της φοίτησης, το Πρόγραμμα Σπουδών και τη λειτουργία του ΠΜΣ, μπορεί να δει κάθε ενδιαφερόμενος στον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών που βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας.