Το χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού έχουν οι Ελληνες άνεργοι παγκοσμίως. Την αρνητική πρωτιά αποκαλύπτει ο «χάρτης» του ΟΟΣΑ με τα ποσοστά εισοδήματος που έχει το νοικοκυριό ενός ανέργου με σύζυγο και δύο παιδιά.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση με 39% έναντι 40% στη Ρουμανία και 43% στην Κορέα, ενώ «κάλυψη» σε ποσοστό 94% παρέχει η Δανία ακολουθούμενη από το Ισραήλ (92%).
Στην ομάδα των χωρών που, έναντι καταβολής ασφαλίστρων (και όχι ως προνοιακή παροχή) δίνουν γενναιόδωρα επιδόματα στους ανέργους, περιλαμβάνονται το Λουξεμβούργο (89%), η Ελβετία και ο Καναδάς (86%), η Ολλανδία (84%), η Φινλανδία και η Ιρλανδία (80%).
Στο 79% είναι η αναπλήρωση του μισθού στη Βουλγαρία, στο 73% στη Γερμανία, στο 70% (που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος), στην Ισπανία και στην Ιταλία.
Την τρίτη χειρότερη επίδοση, μετά την Τουρκία και την Ιταλία, έχει η Ελλάδα και στην «κάλυψη» των μακροχρόνια ανέργων με ποσοστό αναπλήρωσης 8% έναντι 9% στη Χιλή, 35% στην Πορτογαλία, 54% στη Μάλτα και 57% στην Πολωνία.
Τα προνοιακά
Σε ό,τι αφορά τον ανασχεδιασμό των συνολικά 88 (σύμφωνα με καταγραφή του ΟΟΣΑ) προνοιακών επιδομάτων στην Ελλάδα και την περικοπή 900 εκατ. ευρώ που προβλέπει το 3ο Μνημόνιο, συνεχίζονται οι καθυστερήσεις και οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς.
Με τρεις μήνες καθυστέρηση, τον Ιούλιο (αντί για τον Απρίλιο που αρχικά είχε ανακοινωθεί) θα ξεκινήσει, εφόσον ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, η πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ή «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης», ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Θ. Φωτίου, ενώ καθυστέρηση καταγράφεται και στην περικοπή του 20% των δικαιούχων ΕΚΑΣ για το οποίο η ετήσια δαπάνη «αγγίζει» τα 900 εκατομμύρια ευρώ.