Με στόχο να καλύψουν ένα σημαντικό κενό που υπάρχει στην αγορά εργασίας σε εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, Υπουργείο Παιδείας και Εργασίας εξήγγειλαν σήμερα την έναρξη της συζήτησης με τους εμπλεκόμενους φορείς για την ίδρυση και λειτουργία Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ).
Παρουσία των Υπουργών Παιδείας και Εργασίας, παρουσιάστηκε σήμερα το γενικό πλαίσιο και οι στόχοι των ΜΙΕΕΚ. Στόχος είναι η έναρξη λειτουργίας τους μεταξύ Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2012. Αναμένεται να λειτουργήσουν τέσσερα ΜΙΕΕΚ στη Λευκωσία, τρία σε Λεμεσό και Λάρνακα και δύο στην Πάφο.
Ωστόσο, πολλά είναι να ζητήματα τα οποία θα πρέπει να αποφασιστούν άμεσα από το συμβουλευτικό σώμα των ΜΙΕΕΚ στο οποίο συμμετέχουν, εκτός από εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας και Υπουργείου Εργασίας, εκπρόσωποι της ΑΝΑΔ, των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος
Όπως ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Δημοσθένους, θα πρέπει να καθοριστούν οι χώροι λειτουργίας των ινστιτούτων, η διαδικασία επιλογής των σπουδαστών, η σύσταση των συμβουλευτικών σωμάτων, ο ορισμός των συντονιστών, ο καθορισμός των προγραμμάτων, η ετοιμασία των προγραμμάτων και οι διδάσκοντες σε αυτά.
«Αυτά πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν, είμαστε πανέτοιμοι να ξεκινήσουμε, ώστε Σεπτέμβρη, ίσως αρχές του Οκτώβρη, να είμαστε πανέτοιμοι για τη λειτουργία των μεταλυκειακών προγραμμάτων», δήλωσε.
Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτο θα καλύψουν ένα πολύ σημαντικό κενό που υπάρχει μεταξύ της δευτεροβάθμιας και της τριτοβάθμιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με στοχευμένα και ευέλικτα προγράμματα, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της οικονομίας του τόπου, στην υφιστάμενη κατάσταση και στα νέα δεδομένα που έρχονται.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Δημοσθένους είπε ότι μετά τη σημερινή πρώτη συνάντηση με τους εμπλεκόμενους, τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα ξεκινήσουν δουλειά.
Το διδακτικό προσωπικό
Αναφορικά με το διδακτικό προσωπικό, είπε ότι στα ΜΙΕΕΚ θα υπάρχουν εξειδικευμένοι διδάσκοντες και εκεί και όπου χρειάζεται θα καλούνται και ειδικοί από το εξωτερικό. Ανέφερε, ωστόσο, ότι στη μέση τεχνική εκπαίδευση υπάρχουν εξαίρετοι εκπαιδευτικοί με πολύ υψηλά προσόντα και εξειδικευμένες γνώσεις, ενώ στην αγορά υπάρχουν, επίσης, καλά εξειδικευμένοι επαγγελματίες. Δεν απέκλεισε, επίσης, το ενδεχόμενο να συμμετέχουν στα ινστιτούτα και ιδιαίτερα καταρτισμένοι ακαδημαϊκοί, ανάλογα με τις ανάγκες.
Ερωτηθείς κατά πόσο θα είναι έτοιμα τα ΜΙΕΕΚ να λειτουργήσουν από το Σεπτέμβρη, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχουν αποφασιστεί βασικά ζητήματα, ο κ. Δημοσθένους ανέφερε ότι υπάρχει η ευελιξία κι αν χρειαστεί θα ξεκινήσουν κάπως πιο αργά αν δεν είναι έτοιμοι αρχές του Σεπτέμβρη.
«Επειδή αυτά είναι ευέλικτα προγράμματα δεν είμαστε δέσμιοι χρονοδιαγραμμάτων με την έννοια ότι αν δεν ξεκινήσουν Σεπτέμβρη και ξεκινήσουν Οκτώβρη να υπάρχει κάποιο πρόβλημα», είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο στόχος είναι να ξεκινήσουν έγκαιρα για αυτό και αυτοί που θα αναλάβουν ως σώματα ή ομάδες εργασίας έχουν πολλή εντατική δουλειά μπροστά τους.
Η Υπουργός Εργασίας
Η Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ανέφερε ότι η ανάγκη για ίδρυση Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης είναι και εκπαιδευτική ανάγκη και ανάγκη της οικονομίας.
Εκπαιδευτική ανάγκη, είπε, γιατί θα δώσουν σε εκείνα τα παιδιά που δεν προτίθενται να συνεχίσουν πανεπιστημιακές σπουδές τη δυνατότητα μιας επιλογής μετά το Λύκειο. Πρόσθεσε ότι τα στοιχεία της ανεργίας δείχνουν ότι οι απόφοιτοι γενικής μέσης εκπαίδευσης αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες ένταξης στην αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα, ανέφερε, τα ΜΙΕΕΚ απαντούν σε μια ανάγκη της οικονομίας και των επιχειρήσεων.
Έλλειψη σε υψηλά καταρτισμένο εξειδικευμένο προσωπικό
«Όλες οι μελέτες της ΑΝΑΔ αλλά και οι ανάγκες που εμείς εντοπίζουμε από τους εργοδότες όταν προσέρχονται στις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης για εξεύρεση δυναμικού, υποδεικνύουν ότι έχουμε μια έλλειψη σε υψηλά καταρτισμένο εξειδικευμένο προσωπικό σε τεχνικά και άλλα επαγγέλματα», είπε.
Η κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι τα ΜΙΕΕΚ καλύπτουν επίσης και μια από τις υποδείξεις που εδώ και χρόνια κάνει η ΕΕ σε σχέση με την σύζευξη εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας στην Κύπρο.
Σημείωσε, επίσης, ότι η ανάγκη για ΜΙΕΕΚ ήταν ιδιαίτερα επιτακτική μετά και το κλείσιμο του ΑΤΙ.
14 εβδομάδες για κάθε εξάμηνο
Η φοίτηση στα ΜΙΕΕΚ θα ξεκινά αρχές Σεπτεμβρίου και θα διαρκεί 14 εβδομάδες για κάθε εξάμηνο. Θα περιλαμβάνει τεχνολογικά και εργαστηριακά μαθήματα, τα οποία θα διδάσκονται για πέντε διδακτικές περιόδους την ημέρα. Η φοίτηση θα περιλαμβάνει και πρακτική εξάσκηση στη βιομηχανία, σε επιχειρήσεις ή αλλού. Τα τμήματα θα περιλαμβάνουν 12 με 16 σπουδαστές.
Σύμφωνα με τους διακηρυγμένους στόχους των ΜΙΕΕΚ, τα προγράμματα θα παρέχουν επιστημονικές, τεχνικές και επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες, ενώ θα χαρακτηρίζονται από ευελιξία και προσαρμοστικότητα προς τις ραγδαία επιτελούμενες αλλαγές της απασχόλησης. Τα προγράμματα θα είναι μονοετή ή διετή.
Τα ΜΙΕΕΚ αναμένεται να συγχρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Το κόστος για τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας τους φτάνει στα 4-5 εκ. ευρώ.