Επιτροπή 16 πανεπιστημιακών δασκάλων κατέθεσε στο γραφείο του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά κείμενο, με το οποίο εκφράζεται η αντίθεσή στην κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων.
Το κείμενο φέρει 1281 υπογραφές εκ των οποίων 1028 πανεπιστημιακών (739 των ιδρυμάτων εσωτερικού και 288 Ελλήνων πανεπιστημιακών του εξωτερικού), καθώς και 254 μη πανεπιστημιακών (ανάμεσά τους πολλοί συγγραφείς, καλλιτέχνες και επιστήμονες).
Η επιστολή
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Αγαπητέ συνάδελφε,
Πριν από έναν μήνα, με πρωτοβουλία καθηγητών και καθηγητριών από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, ξεκίνησε η συγκέντρωση υπογραφών κάτω από ένα ψήφισμα, με το οποίο η πανεπιστημιακή κοινότητα εκφράζει την αντίθεσή της στην εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας κατάργηση των Συμβουλίων του ν. 4009/2011. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ήδη, έχουν συγκεντρωθεί 1281 υπογραφές, εκ των οποίων 1028 πανεπιστημιακών (739 των ιδρυμάτων εσωτερικού και 288 Ελλήνων πανεπιστημιακών του εξωτερικού), καθώς και 254 μη πανεπιστημιακών (ανάμεσά τους πολλοί συγγραφείς, καλλιτέχνες και επιστήμονες).
Συμβολικά, το σύνολο των υπογραφών κατατίθεται από καθηγητές και καθηγήτριες 15 πανεπιστημίων της χώρας, για να τονιστεί η πανελλαδική εμβέλεια του εγχειρήματος που αντικατοπτρίζεται στη συγκέντρωση υπογραφών από όλα τα ΑΕΙ/ΤΕΙ της χώρας.
ΨΗΦΙΣΜΑ
«Η εξαγγελθείσα, και μάλιστα άμεσα, κατάργηση των Συμβουλίων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν έχει τη συναίνεση των καθηγητών και των καθηγητριών της χώρας.
Τα Συμβούλια εκλέχθηκαν με συντριπτική συμμετοχή της κοινότητάς μας και κοσμούνται από διεθνούς κύρους καταξιωμένους επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Παρά τον πόλεμο που δέχτηκαν από μειοψηφικά ρεύματα, συμβολίζουν για την πανεπιστημιακή κοινότητα το τέλος του κομματικού εναγκαλισμού των πανεπιστημίων.
Παράλληλα, συνάντησαν ευρεία αποδοχή από το κοινωνικό σώμα. Η κυβέρνηση ανήγγειλε την κατάργησή τους χωρίς ίχνος διαλόγου με τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Η αξιολόγηση του έργου των Συμβουλίων, που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα ούτε το μισό της θητείας τους, είναι ευθύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Περιμένουμε, η κυβέρνηση να σεβαστεί τη βούληση των πανεπιστημιακών δασκάλων».
Με εκτίμηση
Δημήτρης Σωτηρόπουλος, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Λουκάς Τσούκαλης, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ορέστης Καλογήρου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Χρήστος Μπούρας, Πανεπιστήμιο Πατρών
Βενετσιάνος Μαυρέας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Χρήστος Νικολάου, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Βασίλης Τσαουσίδης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Γιώργος Μαυρωτάς, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο
Αχιλλέας Μητσός, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Πάνος Τσακλόγλου, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Έφη Τσακαλίδου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δάφνη Μανουσάκη, Πολυτεχνείο Κρήτης
Μιχάλης Ζουμπουλάκης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Νίκος Κανελλόπουλος, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Γιώργος Δεδούσης, Χαροκοπειό Πανεπιστήμιο
Πέρσα Ζέρη, Πάντειο Πανεπιστήμιο