Υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ η ΕΣΕΕ
Σε αναθέρμανση της οικονομίας θα οδηγήσει η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά την ΕΣΕΕ υπογραμμίζοντας ότι η μείωση μισθών ούτε την ανταγωνιστικότητα βελτίωσε, ενώ και η ανεργία εκτοξεύτηκε.
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης ανέφερε ότι ο υψηλότερος κατώτατος μισθός θα τόνωνε τη ζήτηση, καθώς η οριακή ροπή για κατανάλωση (MPC) είναι πολύ μεγαλύτερη στα χαμηλότερα εισοδήματα εν συγκρίσει με τα υψηλότερα.
Η ενίσχυση της κατανάλωσης θα «δημιουργούσε» νέο εισόδημα για τις επιχειρήσεις ενώ σταδιακά θα οδηγούσε σε αύξηση της απασχόλησης. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως οι εγχώριες ΜμΕ προμηθεύονται κατά κύριο λόγο από Έλληνες προμηθευτές καθώς εκτός των σχέσεων και δεσμών εμπιστοσύνης που έχουν δημιουργηθεί, οι τελευταίοι παρέχουν πίστωση, γεγονός που αξιολογείται ιδιαίτερα θετικά, με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι με την αύξηση του κατώτατου μισθού θα μπορούσε να υιοθετηθεί η περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους (εργοδοτικών εισφορών), ώστε να αντισταθμιστεί μέρος της επιβάρυνσης των εργοδοτών.
Αναμενόμενα Οφέλη:
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Εργάνη, Οκτώβριος 2014) με τον κατώτατο μισθό αμείβονται 137.113 εργαζόμενοι στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα. Συνεπώς, η προκύπτουσα αύξηση του συνολικού ετήσιου κόστους μισθοδοσίας στον Ιδιωτικό Τομέα κατά 361,8 εκ. ευρώ, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, αποτελεί το κατάλληλο κίνητρο προκειμένου το «επίδομα ανεργίας» του ΟΑΕΔ να μετατραπεί σε «επίδομα εργασίας» από πλευράς του Κράτους, μέσω κάλυψης μέρους του συνολικού κόστους μισθοδοσίας.
Η παραπάνω επιβάρυνση αναμένεται να υπερκαλυφθεί από τις πολλαπλασιαστικά ευεργετικές συνέπειες της μείωσης της ανεργίας, της τόνωσης της καταναλωτικής δαπάνης και της συνακόλουθης ενίσχυσης του τζίρου των επιχειρήσεων.