Με νόμο ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών σε ΑΕΙ για αλλοδαπούς
Προγράμματα σπουδών στα οποία η διδασκαλία θα γίνεται σε ξένη γλώσσα ιδρύονται στα ΑΕΙ σύμφωνα με μια σειρά τροπολογιών που κατέθεσε σήμερα, Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου, το υπουργείο Παιδείας στο νομοσχέδιο «Ίδρυση Παρατηρητηρίου Άνοιας, βελτίωση Περιγεννητικής Φροντίδας και ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας», που συζητείται και ψηφίζεται στη Βουλή.
Στα τμήματα αυτά θα εισάγονται αποκλειστικά αλλοδαποί φοιτητές οι οποίοι δεν έχουν ιθαγένεια κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν είναι απόφοιτοι ελληνικού λυκείου. Οι φοιτητές που θα επιλέγονται θα συμμετέχουν οικονομικά στην κάλυψη των δαπανών.
Ειδικότερα στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Αιγαίου ιδρύονται τμήματα πρώτου κύκλου τουριστικών και ναυτιλιακών σπουδών και η διδασκαλία θα γίνεται στα αγγλικά. Ομοίως ιδρύεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης τμήματα πρώτου κύκλου ελληνικών σπουδών.
Για μετεγγραφές
Οι φοιτητές μπορούν να αιτηθούν μετεγγραφής μεταξύ αντίστοιχων τμημάτων ή σχολών του ίδιου ΑΕΙ που εδρεύουν σε διαφορετικές πόλεις, εφόσον εισήχθησαν κατά την εξεταστική του Ιουνίου και κατέθεσαν αίτηση μεταφοράς θέσης το χρονικό διάστημα 9 έως 17 Οκτωβρίου 2014 (παράδειγμα το ΤΕΦΑΑ Σερρών με τη Θεσσαλονίκη).
Επίσης επιτρέπεται η μετεγγραφή σε φοιτητές, επιτυχόντες των εξετάσεων, οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών με αναπηρία 67% και πάνω, που αποδεικνύεται με πιστοποιητικό αναπηρίας από το ΚΕΠΑ.
Μεταθέσεις και βαθμός πτυχίου
Σχετικά με τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών, δεν θα λαμβάνεται υπόψη μεταξύ των υποψηφίων ο χρόνος απόκτησης του πτυχίου, εφόσον συνέβη την ίδια εξεταστική περίοδο αλλά θα λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός του πτυχίου, η βαθμολογία στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και τέλος ο χρόνος απόκτησής του.
Αντίστοιχη θα είναι και η κατάσταση για τους υποψήφιους αναπληρωτές και ωρομίσθιους καθηγητές. Δεν θα λαμβάνεται υπόψη μεταξύ των υποψηφίων ο χρόνος κτήσης του πτυχίου, εφόσον η κτήση του συνέβη στην ίδια εξεταστική περίοδο. Η σειρά κατάταξής τους καθορίζεται από την βαθμολογία του πτυχίου και σε περίπτωση ισοβαθμίας τότε θα λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος λήψης του πτυχίου.
Εξεταστική για όλα τα μαθήματα και αναπλήρωση πρυτάνεων
Για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος (2014-2015) κάθε φοιτητής δικαιούται να εξεταστεί σε όλα τα μαθήματα που διδάχθηκε σε προηγούμενα εξάμηνα μετά την ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου.
Μετά την ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας της εκλογικής διαδικασίας της 13ης Ιουνίου 2014 και του διορισμού του εκλεγέντος καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ κ. Περικλή Μήτκα στην θέση του πρύτανη του ιδρύματος το υπουργείο Παιδείας ορίζει με την τροπολογία του ότι η σειρά αναπλήρωσης του πρύτανη καθορίζεται με την απόφαση ορισμού των αναπληρωτών πρυτάνεων. Και αυτό στην περίπτωση που ο πρύτανης απουσιάζει, κωλύεται ή ακυρωθεί η εκλογή του ή λείπει για οποιονδήποτε άλλο λόγο.
Τέλος, για τους τακτικούς υπαλλήλους και τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που κατέχουν οργανικές θέσεις και είναι ιερών και διακόνων που υπηρετούν ως δάσκαλοι και καθηγητές θα επιτρέπεται να αποσπώνται κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα και αν δεν υπάρχει σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα στην περιοχή όπου υπηρετεί ο σύζυγος τους. Όλα τα προαναφερθέντα ισχύουν και όταν ο εκπαιδευτικός έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.