Παράταση Μνημονίου για δύο μήνες
Σε συμφωνία ήλθε η ελληνική πλευρά με τους εταίρους της στο Eurogroup της Δευτέρας με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι η παράταση του Μνημονίου θα είναι έως δύο μήνες.
Τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα καταφθάνουν στην ελληνική πρωτεύουσα την Τρίτη με στόχο τη διαπραγμάτευση για τα δημοσιονομικά, όπως τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά θέματα ανοιχτά προσθέτοντας ότι «δεν προλαβαίνουμε να ολοκληρώσουμε τη διαπραγμάτευση έως το τέλος του χρόνου».
Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, πάντως, σημείωσε ότι η Ελλάδα έκανε αίτημα για δίμηνη παράταση του προγράμματος με στόχο την πιθανή ολοκλήρωση των συζητήσεων μέχρι τότε.
Το κλίμα, πάντως, που δίνει η ελληνική πλευρά είναι πως οι δανειστές έκαναν μεταστροφή, καθώς, δοκίμαζαν τις αντοχές της κυβέρνησης, ωστόσο, φοβήθηκαν μεγαλύτερη πολιτική αβεβαιότητα με τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες. Επίσης, η ελληνική πλευρά αναφέρει ότι δεν δεσμεύθηκε για νέα μέτρα.
Χαρδούβελης: Είμαι ικανοποιημένος, πήραμε δύο μήνες πρόσθετο χρόνο
Ο Γκίκας Χαρδούβεληςεμφανίστηκε ικανοποιημένος και αισιόδοξος: «Είμαι ικανοποιημένος γιατί υπάρχει απεμπλοκή και έχουμε δύο πρόσθετους μήνες περιθώριο (ως το τέλος Φεβρουαρίου), για να κλείσει η αξιολόγηση. Κάτι το οποίο μπορεί να γίνει χωρίς άγχος και με σωστή ανάλυση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Κυβερνητικές πηγές, ανέφεραν από τις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα θα υποβάλλει αύριο Τρίτη στο Eurogroup, το επίσημο αίτημά της για δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, καθώς και το αίτημα για την υπαγωγή της Ελλάδας στην προληπτική πιστωτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ECCL). Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι οι λεπτομέρειες που θα διέπουν το ECCL και ο ρόλος που θα διαδραματίσει το ΔΝΤ, θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της τρόικας, κατά τη διάρκεια της δίμηνης παράτασης.
Η τρόικα θα συντάξει επίσης αύριο Τρίτη μια ενδιάμεση έκθεση στην οποία θα καταγράφονται οι τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Όπως εξήγησαν οι κυβερνητικές πηγές, η έκθεση αυτή είναι απαραίτητη για τυπικούς λόγους, προκειμένου τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών να μπορέσουν να επικυρώσουν την «τεχνική παράταση» του ελληνικού προγράμματος.
Εξάλλου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η παράταση του ελληνικού προγράμματος ήταν αναγκαία για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να εκταμιευθούν τα 1,8 δισ. ευρώ που απομένουν από το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος.
Τέλος, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, κατά πάσα πιθανότητα, θα επισκεφθεί την Αθήνα πριν τα Χριστούγεννα.
Τι θα συμβεί μετά το Eurogroup
Η διαδικασία, πλέον, προβλέπει πως τα τεχνικά κλιμάκια θα συντάξουν μέχρι το βράδυ της Δευτέρας μια έκθεση όπου θα καταγράφονται όλα τα ανοιχτά θέματα και οι δεσμεύσεις – μεταρρυθμίσεις τις οποίες πρέπει να ικανοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση.
Στη συνέχεια, και όταν παραδοθεί η έκθεση στην ελληνική πλευρά, η χώρα θα υποβάλει (την Τρίτη) και επισήμως αίτημα παράτασης του Μνημονίου το οποίο αναμένεται να εγκρίνει το Eurogroup.
Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας το αίτημα της Ελλάδας αναμένεται να πάει στα εθνικά κοινοβούλια, τα οποία θα πρέπει να την εγκρίνουν.
Αν όλα πάνε καλά, μέσα στον Ιανουάριο ή στις αρχές Φεβρουαρίου, θα υποβληθεί το δεύτερο αίτημα της Ελλάδας που θα αφορά στην υπαγωγή στο καθεστώς προληπτικής στήριξης.
Μικρή παράταση και μετά… Πρόεδρος
Οι αποφάσεις, πάντως, του Eurogroup θα κρίνουν εν πολλοίς και τις εξελίξεις στην εσωτερική πολιτική με αποκορύφωμα τις διαδικασίες για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, η κυβέρνηση επιθυμεί μικρή τεχνική παράταση περίπου ενός μήνα, ούτως ώστε να «κλείσει» η συμφωνία με την Τρόικα και να ξεκινήσουν αμέσως οι διαδικασίες για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μάλιστα, φέρεται να πρόετεινε στον Αντώνη Σαμαρά να επισπευτεί πολύ η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, ακόμη και μέσα στα Χριστούγεννα, ώστε να σταματήσει η πολιτική αβεβαιότητα και να πεισθούν οι δανειστές ότι η Ελλάδα μπορεί να παράσχει ένα σταθερό πλαίσιο για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.