Στο «κόκκινο» τα δύο μεγαλύτερα ΑΕΙ της χώρας εξαιτίας του υπερδιπλασιασμού του αριθμού των εισακτέων
Οξύτατα προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζουν τα δύο μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), εξαιτίας του υπερδιπλασιασμού του αριθμού των εισακτέων από τις μετεγγραφές σε συνδυασμό με τη συνεχή υποχρηματοδότησή τους. Χθες, μάλιστα, οι διοικήσεις των δύο ιδρυμάτων απηύθυναν επείγουσα έκκληση στην κυβέρνηση για άμεση οικονομική ενίσχυση.
Από την πλευρά του, πάντως, ο υφυπουργός Παιδείας, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος πρότεινε να αντιμετωπιστεί η «κοσμοσυρροή» στα αμφιθέατρα με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. «Τα ελληνικά πανεπιστήμια θα πρέπει να προσαρμοστούν με αυτό που συμβαίνει παγκοσμίως, δηλαδή σε ένα σύστημα φοίτησης εξ αποστάσεως για μαθήματα που δεν χρειάζονται εργαστήρια», είπε χαρακτηριστικά. Κάτι τέτοιο, όμως, είναι ανέφικτο, σύμφωνα με τους πρυτάνεις. «Η εξ αποστάσεως διδασκαλία απαιτεί τεχνογνωσία την οποία λίγα πανεπιστήμια έχουν και ειδική υποδομή που είναι ιδιαίτερα ακριβή. Κάθε μάθημα στοιχίζει περίπου 100.000 ευρώ τον χρόνο» έχει τονίσει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Θ. Φορτσάκης.
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρεται σε ψήφισμα της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ, η χρηματοδότηση για το 2015 είναι μειωμένη κατά 74% σε σχέση με αυτή του 2009. Μεγάλα είναι τα οικονομικά προβλήματα και στο ΑΠΘ. Σύμφωνα με τις πρυτανικές αρχές, η χρηματοδότηση μειώθηκε από το 2009 συνολικά για το ΑΠΘ κατά 56,5% και ειδικά για τις σχολές και τα τμήματα κατά 81,4%.
Την ίδια ώρα, στο ΑΠΘ υπολογίζεται ότι θα εγγραφούν περίπου 10.705 εισακτέοι, λόγω των μετεγγραφών, έναντι των 4.450 που είχαν προταθεί, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η εκπαίδευση σε πολλά τμήματα. Στο «κόκκινο» βρίσκονται τμήματα, όπως οι Επιστήμες Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η Πληροφορική και η Ιατρική όπου η αύξηση των εισακτέων τους, λόγω των μετεγγραφών, είναι μεγαλύτερη του 100%.