E-learning «Χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα Moodle» από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Σκοπός του ηλεκτρονικού προγράμματος δια βίου μάθησης με τίτλο «Χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα Moodle» είναι να προσφέρει τις απαραίτητες γνώσεις σε όσους επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν σωστά το Moodle στη νεότερή του έκδοση (v2.6.x) για τη δημιουργία και παροχή τεχνολογικά υποστηριζόμενων μαθημάτων και διαχείρισης ηλεκτρονικής τάξης, καλύπτοντας όλες τις σύγχρονες προσεγγίσεις του ασύγχρονου elearning, μεταξύ άλλων του Blended learning, mobile learning, flipped classroom κλπ.
Το πρόγραμμα παρέχει μια επισκόπηση των δυνατοτήτων του Moodle, τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά του, το πώς θα μπορούσε να ενισχύσει την εκπαιδευτική διαδικασία του οργανισμού (ακαδημαϊκά ή εταιρικά) και δίνει παραδείγματα και σωστές πρακτικές για την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που έχει στα χέρια του ένας course designer για να σχεδιάσει ένα μάθημα, να αξιολογήσει τους μαθητές, να ενισχύσει την αλληλεπίδραση, να παρακολουθήσει την πορεία των μαθητών και να κάνει όλη την διαχείριση της ηλεκτρονικής τάξης και των εκπαιδευομένων.
Στόχος
Απώτερος στόχος του σεμιναρίου είναι αφενός η δημιουργία ενός σύντομου ηλεκτρονικού μαθήματος στο οποίο οι εκπαιδευόμενοι θα εντάξουν υλικό που θα δημιουργήσουν οι ίδιοι με τα εργαλεία του Moodle, και αφετέρου η διαχείριση της εικονικής τάξης και η γνωριμία με τις διάφορες υπηρεσίες που προσφέρονται από το Moodle.org
Σε ποιους απευθύνεται
Οι ενδιαφερόμενοι χρήστες που μπορούν να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το Moodle στην τάξη τους, υπεύθυνοι κατάρτισης και εκπαίδευσης από φορείς εταιρειών και οργανισμών που ενδιαφέρονται για την ηλεκτρονική κατάρτιση και ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση, καθώς επίσης και όσοι θέλουν να εντάξουν μοντέρνα τεχνολογικά εργαλεία στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το συγκεκριμένο μάθημα απευθύνεται σε χρήστες με μικρή ή καθόλου εμπειρία στο Moodle.
Θεματολογία και διάρκεια
Η διάρκεια παρακολούθησης του προγράμματος ηλεκτρονικής δια βίου μάθησης για τον Moodle Instructor είναι πέντε (5) βδομάδες.
Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, οι εκπαιδευόμενοι χρησιμοποιώντας ποικίλου τύπου εκπαιδευτικού υλικού και με τις οδηγίες των εκπαιδευτών, σχεδιάζουν το δικό τους μάθημα με χρήση των εργαλείων που προσφέρει το Moodle, σύμφωνα με την παιδαγωγική προσέγγιση που θέλουν να εφαρμόσουν στο μάθημά τους.
Η θεματολογία του προγράμματος είναι η ακόλουθη:
- Ενότητες
- Κατανόηση φιλοσοφίας του Moodle, παιδαγωγικές και σχεδιαστικές αρχές
- Δημιουργία και παραμετροποίηση μαθημάτων στο Moodle
- Διαχείριση μαθημάτων & χρηστών στο Moodle
- Προσθήκη περιεχομένου ως εκπαιδευτικούς πόρους μέσα στο μάθημα στο Moodle και προσθήκη πεδίων (blocks) επιλογών, όπως ημερολόγια, ανακοινώσεις και άλλα
- Δημιουργία και διαχείριση online δραστηριοτήτων, όπως assignments, quizzes, lessons, wikis, survey, choices, glossary, database, lesson, book, feedback, workshop και άλλα που προσφέρει το Moodle. Αξιοποίηση όλων των μεθόδων βαθμολόγησης & αξιολόγησης όπως rubrics, marking guide, badges κλπ.
- Παρακολούθηση της πορείας των εκπαιδευομένων, της απόδοσης και της βαθμολογίας τους
- Μέθοδοι επικοινωνίας με τους εκπαιδευόμενους στη διάρκεια ενός μαθήματος με χρήση εργαλείων όπως forums, chats, emails και instant messaging
- Επαναχρησιμοποίηση και διαμοιρασμός εκπαιδευτικού υλικού
- Βοήθεια στο Moodle
- Σύνοψη
Ελάχιστες υλικοτεχνικές απαιτήσεις
Η προτεινόμενη διαμόρφωση του συστήματος των συμμετεχόντων είναι υπολογιστής με (ενημερωμένα) Windows Xp (SP3) ή νεότερο, Office 2003 ή νεότερο, τελευταίας έκδοσης φυλλομετρητή (Internet Explorer, Firefox, Chrome), τελευταίας έκδοσης Acrobat Reader και Flash Player και σύνδεση στο διαδίκτυο τουλάχιστον 1Mbps.
Προαπαιτούμενα για τους συμμετέχοντες
– Καλή κατανόηση της Αγγλικής γλώσσας
– Ικανότητα συμμετοχής σε ομάδες συζητήσεων (forums)
– Δυνατότητα αφιέρωσης 8-10 ώρες την εβδομάδα για την μελέτη του υλικού και την εκπόνηση των εργασιών από το δικό τους χώρο
Εργασίες και τελική αξιολόγηση
Οι συμμετέχοντες καλούνται σε κάθε εβδομάδα του σεμιναρίου να υλοποιούν συγκεκριμένες εργασίες και να δημιουργούν εκπαιδευτικό υλικό σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δίδονται κάθε φορά.
Το project αξιολόγησης θα είναι ένα online test με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια που θα μπορεί να δοθεί από απόσταση. Ο εκπαιδευόμενος θα ολοκληρώσει με επιτυχία την παρακολούθηση του προγράμματος εφόσον έχει επίδοση πάνω από 5/10 στις επιμέρους δραστηριότητες. Με την επιτυχή παρακολούθηση ο εκπαιδευόμενος θα πάρει «Πιστοποιητικό Παρακολούθησης».