Δεν υπάρχει για την ελληνική κυβέρνηση κανένας δεσμευτικός στόχος υποχρεωτικών απολύσεων πέραν του 2014 υπογράμμισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η τοποθέτηση δημόσιων υπάλληλων στη χαμηλότερη βαθμολογική κλίμακα δεν συνδέεται με απολύσεις, διαθεσιμότητα και ενδεχόμενες μισθολογικές μειώσεις.
Εισηγούμενος την τροπολογία για τον μηχανισμό αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως κατατέθηκαν συμπληρωματικές διατάξεις, οι οποίες δεν αλλάζουν τον πυρήνα του μηχανισμού. Όπως είπε, διατηρούνται οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις, τις οποίες επισήμανε πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται όχι σαν εργαλείο τιμωρίας, αλλά ως εργαλείο βελτίωσης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο υπουργός ανέφερε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καλλιεργούσαν κλίμα ότι «χρειαζόμαστε την υποχρεωτική ποσόστωση προκειμένου να αναζητήσουμε επιπρόσθετες δεξαμενές απολύσεων», σημειώνοντας πως αυτό δεν υπάρχει προφανώς στις προθέσεις του υπουργείου, όπως και δεν υπάρχει πουθενά συμπληρωματικός στόχος υποχρεωτικών απολύσεων πέραν του 2014.
«Δεν υπήρχε λοιπόν κανένας λόγος να ανακαλύψουμε περισσότερες κατηγορίες προς απόλυση δημόσιων υπαλλήλων, όταν δεν υπάρχει κανείς τέτοιος δεσμευτικός στόχος για την ελληνική κυβέρνηση» είπε και διευκρίνισε: «Αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε με το εργαλείο αυτό αξιολόγησης [μεταβατικό’] επανέλαβε ο υπουργός) είναι να εμπεδώσουμε επιτέλους μια κουλτούρα αξιολόγησης στη δημόσια διοίκηση και να απαντήσουμε στην πράξη στον απαράδεκτο εξισωτισμό ο οποίος επικράτησε».
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η έννοια του καλού υπαλλήλου εξανεμίζεται όταν όλοι παίρνουν άριστα. «Δεν είναι, όμως, όλοι καλοί και θα πρέπει να γίνεται διάκριση, όχι με σκοπό την τιμωρία αλλά τη βελτίωση» είπε και απευθυνόμενος στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ -όταν ο Αλέξης Μητρόπουλος μίλησε για «στίγμα»- σημείωσε: «Δεν υπάρχει στίγμα ανεπαρκούς. Αν κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του θα πρέπει να του επισημανθεί, και να γίνουν προτάσεις βελτίωσης που τυποποιούνται στην τροπολογία. Πίσω από αυτήν την παρατήρηση περί στίγματος κρύβεται η νοοτροπία αυτή ακριβώς που πρέπει να πολεμήσουμε, ότι είμαστε όλοι το ίδιο και είμαστε όλοι συνάδελφοι και τελικώς τιμωρείται ο καλός υπάλληλος που καλύπτει τον ανεπαρκή».
Τέλος, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε ότι η υποχρεωτική ποσόστωση δεν αλλάζει, έχει βελτιωθεί το πλαίσιο της παρέμβασης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν συνδέεται με διαθεσιμότητα, απολύσεις και μείωση μισθού. «Θα εφαρμοστεί το μέτρο για το 2013, με μια μικρή χρονική παράταση, που επίσης ρυθμίζεται, προκειμένου να αντιμετωπιστούν δυσχέρειες [και δικαστικές], οι οποίες προέκυψαν στη διάρκεια εφαρμογής του μέτρου» σημείωσε.
Αναφερόμενος στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αποσκοπούν στη μείωση των διοικητικών βαρών για τις επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ότι για την κυβέρνηση προτεραιότητα είναι η μείωση της γραφειοκρατίας.
Όπως σημείωσε είναι απολύτως απαραίτητο, αφού το παραγωγικό μοντέλο πρέπει να απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα που ασφυκτιούν από παρωχημένους κανονισμούς και γκρίζες ζώνες και που αυξάνουν το κόστος του επιχειρείν, αλλά και δημιουργούν πολλές εν δυνάμει εστίες διαφθοράς.
«Η προσπάθεια για τη μείωση των διοικητικών βαρών είναι σημαντική, αφού οι συνθήκες πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων παραμένουν σε ρευστότητα, παραμένουν περιορισμένες. Το κόστος γραφειοκρατίας βαραίνει δυσανάλογα τις νέες επιχειρήσεις» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Ενημέρωσε επίσης ότι αναμένεται από το υπουργείο Οικονομικών ρύθμιση για την αύξηση του ορίου υποβολής δήλωσης ΦΠΑ στα 10.000 ευρώ, γεγονός που καθιστά σαφές το όφελος για την οικονομία, όπως ανέφερε.