Οι αριθμοί μιλούν συνήθως για το πλήθος των ανέργων. Εξίσου δυσάρεστο και ανησυχητικό στοιχείο, όμως, είναι και η μέση διάρκεια της ανεργίας, που αυξήθηκε στους εννέα μήνες στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO).
Στη χώρα όπου το διάστημα παραμονής εκτός της αγοράς εργασίας ήταν πάντα υψηλό, τώρα έχει ανέβει ακόμη ψηλότερα, σημειώνει η ετήσια έκθεση του ILO, για τις παγκόσμιες τάσεις της αγοράς. Πλέον, η μέση διάρκεια ανεργίας έχει επεκταθεί κατά ένα μήνα σε σύγκριση με το 2009. Στην Ισπανία η αντίστοιχη περίοδος είναι οχτώ μήνες.
Τέτοια μακρά περίοδος ανεργίας είναι επιζήμια για την ταχύτητα ανάκαμψης της αγοράς εργασίας, ακόμη κι αν προβλέπεται η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας. Αρχικά, επειδή αποτελούν σημαντική επιβάρυνση για το κρατικό ταμείο, κάτι που οδηγεί τις κυβερνήσεις σε αύξηση φορολογίας ή περικοπές σε άλλους τομείς, αν δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αυξήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα, όπως σημειώνει η ILO. Το βασικότερο όμως είναι πως οι υποψήφιοι της αγοράς εργασίας, που έχουν μείνει άνεργοι για μεγάλες περιόδους, χάνουν τις δεξιότητές τους με επιταχυνόμενο ρυθμό, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την εύρεση εναλλακτικής απασχόλησης για εκείνους σε παρόμοια θέση ή επίπεδο δεξιοτήτων.
Η ILO επισημαίνει για την Ελλάδα ότι η κατάσταση της απασχόλησης παραμένει αδύναμη και απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν για να βελτιωθεί, ενώ εκτιμά πως ακόμη και με μέσους ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 3,5%, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα θα πλησιάζει το 22% μέχρι το 2019.
Αλλωστε, ήδη ο οργανισμός έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να αυξηθεί περαιτέρω η μαύρη εργασία στην Ελλάδα, αλλά και για τις αρνητικές συνέπειες της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού εκτός Ελλάδας. Ηδη πάντως η ILO έχει αναλάβει την εκπόνηση μελέτης σχετικά με τις αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις, η οποία ενδεχομένως να τεθεί στο δημόσιο διάλογο.
Ο γενικός διευθυντής της ILO, Γκάι Ράιντερ, θα ενημερώσει την Τρίτη τη Βουλή για τις εκτιμήσεις του οργανισμού, σχετικά με τις προοπτικές της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις γενικότερες εκτιμήσεις του οργανισμού, η παγκόσμια ανεργία αυξήθηκε κατά 5 εκατ. ανθρώπους το 2013, φτάνοντας στους 202 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αν οι τάσεις παραμείνουν ίδιες, η κατάσταση θα επιδεινωθεί περισσότερο, με τους ανέργους να ξεπερνούν τους 215 εκατ. έως το 2018.