Η ευρωπαία επίτροπος Νέιλι Κρους, αρμόδια για τη λεγόμενη ψηφιακή ατζέντα και τις τεχνολογίες επικοινωνίας στην ΕΕ, ενθουσιάζεται όταν μιλά για ευρωπαϊκά start-ups, τις νέες, καινοτόμες επιχειρήσεις που ιδρύονται κατά κανόνα από νέους ανθρώπους με λίγα κεφάλαια αλλά πρωτότυπες ιδέες. Η ολλανδή πολιτικός έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί, διότι έχει πλέον στη διάθεσή της συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ΕΕ πηγαίνει καλά. Τουλάχιστον όσον αφορά τη δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων που επικεντρώνονται στο σχεδιασμό εφαρμογών για κινητά και τάμπλετ. Ο προγραμματισμός εφαρμογών είναι σήμερα ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος οικονομικός τομέας στην Ευρώπη.
«Στον τομέα αυτό η Ευρώπη έχει τα πρωτεία» λέει η επίτροπος Νέιλι Κρους. Ευρωπαίοι προγραμματιστές συμβάλλουν με 43% στον συνολικό τζίρο από τη διάθεση εφαρμογών».
Οι νέες έρευνες, όμως, αναδεικνύουν και μειονεκτήματα. Σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων προγραμματιστών δηλώνουν ότι οι αποδοχές στις ΗΠΑ είναι κατά πολύ υψηλότερες από ό,τι στην Ευρώπη. Επιπλέον οι έρευνες καταγράφουν ελλείψεις στην εκπαίδευση και στη γνώση των οικονομικών. Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι μόλις το 9% των προγραμματιστών είναι γυναίκες.
Να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος
Η ευρωπαία επίτροπος παραδέχεται ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και δηλώνει ότι «πολλές εφαρμογές προέρχονται από την Ευρώπη, ενώ οι μεγάλες πλατφόρμες όπως η Apple, η Facebook και η Google δεν είναι ευρωπαϊκές». Δυστυχώς η Ευρώπη δεν αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες που έχει, υποστηρίζει ο Τομπίας Κόλμαν, καθητητής e-business και επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο Ντούισμπουργκ-Έσεν, στην DW: «Η Ευρώπη έχει χάσει αρκετά τρένα. Έχει όμως την ευκαιρία να θέσει τώρα τα θεμέλια, έτσι ώστε τα επόμενα χρόνια να είναι πολύ πιο ανταγωνιστική στον ψηφιακό τομέα. Αν αναλογιστούμε ότι οι πέντε μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις νέων τεχνολογιών έχουν χρηματιστηριακή αξία όσο και οι 30 γερμανικές του δείκτη Dax, τότε συνειδητοποιούμε σχετικά εύκολα με τι έχουμε να κάνουμε. Μέχρι να φθάσουμε εκεί χρειάζεται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και σκληρή δουλειά τα επόμενα χρόνια».
Για να ενισχύσει την καινοτόμα επιχειρηματικότητα η επίτροπος Νέιλι Κρους ανακοίνωσε τη δημιουργία της πρωτοβουλίας «Start-up Europe», η οποία έχει ως σκοπό να δικτυώσει έμπειρους επιχειρηματίες, ιδρυτές επιχειρήσεων, εκπροσώπους κοινωνικής δικτύωσης και επενδυτές. «Η πρωτοβουλία έχει, όμως, κυρίως υποστηρικτικό ρόλο» λέει η ευρωπαίος επίτροπος: «Δεν είναι οι πολιτικοί αλλά οι επιχειρηματίες που δημιουργούν θέσεις εργασίας. Οι πολιτικοί μπορούν μόνο να τους ανοίξουν το δρόμο».
Πηγή: Deutsche Welle