«Ανοίγουν» 381 θέσεις εκπαιδευτικών, οι οποίοι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα από τον Ιούλιο του 2013, οπότε και καταργήθηκαν οι ειδικότητές τους στην τεχνική εκπαίδευση.
Σύμφωνα με το «Βήμα», πρόκειται για 181 θέσεις σε δομές του υπουργείου Παιδείας, κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ)-περιλαμβάνονται επίσης 5 Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και 2 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ). Οι άλλες 200 (εκ των οποίων 189 ΔΕ βοηθών νοσηλευτών και 11 ΤΕ μαιευτικής) αφορούν σε θέσεις σε υγειονομικές δομές του υπουργείου Υγείας.
Οι «διαθέσιμοι» εκπαιδευτικοί καλούνται μέσα σε 15 μέρες, αρχής γενομένης από σήμερα, 27 Φεβρουαρίου 2014, να υποβάλουν στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, στις οποίες κατείχαν οργανική ή προσωποπαγή θέση, αίτηση για τη μετάταξή τους.
Στην αίτηση του, ο εκπαιδευτικός θα καθορίζει τη σειρά προτίμησης των φορέων που επιθυμεί να μεταταχθεί καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία τυχόν δεν περιλαμβάνονται στο προσωπικό του Μητρώο.
Στη συνέχεια, το υπουργείο Παιδείας, εντός προθεσμίας 5 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων θα πρέπει να καταγράψει τα προσόντα των υπαλλήλων και να συντάξει πίνακες συνδρομής κριτηρίων τους οποίους θα αποστείλει στο ΑΣΕΠ με τη χρήση ειδικής πληροφοριακής εφαρμογής που εκπονεί για το σκοπό αυτόν το ΑΣΕΠ.
Μετά την παραλαβή των πινάκων με τα προσόντα, το ΑΣΕΠ θα υπολογίσει την αναλυτική και συνολική βαθμολογία των συμμετεχόντων (μοριοδότηση) και θα καταρτίσει:
– προσωρινό πίνακα κατάταξης υπαλλήλων κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας ανά κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα
– προσωρινό πίνακα διάθεσης υπαλλήλων ανά φορέα υποδοχής, κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα.
Ενστάσεις στο ΑΣΕΠ , κατά των προσωρινών πινάκων κατάταξης και διάθεσης, μπορούν να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι, εντός 5 ημερών από την επομένη της ανάρτησής τους στο δικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ.
Μετά την εξέταση των ενστάσεων το ΑΣΕΠ καταρτίζει και εκδίδει: α) τελικό πίνακα κατάταξης υπαλλήλων κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας ανά κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα και β) τελικό πίνακα διάθεσης υπαλλήλων ανά φορέα υποδοχής, κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα, τους οποίους διαβιβάζει στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς και στους φορείς υποδοχής.
Η απόφαση αυτή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη εκδόθηκε την Τετάρτη (ΦΕΚ Β΄, 479-26.2.2014) και σε αυτή περιλαμβάνεται ο αριθμός των υπαλλήλων που θα διατεθεί σε κάθε φορέα ανά κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα καθώς και τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα.
Αξίζει πάντως, να σημειωθεί ότι μια ημέρα πριν, την Τρίτη, σε συνεδρίασή της, η Συντονιστική Επιτροπή Εκπαιδευτικών σε Διαθεσιμότητα, σημείωνε ότι «μόλις 25 ημέρες πριν την εκπνοή του χρόνου της διαθεσιμότητάς μας, βρισκόμαστε ακόμα όλοι σε διαθεσιμότητα, ενώ μέχρι σήμερα έχουν προκηρυχθεί μόνο 1260 θέσεις για τους 1845 εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα με πλήρη αποκλεισμό πολλών ειδικοτήτων».
Μάλιστα, μεταξύ άλλων η Συντονιστική κατήγγειλε την κυβέρνηση που επιχειρεί να μετατάξει σε θέσεις Δ.Ε. (βοηθών Νοσηλευτών) στο Υπ. Υγείας, εκπαιδευτικούς ΠΕ Νοσηλευτικής και Μαιευτικής με πτυχία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ΑΕΙ/ΑΤΕΙ, παιδαγωγική κατάρτιση και σε αρκετές περιπτώσεις με αυξημένα προσόντα (μεταπτυχιακά κ.λπ.).
Με την ενέργεια της αυτή, «η κυβέρνηση επιδιώκει την υποτίμηση, τον εξευτελισμό, την υποβάθμιση των εκπαιδευτικών και το εξαναγκασμό τους να συρθούν να καταλάβουν θέσεις άσχετες των προσόντων τους εκμεταλλευόμενη την ανάγκη τους για επιβίωση, ή τον εξαναγκασμό τους -έμμεσα- σε απόλυση, με απόδοση της ευθύνης στους ίδιους», επισήμαναν.
Η Συντονιστική ζητά να τοποθετηθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα στις δομές του Υπουργείου Παιδείας.
Παράλληλα, καλεί σε συμμετοχή στην Πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας «ενάντια στις επικείμενες απολύσεις», η οποία θα πραγματοποιηθεί έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην Αθήνα, στις 13:00 την Παρασκευή.