Στην στήριξη που μπορεί να προσφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο διαθέτοντας περισσότερα από 74 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2020 για να ενισχύσει τις ασθενείς κατηγορίες ευρωπαίων πολιτών επικεντρώθηκε η ομιλία του Υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση στις Βρυξέλλες στην έναρξη του συνεδρίου του ΕΚΤ , παρουσία του αρμόδιου επιτρόπου Λάσλο Άντορ.
Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση, της Ε.Ε., το 20% των πόρων του Ταμείου, θα κατευθύνονται στοχευμένα στην φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό ενώ με άλλα προγράμματα θα γίνει προσπάθεια να αμβλυνθούν οι συνέπειες της κρίσης ιδιαίτερα στις χώρες του ευρωπαικού νότου.
Η Ελλάδα στη νέα προγραμματική περίοδο πρόκειται να αξιοποιήσει περίπου 4 δισ. ευρώ για την επίτευξη των σκοπών του ΕΚΤ. Από αυτά:
- 2,9 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και για την ενίσχυση της δια βίου μάθησης, σε τομείς αιχμής για την Ελληνική οικονομία, όπως αγρο-διατροφικός τομέας, τουρισμός, νέες τεχνολογίες και καινοτομία.
- 171 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την ενίσχυση του προγράμματος Youth Guarantee.
- 800 εκατ. ευρώ θα υπηρετήσουν δράσεις για την ενίσχυση της ενεργού ένταξης και την καταπολέμηση της φτώχειας.
Για την κατάσταση στη χώρα μας ο κ. Βρούτσης επεσήμανε ότι «προβλέπεται σταδιακή αποκλιμάκωσή της ανεργίας η οποία ωστόσο κινείται σε υψηλά επίπεδα. Ενώ πιο κρίσιμη είναι η κατάσταση αναφορικά με την ανεργία των νέων. Η κρίση έχει επιδράσει αρνητικά και στα εισοδήματα των νοικοκυριών. Αυτό, σε συνδυασμό με μια σειρά εξελίξεις στην αγορά εργασίας, έχουν αυξήσει τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.»
Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε η χώρα, τα τελευταία χρόνια, όπως είναι:
- Μείωση στο μοναδιαίο κόστος εργασίας.
- Διαμόρφωση μηχανισμού για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού.
- Μείωση στο μη μισθολογικό κόστος.
- Περιορισμός των διοικητικών βαρών για τις επιχειρήσεις
- Δημιουργία μηχανισμών ώστε ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας να διαθέτει σαφή και ακριβή εικόνα της μισθωτής απασχόλησης στην αγορά εργασίας.
- Αντιμετώπιση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας.
Παράλληλα, επεσήμανε τις δράσεις για την τόνωση της απασχόλησης:
- Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση και Σχέδιο Δράσης για τους νέους.
- Προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για ανέργους σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο.
- Προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων με ιδιαίτερη μέριμνα για τους ανέργους νέους με υψηλά τυπικά προσόντα.
- Αναδιοργάνωση των Δημόσιων Υπηρεσιών Απασχόλησης.
- Δημιουργία μόνιμου μηχανισμού διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας.
- Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη.