Θεωρητικά εκατομμυριούχοι είναι από χθες όλοι ανεξαιρέτως οι κάτοικοι της Νορβηγίας και για την ακρίβεια δικαιούχοι ποσού άνω του ενός εκατ. νορβηγικές κορώνες έκαστος έστω κι αν δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό και δεν μπορούν να το ξοδέψουν.
Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας (GPFG), που κατείχε έτσι κι αλλιώς την πρώτη θέση ανάμεσα στα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά Ταμεία του κόσμου, συγκεντρώνει πλέον κεφάλαια που αντιστοιχούν σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο νορβηγικές κορώνες για κάθε πολίτη της χώρας και το οφείλει βέβαια στις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αλλά και στη συνετή διαχείρισή του.
Με τον πληθυσμό της Νορβηγίας να ανέρχεται βάσει των τελευταίων επίσημων εκτιμήσεων σε 5.096.300 άτομα, τα κεφάλαια του κρατικού επενδυτικού Ταμείου της χώρας ανέρχονται σε 5,11 τρισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες. Οπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας, η οποία διαχειρίζεται το επενδυτικό Ταμείο, είναι η πρώτη φορά από τη θέσπισή του που τα κεφάλαιά του αντιστοιχούν σε τέτοιο ποσό για κάθε Νορβηγό. Τα 5,11 τρισ. κορώνες ισοδυναμούν με 828,66 δισ. δολάρια και καθιστούν τυπικά πλούσιους όλους τους Νορβηγούς σε μια εποχή που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αγωνίζονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
Πρόκειται για το επενδυτικό Ταμείο που θεσπίστηκε το 1990 αρχικά ως κρατικό συνταξιοδοτικό Ταμείο για τους εργαζόμενους του Δημοσίου με κεφάλαια που δεν προέρχονταν από τη φορολογία των Νορβηγών αλλά από τα έσοδα που προσπορίζεται η Νορβηγία, έβδομη χώρα στον κόσμο σε εξαγωγές πετρελαίου, από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων κυρίως στη Βόρεια Θάλασσα. Στόχος του ήταν να διασφαλίσει τις συντάξεις των Νορβηγών και την ευρύτερη ευημερία στη χώρα σε περιόδους δυσπραγίας. Σύμφωνα με τη Νορβηγίδα υπουργό Οικονομικών, Σιβ Γένσεν, η συνετή διαχείρισή του Ταμείου είχε σαν αποτέλεσμα να αντιμετωπισθούν σθεναρά οι απρόβλεπτοι κραδασμοί στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Η χώρα έχει επιλέξει να τοποθετήσει τα επενδυτικά της κεφάλαια στο εξωτερικό και οι κυβερνήσεις μπορούν να δαπανήσουν μόλις το 4% των πόρων του ετησίως στο εσωτερικό της χώρας, ποσοστό που μόλις και υπερβαίνει την ετήσια απόδοση των επενδύσεών του. Οπως τονίζει ο Οστάιν Ντέρμουν, οικονομολόγος της DNB Markets, «το κρατικό επενδυτικό Ταμείο της Νορβηγίας έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία, καθώς το κοινοβούλιο της χώρας έχει κατορθώσει να αποταμιεύσει χρήματα για το μέλλον ενώ πολλές άλλες χώρες δεν τα κατάφεραν». Η αξία του έχει υπερδιπλασιασθεί από τον Δεκέμβριο του 2007 σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Νορβηγίας αλλά και του ΟΟΣΑ και κατέχει σήμερα περίπου το 1% των μετοχών ανά τον κόσμο και το 1,78% των μετοχών στην Ευρώπη καθώς και ομόλογα και ακίνητα από το Λονδίνο ώς τη Βοστώνη. Τα κεφάλαιά του αντιστοιχούν στο 183% του νορβηγικού ΑΕΠ όπως αυτό διαμορφώθηκε το 2013 και αναμένεται πως θα αντιπροσωπεύει το 220% του ΑΕΠ γύρω στο 2030.
Παρά τη ραγδαία ανάπτυξή του, πάντως, η ετήσια απόδοση των τοποθετήσεών του κυμαίνεται από το 1998 σε επίπεδα κάτω του 4% όταν το αντίστοιχο ποσοστό για το κρατικό επενδυτικό Ταμείο της Σιγκαπούρης, Temasek Holdings, έχει μέσο όρο απόδοσης 13% μέσα στην τελευταία δεκαετία. Το νορβηγικό επενδυτικό Ταμείο έχει, άλλωστε, επικριθεί ότι αποθαρρύνει τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται σε άλλες χώρες ενώ πολλοί Νορβηγοί επαναπαύονται και αποφεύγουν να εργαστούν. Σύμφωνα, πάντα με τον Ντέρμουν, ένας στους πέντε Νορβηγούς λαμβάνει κάποιο είδος κοινωνικού επιδόματος αντί να εργάζεται. Η επίσημη ανεργία στη χώρα δεν υπερβαίνει, πάντως, το 3,3% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.
ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr