Η ΓΣΕΣ του Τμήματος, στις συνεδριάσεις της αριθμ. 6/21-5-2013 και 8/11-6-2013 αφού έλαβε υπόψη της τις προτάσεις των Τομέων, όρισε τα μαθήματα, τους εξεταστές κατά Κατεύθυνση και τον τρόπο εξέτασης για την εισαγωγή πτυχιούχων ΑΕΙ στις Κατευθύνσεις του Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών(ΠΜΣ) κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, ως εξής:
Α. Κατεύθυνση Αστικού, Αστικού Δικονομικού και Εργατικού Δικαίου
Β. Κατεύθυνση Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών
Γ. Κατεύθυνση Διεθνών Σπουδών
Δ. Κατεύθυνση Εμπορικού και Οικονομικού Δικαίου
Ε. Κατεύθυνση Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου
ΣΤ. Κατεύθυνση Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
Όλοι οι υποψήφιοι των παραπάνω Κατευθύνσεων σύμφωνα με τη δήλωσή τους, θα εξεταστούν σε μια από τις παρακάτω ξένες γλώσσες σε νομικό κείμενο γενικού περιεχομένου:
Στο μάθημα της ξένης γλώσσας ΔΕΝ επιτρέπεται η χρήση λεξικού.
Εξεταστές:
1. Αγγλικά: Α. Δεσποτίδου, Α. Τσαούση
2. Γαλλικά: Ν. Ιντζεσίλογλου, Σ. Τζωρτζακάκη-Τζαρίδου
3. Γερμανικά: Α. Δάφφα, Θ. Παπακυριάκου
Τμήμα Νομικής αποφάσισε τη θέσπιση ενός τέλους εγγραφής για τους φοιτητές του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών που θα ανέρχεται στο ποσό των 200 ευρώ ετησίως και θα διατίθεται στο σύνολό του για την υποβοήθηση της ερευνητικής υποδομής του Τμήματος και συγκεκριμένα της Βιβλιοθήκης (αγορά βιβλίων, χρηματοδότηση συνδρομών ηλεκτρονικών περιοδικών και βάσεων νομικών δεδομένων). Το τέλος αυτό πρόκειται να έχει καθαρά ανταποδοτικό χαρακτήρα, αφού θα διατίθεται για τη βελτίωση των ερευνητικών δυνατοτήτων του Τμήματος και άρα θα αφορά ως επί το πλείστον φοιτητές του δευτέρου και τρίτου κύκλου σπουδών που είναι εκείνοι, οι οποίοι κατ’ εξοχήν έχουν ερευνητική απασχόληση και άρα κάνουν χρήση των βιβλιογραφικών πηγών και κυρίως των ξένων ηλεκτρονικών περιοδικών. Η θέσπιση αυτού του τέλους κατέστη αναγκαία καθώς λόγω των σημαντικών περικοπών των κονδυλίων που διατίθενται στη Βιβλιοθήκη είναι από δω και πέρα αδύνατη η συνέχιση των συνδρομών των ξένων ηλεκτρονικών βιβλιογραφικών πηγών, με συνέπεια χωρίς αυτή την οικονομική ενίσχυση το μοναδικό ερευνητικό εργαλείο του Τμήματός μας, η βιβλιοθήκη, να μεταπέσει σε απλό αναγνωστήριο. Το Τμήμα αποφάσισε επίσης ότι θα μπορούν οι φοιτητές του ΠΜΣ που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα να τύχουν απαλλαγής της ως άνω υποχρέωσης. Προκειμένου να ισχύσει η απόφαση αυτή απαιτείται απόφαση της Συγκλήτου και νέα υπουργική απόφαση οι οποίες ακόμη εκκρεμούν.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ-ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ-ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί, για κτήση του ΜΔΕ: πτυχιούχοι Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
Ο αριθμός εισακτέων στο ΠΜΣ, για απόκτηση ΜΔΕ, δεν μπορεί να υπερβαίνει κατ’ έτος τους 25 για κάθε μία από τις έξι (6) κατευθύνσεις. Γίνονται δεκτοί, ως υπεράριθμοι, χωρίς εξετάσεις, υπότροφοι του ΙΚΥ καθώς και υπότροφοι (έλληνες ή αλλοδαποί) άλλων Δημόσιων Υπηρεσιών του ελληνικού Δημοσίου, σε σύνολο πάντως που δεν υπερβαίνει τους δώδεκα (12) και για τις έξι κατευθύνσεις του ΜΔE.
Για να γίνει κανείς δεκτός στο ΠΜΣ 1ου επιπέδου θα πρέπει να έχει επιτύχει σε γραπτές εισαγωγικές εξετάσεις σε δύο βασικά μαθήματα της κατεύθυνσης. Από τα δύο μαθήματα το ένα ορίζεται ως υποχρεωτικό για όλους τους εξεταζόμενους στην κατεύθυνση, ενώ το άλλο επιλέγεται από τον εξεταζόμενο μεταξύ περισσοτέρων μαθημάτων της οικείας κατεύθυνσης, που έχουν ορισθεί. Επίσης, θα πρέπει να επιτύχει και σε γραπτή εξέταση σε μια από τις γλώσσες αγγλική, γαλλική και γερμανική σε νομικό κείμενο γενικού περιεχομένου.
Ο υποψήφιος θεωρείται ότι πέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις του ΠΜΣ όταν το άθροισμα των βαθμών των δυο εξεταστών σε καθένα από τα δύο μαθήματα της κατεύθυνσης και στην ξένη γλώσσα όπου εξετάσθηκε είναι τουλάχιστον δώδεκα (12). Η βαθμολογική κλίμακα για κάθε εξεταστή είναι ένα ως δέκα (1 – 10).
Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια επιλογής για την εισαγωγή στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών περιγράφονται αναλυτικά στο άρθρο 3 του κανονισμού μεταπτυχιακών σπουδών.
Οι υποψήφιοι που είναι πτυχιούχοι του ΑΠΘ και είχαν επιλέξει και εξετασθεί επιτυχώς στο προαιρετικό μάθημα της ξένης γλώσσας στην προβλεπόμενη από το πρόγραμμα των προπτυχιακών τους σπουδών πλήρη έκταση απαλλάσσονται από τις εξετάσεις στο μάθημα αυτό για την εισαγωγή τους στο πρώτο επίπεδο του ΠΜΣ. Απαλλάσσονται επίσης και οι κάτοχοι διπλώματος ή αναγνωρισμένης πιστοποίησης της άριστης γνώσης της ξένης γλώσσας σύμφωνα με τα καθιερωμένα διεθνή πρότυπα (επίπεδο C 2). Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στην αναλυτική προκήρυξη.
Επίσης η άριστη γνώση της ξένης γλώσσας αποδεικνύεται και με τους εξής τρόπους:
(i) Με Πτυχίο Ξένης Γλώσσας και Φιλολογίας ή Πτυχίο Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας ΑΕΙ της ημεδαπής ή αντίστοιχο και ισότιμο σχολών της αλλοδαπής,
(ii) Με Πτυχίο, προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό δίπλωμα ή διδακτορικό δίπλωμα οποιουδήποτε αναγνωρισμένου ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής,
(iii) Με Απολυτήριο τίτλο ισότιμο των ελληνικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον έχει αποκτηθεί μετά από κανονική φοίτηση τουλάχιστον έξι ετών στην αλλοδαπή.
Οι υπό στοιχείο (iii) τίτλοι σπουδών της αλλοδαπής πρέπει να συνοδεύονται επιπλέον και από βεβαίωση για το επίπεδο της εκπαιδευτικής βαθμίδας στην οποία ανήκουν, η οποία χορηγείται από τον ΟΕΕΚ ή από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού. Διευκρινίζεται ότι η εν λόγω βεβαίωση χορηγείται από τον ΟΕΕΚ μόνο μετά την έκδοση της αντίστοιχης ατομικής διοικητικής πράξης ισοτιμίας.
Δεν απαιτείται η απόδειξη της γνώσης της ξένης γλώσσας εάν οι επικαλούμενοι τίτλοι σπουδών έχουν αποκτηθεί στο εξωτερικό, όπου τα μαθήματα διδάσκονται στην ίδια γλώσσα.
Η άδεια επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας, δεν αποδεικνύει την γνώση ξένης γλώσσας (π.δ 347/2003). Οι υποψήφιοι που είναι κάτοχοι της σχετικής άδειας πρέπει να προσκομίσουν επικυρωμένο αντίγραφο του τίτλου σπουδών βάσει του οποίου εκδόθηκε η άδεια επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις του ΠΜΣ έχει οριστεί μεταξύ 19 και 30 Αυγούστου 2013.
Οι υποψήφιοι υποβάλλουν αίτηση μόνο για μία κατεύθυνση του ΠΜΣ.
Οι υποψήφιοι, θα πρέπει να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους για συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις, από 19 Αυγούστου έως και 30 Αυγούστου 2013 και ώρα 12:00 – 13:00, αυτοπροσώπως στη θυρίδα της Γραμματείας, ή ταχυδρομικώς στην παρακάτω διεύθυνση:
Δικαιολογητικά υποβολής αίτησης:
Α. Για πτυχιούχους του Τμήματος Νομικής ΑΠΘ
1. Αίτηση (υπάρχει σε έντυπη μορφή στη Γραμματεία του Τμήματος).
2. Επικυρωμένο αντίγραφο του τίτλου σπουδών που αποδεικνύει την άριστη γνώση της ξένης γλώσσας (για απαλλαγή από τις εξετάσεις).
Β. Για πτυχιούχους άλλων Τμημάτων
1. Αίτηση (υπάρχει εναλλακτικά σε έντυπη μορφή στη Γραμματεία του Τμήματος).
2. Επικυρωμένο αντίγραφο πτυχίου.
3. Επικυρωμένο αντίγραφο αναλυτικής βαθμολογίας πτυχιούχου (όπου να αναγράφεται η ημερομηνία ορκωμοσίας και ο βαθμός πτυχίου).
4. Επικυρωμένο αντίγραφο του τίτλου σπουδών που αποδεικνύει την άριστη γνώση της ξένης γλώσσας (για απαλλαγή από τις εξετάσεις).
5. Επιπρόσθετα για πτυχιούχους Τμημάτων των Πανεπιστημίων της αλλοδαπής: Τα ανωτέρω μαζί με επικυρωμένο αντίγραφο της αναγνώρισης ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ).
Σημείωση: Σε περίπτωση που υποβληθούν απλά αντίγραφα (και όχι επικυρωμένα) από ημεδαπές διοικητικές αρχές, αυτά πρέπει να συνοδεύονται από υπεύθυνη δήλωση για την ακρίβεια των στοιχείων σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 5 του Ν. 3345/2005.
Οι εξετάσεις θα είναι γραπτές και θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 13 και Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013 σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
13 Σεπτεμβρίου 2013 – Υποχρεωτικό μάθημα κατεύθυνσης – μεταξύ των ωρών: 11.00-17:00
15 Σεπτεμβρίου 2013 – Επιλεγόμενο μάθημα κατεύθυνσης – μεταξύ των ωρών: 08:00-14:00
15 Σεπτεμβρίου 2013 – Ξένη Γλώσσα – Ώρες: 15:00-17:00
Το αναλυτικό πρόγραμμα για κάθε μάθημα και αίθουσα θα ανακοινωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.