Ποιες κατηγορίες εξαιρούνται από το καθεστώς της διαθεσιμότητας

Παρακάτω αναλύονται σύμφωνα με το υπουργείο οι κατηγορίες εργαζομένων που μπορούν να εξαιρεθούν από τη διαδικασία της διαθεσιμότητας.

Αναλυτικά αυτές είναι:

ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ, κατά την έννοια των παραγράφων 1 και 3 του άρθρου πρώτου του ν.1910/1944, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του ν.3454/2006, είναι:

α)Οι γονείς που έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τεσσάρων τουλάχιστον τέκνων από έναν ή περισσότερους γάμους νομιμοποιηθέντων ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και αυτά με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.

β) Ο γονέας χωρίς σύζυγο με τρία (3) τέκνα ο οποίος έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια των τέκνων του καιείναι μόνος υπόχρεος για τη διατροφή τους, εφόσον είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το 23o έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικέςτους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το 25o έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονταικαι όσα έχουν οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως ανεξαρτήτως ηλικίας.

γ) Ο ένας από τους γονείς ο οποίος κατέστη ανάπηρος εξ οιασδήποτε αιτίας ή είναι ανάπηρος πολέμου σεποσοστό 67% και άνω ισοβίως εφόσον έχει τρία (3) τέκνα και συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις της ανωτέρω (α) περιπτώσεως.

δ) Τα ορφανά από πατέρα και μητέρα εφόσον είναι τουλάχιστον δύο (2) αποτελούν ίδια οικογένεια και απολαμβάνουν όλα τα ευεργετήματα των πολυτέκνων εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις της ανωτέρω (α) περιπτώσεως.

ε) Επίσης, πολύτεκνοι είναι (Ν. 860/5.1.1979)

i) Η μητέρα χήρα με τρία (3) τρία τέκνα, εφόσον είναι υπόχρεη για τη διατροφή τους από οποιοδήποτε λόγο.

ii) Ο πατέρας με τρία (3) τέκνα εφόσον κατέστη τελείως ανίκανος για κάθε εργασία, από οποιοδήποτε λόγοκαι δεν εργάζεται ή είναι ανάπηρος πολέμου με αναπηρία τουλάχιστον 70% και δεν εργάζεται.

iii) Ο σύζυγος με τρία (3) τέκνα σε περίπτωση θανάτου της μητρός των τέκνων ή εφόσον αυτή κατέστη τελείως ανίκανη για κάθε εργασία από οποιοδήποτε λόγο.

iv) Τα ορφανά από πατέρα και μητέρα εφόσον είναι τουλάχιστον τρία (3), αποτελούν ίδια οικογένεια και απολαμβάνουν αυτοδίκαια των ευεργετημάτων των Πολυτέκνων και εφόσον τα θήλεα δενέχουν ιδίους πόρους ζωής.

Επισημάνσεις:Α. Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις (i − iv) πρέπει επιπλέον να είναι:I) τα θήλεα άγαμα ή σε διάζευξη ή σε χηρεία και να τα συντηρεί ένας από τους γονείς τους II) τα άρρενα ανήλικαIII) σπουδαστές μέχρι περατώσεως των σπουδών τους ή μαθητές τεχνών και επαγγελμάτωνIV) ανίκανα προς εργασία από οποιοδήποτε λόγο ή ανάπηρα πολέμου, ανεξαρτήτως ηλικίας και στις δύο περιπτώσεις.Β. Από 1.1.1983 τόσον τα άρρενα όσο και τα θήλεα πρέπει να είναι ανήλικα (άρθρο 4 παρ. 2 και 116 παρ. 1 τουΣυντάγματος).Γ. Μέχρι 17.2.1983 το όριο ανηλικότητας είναι το 21o έτος.Από 18/2/1983 το όριο ανηλικότητας είναι το 18o έτος (άρθρο 3 Ν. 1329/1983).

1. Στην περίπτωση αα’, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο υπάλληλος έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, υποβάλλεται γνωμάτευση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή για το πριν την 1.1.2011 χρονικό διάστημα γνωμάτευση σε ισχύ της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, στην οποία υπάγεται ο υπάλληλος, ότι έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%

2. Στην ίδια περίπτωση, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι ο υπάλληλος είναι πολύτεκνος, κατά την έννοια των παραγράφων 1 και 3 του άρθρου πρώτου του ν.1910/1944, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του ν.3454/2006, και ότι τα τέκνα, που ορίζονται στις προαναφερόμενες διατάξεις του ν. 1910/1944, όπως ισχύει, συνοικούν με αυτόν και ανήκουν στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε., όπως ισχύει, υποβάλλεται:

i. πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του οικείου δήμου που περιέχει όλα τα γεγονότα των οποίων η συνδρομή αποτελεί προϋπόθεση για την κτήση της ιδιότητας του πολυτέκνου ή πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής αρχής ή

ii. πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (Α.Σ.Π.Ε.)

  • Το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης των Πολυτέκνων με τέσσερα τουλάχιστον τέκνα , πρέπει να περιλαμβάνει:

α) Ονοματεπώνυμο του ιδίου και της συζύγου του.

β) Ημερομηνία τελέσεως του γάμου τους.

γ) Τα από το γάμο αυτό γεννηθέντα τέκνα.

δ) Τα από άλλο ή άλλους γάμους του ιδίου ή της συζύγου του γεννηθέντα τέκνα, τα οποία πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά.

ε) Τα εκτός γάμου γεννηθέντα τέκνα για την μητέρα.

στ) Τα εκτός γάμου τέκνα γεννηθέντα για τον πατέρα, αλλά νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα από αυτόν.

ζ) Ημερομηνία γεννήσεως όλων των ανωτέρω.

  • Το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης των Πολυτέκνων με τρία τουλάχιστον τέκναπρέπει να περιλαμβάνει:

α) Ονοματεπώνυμο του ιδίου και της συζύγου του.

β) Ημερομηνία τελέσεως του γάμου τους.

γ) Τα από το γάμο αυτό τέκνα.

δ) Τα από άλλο ή άλλους γάμους του ιδίου ή της συζύγου του τέκνα, τα οποία πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά.

ε) Τα εκτός γάμου τέκνα για την μητέρα.

στ) Τα εκτός γάμου τέκνα για τον πατέρα, αλλά νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα από αυτόν.

ζ) Ημερομηνία γεννήσεως όλων των ανωτέρω.

  •  Εφόσον απέκτησαν ισοβίως την Πολυτεκνική ιδιότητα βάσει των διατάξεων του Ν. 860/1979, το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του υποψηφίου πρέπει να περιλαμβάνει:

α) Ονοματεπώνυμο του ιδίου και της συζύγου του.

β) Ημερομηνία τελέσεως του γάμου τους.

γ) Τα από το γάμο αυτό γεννηθέντα τέκνα.

δ) Τα από άλλο ή άλλους γάμους του ιδίου ή της συζύγου του γεννηθέντα τέκνα, τα οποία πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά.

ε) Τα εκτός γάμου γεννηθέντα τέκνα για την μητέρα.

στ) Τα εκτός γάμου τέκνα γεννηθέντα για τον πατέρα, αλλά νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα από αυτόν.

ζ) Ημερομηνία γεννήσεως όλων των ανωτέρω.

η) Ημερομηνία θανάτου όλων των μη επιζώντων από τους ανωτέρω.

θ) Ημερομηνία γάμου, διάζευξης ή χηρείας όλων των θηλέων τέκνων (αν είναι άγαμα να γίνει μνεία).

Εκτός από το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης απαιτείται επιπλέον(για πολύτεκνους Ν.860/1979):

α) Σε περίπτωση ανικανότητας προς εργασία ενός από τους δύο γονείς, πιστοποιητικό από τον οικείο φορέα, με το οποίο να βεβαιώνεται η κατά 100% αναπηρία του γονέα αυτού για οποιονδήποτε λόγο ή κατά 70% για τους ανάπηρους πολέμου.

β) Σε περίπτωση ανικανότητας προς εργασία τέκνων, ανεξαρτήτως ηλικίας, από οποιοδήποτε λόγο ή τέκνα ανάπηρα πολέμου, πιστοποιητικό από τον οικείο φορέα με το οποίο να βεβαιώνεται η ανωτέρω ανικανότητά τους.

γ) Για την απόδειξη της σπουδαστικής ιδιότητας του ιδίου του υποψηφίου ή τέκνου ή αδελφού του, ανάλογα με την περίπτωση, βεβαίωση της οικείας σχολής από την οποία να προκύπτει το χρονικό διάστημα των σπουδών ή της μαθητείας για τέχνη ή επάγγελμα.

iii. Εκτός από το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης απαιτείται επιπλέον:

α) Σε περίπτωση οποιασδήποτε αναπηρίας τέκνου σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας, πιστοποιητικό από τον οικείο φορέα με το οποίο να βεβαιώνεται η ανωτέρω αναπηρία και η ισοβιότητα αυτής.

β) Σε περίπτωση αναπηρίας εξ οιασδήποτε αιτίας ή αναπηρίας πολέμου σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως ενός από τους δύο γονείς, πιστοποιητικό από τον οικείο φορέα με το οποίο να βεβαιώνεται η ανωτέρω, κατά περίπτωση, αναπηρία και ειδικώς για την αναπηρία πολέμου και η ισοβιότητα αυτής.

γ) Σε περίπτωση που το τέκνο διανύει τη στρατιωτική του θητεία, βεβαίωση, περί του γεγονότος αυτού, από αρμόδια αρχή.

δ) Για την απόδειξη της σπουδαστικής ιδιότητας ενήλικου τέκνου έως 25 ετών, βεβαίωση αναγνωρισμένης σχολής ή σχολείου του εσωτερικού ή εξωτερικού, καθώς και δημόσιου ή ιδιωτικού ινστιτούτου επαγγελματικής κατάρτισηςστο εσωτερικό.

τ) Σε περίπτωση που το τέκνο, διανύει τη στρατιωτική του θητεία, βεβαίωση των αρμόδιων αρχών.

iv. ακριβές αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του υπαλλήλου, του τρέχοντος οικονομικού έτους, από την οποία ελέγχονται τα ακόλουθα στοιχεία: ο κωδικός 003 σε συνδυασμό με τον πίνακα 9 και το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

2. Στην περίπτωση ββ΄, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο σύζυγος ή η σύζυγος ή το τέκνο του υπαλλήλου που ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε. και έχει ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ, και συνοικεί με αυτόν, έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67 % , υποβάλλεται:

i. πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του οικείου δήμου του υπαλλήλου

ii. γνωμάτευση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας ή για το πριν την 1.1.2011 χρονικό διάστημα γνωμάτευση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, σε ισχύ στην οποία υπάγεται ο υπάλληλος, ότι ο σύζυγος ή η σύζυγος ή το τέκνο του, έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67 %

iii. ακριβές αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του υπαλλήλου, του τρέχοντος οικονομικού έτους, από την οποία ελέγχονται τα ακόλουθα στοιχεία:

Για τον ή την σύζυγο, ο κωδικός 002, όπου δηλώνεται η αναπηρία και ο πίνακας 9.

Για το ανάπηρο τέκνο, ο κωδικός 003, όπου δηλώνονται ο αριθμός των τέκνων, ο κωδικός 005, όπου δηλώνονται τα ανάπηρα μέλη και ο πίνακας 9, σε συνδυασμό με το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, για την διαπίστωση ότι το προστατευόμενο ανάπηρο μέλος είναι τέκνο.

iv. Για ενήλικο τέκνο: Εκκαθαριστικό της Δ.Ο.Υ ή αντίγραφο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του τρέχοντος οικονομικού έτους, από την οποία προκύπτει ότι το τέκνο συνοικεί με τον υπάλληλο (πίνακας 5 της δήλωσης) και ότι το φορολογητέο εισόδημά του, εξαιρουμένων των προνοιακών επιδομάτων, δεν υπερβαίνει τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ ή Υπεύθυνη Δήλωση του τέκνου ή του συμπαραστάτη αυτού, ότι δεν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος και ότι συνοικεί με τον υπάλληλο

3. Στην περίπτωση γγ’, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι ο υπάλληλος , δυνάμει νόμου ή δικαστικής αποφάσεως ασκεί κατ’ αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα τέκνου, που συνοικεί με αυτόν και ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε., όπως ισχύει και έχει ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ υποβάλλεται:

i. πιστοποιητικό δήμου από το οποίο να προκύπτει ότι o υπάλληλος έχει ένα (1) τουλάχιστον ανήλικο τέκνοή ενήλικο ηλικίας έως και είκοσι πέντε (25) ετών. Για το ενήλικο τέκνο έως και είκοσι πέντε(25) ετών , προσκομίζεται βεβαίωση αναγνωρισμένης σχολής ή σχολείου του εσωτερικού ή εξωτερικού, καθώς και δημόσιου ή ιδιωτικού ινστιτούτου επαγγελματικής κατάρτισηςστο εσωτερικό.

Για την απόδειξη της γονικής μέριμνας, οποιοδήποτε δικαιολογητικό που εκδόθηκε από αρμόδια δημόσια αρχή της ημεδαπής ή αλλοδαπής από τοοποίο να προκύπτει η ιδιότητα του γονέα μονογονεϊκήςοικογένειας. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η «γονική μέριμνα» δεν ταυτίζεται με την «επιμέλεια» τέκνου, δεδομένου ότι σύμφωνα με το Π.Δ.456/1984 (Αστικός Κώδικας) η γονική μέριμνα, ως υπερκείμενη έννοια, περιλαμβάνει και την επιμέλεια του τέκνου και τη διοίκηση της περιουσίας του και την εκπροσώπησή του σε κάθε υπόθεση ή δικαιοπραξία ή δίκη που αφορούν το πρόσωπο ή την περιουσία του.

Αναλυτικά:

Στην περίπτωση χηρείας του μονογονέα ή κηρύξεως αφάνειας κατά νόμον του άλλου γονέα, απαιτούνται αθροιστικά:

α. Πιστοποιητικό δήμου ή αρμόδιας αλλοδαπής αρχής, από το οποίο να προκύπτει ότι έχει ένα (1) τουλάχιστον ανήλικο τέκνο κατόπινχηρείας ή κηρύξεως αφάνειας κατά νόμον του άλλου γονέα. Το τέκνο αυτό δεν πρέπει να έχει υιοθετηθεί από επόμενο σύζυγο του μονογονέα. Εάν από το ανωτέρω πιστοποιητικό δεν προκύπτει η κατάσταση χηρείας του μονογονέα, τότε πρέπει να συνυποβληθεί η σχετική ληξιαρχική πράξη θανάτου. Για την περίπτωση της κηρύξεως αφάνειας κατά νόμον, το ανωτέρω πιστοποιητικό πρέπει να συνοδεύεται από αντίγραφο δικαστικής απόφασης σε συνδυασμό με το κατά νόμο πιστοποιητικό τελεσιδικίας της. Αν κατά την ημερομηνία θέσης σε διαθεσιμότητα, το τέκνο είναι ενήλικο και ηλικίας έως και 25 ετών, πρέπει από τα ανωτέρω έγγραφα να προκύπτει η κατάσταση χηρείας του μονογονέα ή αφάνειας του άλλου γονέα μέχρι την ενηλικίωση του τέκνου.

β. Υπεύθυνη δήλωση ότι ασκεί εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα τηγονική μέριμναενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων. Σε περίπτωση που το τέκνο είναι ενήλικο ηλικίας έως και 25 ετών, υπεύθυνη δήλωση ότι ασκούσε εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα αυτού για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωση του τέκνου.

Σε περίπτωση διαζυγίου ή ακυρώσεως γάμου ή λύσης του συμφώνου συμβίωσης ή διακοπής της εγγάμου συμβιώσεως των γονέων (διάστασης), απαιτούνται αθροιστικά:

α. Πιστοποιητικό δήμου ή αρμόδιας αλλοδαπής αρχής από το οποίο να προκύπτει ότι έχει ένα (1) τουλάχιστον ανήλικο τέκνο ή ενήλικο ηλικίας έως και 25 ετών.

β. Αντίγραφοδικαστικής απόφασης με την οποία ανατέθηκε η άσκηση της γονικής μέριμνας σε ένα μόνο γονέα σε περίπτωση διαφωνίας ή αντίγραφοΠρακτικού κοινής συμφωνίας των γονέων, θεωρημένο από το αρμόδιο δικαστήριο, με το οποίο ανατέθηκε η άσκηση της γονικής μέριμνας στον ένα εκ των δύο, σύμφωνα με το άρθρο 1513ΑΚ ή για την περίπτωση της διάστασης σύμφωνα με το άρθρο 1514ΑΚ σε συνδυασμό με το άρθρο 1513ΑΚ.

γ. Υπεύθυνη δήλωση ότι ασκεί εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση τηγονική μέριμναενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων. Σε περίπτωση που το τέκνο είναι ενήλικο ηλικίας έως και 25 ετών, υπεύθυνη δήλωση ότι ασκούσε εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση τη γονική μέριμνα αυτού για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωση του τέκνου.

Σε περίπτωση ανικανότητας του άλλου γονέα για την άσκηση γονικής μέριμνας για πραγματικούς λόγους ή γιατί είναι ανίκανος ή περιορισμένα ικανός για δικαιοπραξία, απαιτούνται αθροιστικά:

α. Πιστοποιητικό δήμου ή αρμόδιας αλλοδαπής αρχήςαπό το οποίο να προκύπτει ότι έχει ένα (1) τουλάχιστον ανήλικο τέκνο ή ενήλικο ηλικίας έως και 25 ετών.

β. Αντίγραφο δικαστικής απόφασης από την οποία να προκύπτει ο λόγος της αδυναμίας ασκήσεως της γονικής μέριμνας από τον άλλο γονέα (π.χ. δικαστική συμπαράσταση λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής ή σωματικής αναπηρίας).

γ. Υπεύθυνη δήλωση ότι ασκεί εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεσητηγονική μέριμναενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων. Σε περίπτωση που το τέκνο είναι ενήλικο ηλικίας έως και 25 ετών, υπεύθυνη δήλωση ότι ασκούσε εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση τη γονική μέριμνα αυτού για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωση του τέκνου.

Σημείωση: Σε περίπτωση ανυπαρξίας της ανωτέρω δικαστικής απόφασης (υπό στοιχείο β) όσον αφορά τους αντικειμενικούςπραγματικούς λόγους αδυναμίας ασκήσεως της γονικής μέριμνας από τον άλλο γονέα, απαιτείται η υποβολή οιουδήποτε αποδεικτικού εγγράφου αρμόδιας κατά νόμον δημόσιας αρχής, από το οποίο να προκύπτει ο πραγματικός λόγος αδυναμίας άσκησης της γονικής μέριμνας από τον άλλο γονέα (π.χ. πιστοποιητικό από το οποίο να προκύπτει ο εγκλεισμός του σε σωφρονιστικό κατάστημα και η διάρκεια αυτού).

Σε περίπτωση έκπτωσης του άλλου γονέα από την άσκηση της γονικής μέριμνας ή αφαίρεσης της γονικής μέριμνας λόγω κακής άσκησης, απαιτούνται αθροιστικά:

α. Πιστοποιητικό δήμου ή αρμόδιας αλλοδαπής αρχής από το οποίο να προκύπτει ότι έχει ένα (1) τουλάχιστον ανήλικο τέκνο ή ενήλικο ηλικίας έως και 25 ετών.

β. Αντίγραφοδικαστικής απόφασης, συνοδευόμενης από το κατά νόμο πιστοποιητικό τελεσιδικίας της, από την οποία να προκύπτει η έκπτωση του άλλου γονέα από την άσκηση της γονικής μέριμνας ή η αφαίρεση της γονικής μέριμνας από τον άλλο γονέα λόγω κακής άσκησης.

γ. Υπεύθυνη δήλωση ότι ασκεί εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση τηγονική μέριμναενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων. Σε περίπτωση που το τέκνο είναι ενήλικο ηλικίας έως και 25 ετών, υπεύθυνη δήλωση ότι ασκούσε εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση τη γονική μέριμνα αυτού για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωση του τέκνου.

Σε περίπτωση απόκτησης τέκνου χωρίς γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης των γονέων, απαιτούνται αθροιστικά:

α. Πιστοποιητικό δήμου ή αρμόδιας αλλοδαπής αρχήςαπό το οποίο να προκύπτει ότι έχει ένα (1) τουλάχιστον ανήλικο τέκνο ή ενήλικο ηλικίας έως και 25 ετών.

βi. Υπεύθυνη δήλωση της μητέρας ότι το τέκνο δεν έχει αναγνωριστεί από τον πατέρα και ότι η ίδια δεν έχει εκπέσει της γονικής μέριμνας ούτε της έχει αφαιρεθεί η άσκησή της. Αν το τέκνο είναι ενήλικο ηλικίας έως και 25 ετών, υπεύθυνη δήλωση ότι για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωση του τέκνου η ίδια δεν είχε εκπέσει της γονικής μέριμνας ούτε της είχε αφαιρεθεί η άσκησή της.

ή

βii. Αν το τέκνο είναι αναγνωρισμένοαπό τον πατέρα, υπεύθυνη δήλωση της μητέρας ότι η ίδια δεν έχει εκπέσει της γονικής μέριμνας ούτε της έχει αφαιρεθεί η άσκησή της και δεν υπάρχει συμφωνία των γονέωνκατά το άρθρο 1515ΑΚ σε συνδυασμό με το άρθρο 1513ΑΚ για από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας. Σε περίπτωση που το τέκνο είναι ενήλικο ηλικίας έως και 25 ετών, υπεύθυνη δήλωση ότι για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωση του τέκνου η ίδια δεν είχε εκπέσει της γονικής μέριμνας ούτε της είχε αφαιρεθεί η άσκησή τηςούτεείχε υπάρξει συμφωνία των γονέωνκατά το άρθρο 1515ΑΚ σε συνδυασμό με το άρθρο 1513ΑΚ για από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας.

Σε περίπτωση υιοθεσίας τέκνου από ένα μόνο γονέα, απαιτούνται αθροιστικά:

α. Πιστοποιητικό δήμου ή αρμόδιας αλλοδαπής αρχής, από το οποίο να προκύπτει ότι έχει ένα (1) τουλάχιστον ανήλικο τέκνο ή ενήλικο ηλικίας έως και 25 ετών.

β. Αντίγραφο δικαστικής απόφασης από την οποία να προκύπτει η υιοθεσία του τέκνου μέχρι την ενηλικίωσή του, συνοδευόμενης από το κατά νόμο πιστοποιητικό τελεσιδικίας της.

γ. Υπεύθυνη δήλωση του μονογονέα ότι ασκεί εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα τέκνου κατόπιν υιοθεσίας. Σε περίπτωση που το τέκνο αυτό είναι ενήλικο ηλικίας έως και 25 ετών, υπεύθυνη δήλωση του μονογονέα ότι για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωση του τέκνου ασκούσε εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα τη γονική του μέριμνα κατόπιν υιοθεσίας.

Σημείωση: Σε περίπτωση που από το ανωτέρω πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (υπό στοιχείο α) προκύπτει η υιοθεσία του τέκνου μέχρι την ενηλικίωσή του, παρέλκει η υποβολή της σχετικής δικαστικής απόφασης (υπό στοιχείο β).

ii. ακριβέςαντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του υπαλλήλου, τρέχοντος οικονομικού έτους, από την οποία ελέγχονται τα ακόλουθα στοιχεία: ο κωδικός 003 σε συνδυασμό με τον πίνακα 9 και το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

4. Στην περίπτωση δδ’, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο σύζυγος ή η σύζυγος του υπαλλήλου έχει ενταχθεί στη διαθεσιμότητα δυνάμει του ν.4172/13 υποβάλλεται:

i. πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του οικείου δήμου του υπαλλήλου

ii. βεβαίωση του οικείου φορέα του συζύγου ή της συζύγου του υπαλλήλου, όπου θα αναφέρεται ότι αυτός ή αυτή τίθεται σε διαθεσιμότητα

5. Στην περίπτωση εε’, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι ο υπάλληλος έχει ορισθεί δικαστικός συμπαραστάτης δυνάμει δικαστικής αποφάσεως και συνοικεί με τον συμπαραστατούμενο ο οποίος έχει ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ, υποβάλλεται:

i. Εκκαθαριστικό της Δ.Ο.Υ ή αντίγραφο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του τρέχοντος έτους, από την οποία προκύπτει ότι το τέκνο συνοικεί με τον υπάλληλο (πίνακας 5 της δήλωσης) και ότι το φορολογητέο εισόδημά του, εξαιρουμένων των προνοιακώνεπιδομάτων, δεν υπερβαίνει τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ ή Υπεύθυνη Δήλωση του τέκνου ή του συμπαραστάτη αυτού, ότι δεν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος και ότι συνοικεί με τον υπάλληλο

ii. Αντίγραφο της τελεσίδικης δικαστικής αποφάσεως

1.Σε περίπτωση που το αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, δεν είναι ακριβές, δηλαδή δεν φέρει υπογραφή του υπαλλήλου της Δ.Ο.Υ, αυτό συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου ότι το αντίγραφο είναι ίδιο με το πρωτότυπο που έχει κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ. 2. Στην περίπτωση των ενήλικων άγαμων τέκνων: -άνω των 18 και μέχρι 20 ετών που δε σπουδάζουν, απαιτείται βεβαίωση του ΟΑΕΔ, υπογεγραμμένη από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας του, ότι κατά την ημερομηνία θέσης σε διαθεσιμότητα του υπαλλήλου, το τέκνο ήταν εγγεγραμμένο στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. -που σπουδάζουν για 2 χρόνια μετά το πέρας των σπουδών τους και μέχρι 27 ετών, απαιτείται βεβαίωση της σχολής ΚΑΙ βεβαίωση του ΟΑΕΔ, υπογεγραμμένη από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας του, ότι κατά την ημερομηνία θέσης σε διαθεσιμότητα του υπαλλήλου, το τέκνο ήταν εγγεγραμμένο στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Δείτε επίσης x

scroll to top

Συνεχίζοντας την περιήγησή σας στο e-dimosio.gr συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close