Στους 402 ανέρχονται οι πανεπιστημιακοί για τους οποίους η ηγεσία του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα ανάψει το τελευταίο… πράσινο φως για την έγκριση του σχετικού αιτήματος του υπ. Παιδείας, αφού ήδη έχει δοθεί η έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Ο αριθμός των πανεπιστημιακών που έχουν μεν εκλεγεί από τα εκλεκτορικά σώματα των πανεπιστημίων, αλλά δεν έχουν ακόμη διοριστεί είναι 765, και μεταξύ αυτών υπάρχουν πανεπιστημιακοί που εξελέγησαν στις αρχές του 2010.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», σε πρόσφατη συνάντηση μελών της συντονιστικής επιτροπής της Πρωτοβουλίας «Α-λέκτωρ» (την έχουν συστήσει οι υπό διορισμό πανεπιστημιακοί) με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός εξέφρασε τη βούληση να ικανοποιήσει άμεσα το σχετικό αίτημα (από 4 Ιουνίου 2013) του υπ. Παιδείας, το οποίο αναφέρεται σε 402 προσλήψεις εκλεγμένων μελών ΔΕΠ. Τα μέλη της Πρωτοβουλίας αναμένουν το προσεχές διάστημα την τελική έκβαση του θέματος.
Οι διορισμοί θα αποτελέσουν «μάννα εξ ουρανού» για τα ελληνικά πανεπιστήμια, που «τρέχουν» να καλύψουν τις ανάγκες του διδακτικού και ερευνητικού έργου. Ήδη, υπάρχουν πανεπιστήμια στα οποία από το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 κινδυνεύουν να μην γίνουν ορισμένα μαθήματα, λόγω συνταξιοδοτήσεων πανεπιστημιακών. Συνολικά, εκτιμάται ότι σε τρία χρόνια λόγω αυτοδίκαιων αποχωρήσεων τα ελληνικά πανεπιστήμια θα έχουν χάσει το 10% με 15% του σημερινού διδακτικού προσωπικού τους.
Από την άλλη, το υπ. Παιδείας δεν προέκρινε τη λύση να αυξηθεί το όριο της συνταξιοδότησης των πανεπιστημιακών από τα 67 χρόνια που είναι σήμερα στα 70, με σκοπό οι πανεπιστημιακοί αυτοί να συνεχίσουν να διδάσκουν τα μαθήματά τους. Η λύση απερρίφθη, καθώς στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα κρίθηκε ασύμφορο το δημοσιονομικό κόστος που θα προέκυπτε από την αύξηση του ορίου ηλικίας, ενώ και η ηγεσία του υπ. Παιδείας τάσσεται υπέρ της ανανέωσης του διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ.
Για την επιλογή των 402 που θα διοριστούν έχει συσταθεί μια άτυπη επετηρίδα, με κριτήριο τον χρόνο πρωτοκόλλησης στο υπ. Παιδείας των εγγράφων εκλογής των πανεπιστημιακών από το ΑΕΙ τους. Οποιοσδήποτε άλλος τρόπος επιλογής όσων από τους 765 θα διοριστούν (π.χ. με κριτήριο τις ανάγκες των ΑΕΙ) βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετα τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής της Πρωτοβουλίας «Αλέκτωρ», που τονίζουν ότι σε όλα πλέον τα πανεπιστήμια υπάρχουν ανάγκες, και εκτιμούν ότι ένα τέτοιο κριτήριο θα δημιουργήσει αδικίες μεταξύ των 765 και συνθήκες αδιαφάνειας στους διορισμούς.
ΠΗΓΗ: Καθημερινή