Με τις Κυκλάδες να περιδινίζονται στη δίνη των Ρίχτερ, καθώς οι σεισμικές δονήσεις είναι συνεχείς για ακόμη ένα 24ωρο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την έκταση και την ένταση των φαινομένων που ενδέχεται να λάβουν χώρα.
Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, με αφορμή τους εκατοντάδες σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού, προειδοποιεί ότι «το πλέον πιθανό είναι να έχουμε σύντομα τον κυρίως σεισμό».
Ο καθηγητής Γεωφυσικής και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, με ανάρτησή του, τονίζει ότι «η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλιμακώνεται αλλά αντίθετα εντείνει τους ρυθμούς της» και προσθέτει πως «το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού που μας έδωσε το καταστροφικό σεισμό του 1956 έχει ενεργοποιηθεί».
«Το χειρότερο σενάριο είναι να φτάσουμε τα μεγέθη του 1956 αλλά το πλέον πιθανό είναι να έχουμε σύντομα τον κυρίως σεισμό, (όχι όπως το Αρκαλοχώρι που είχαμε προσεισμική ακολουθίες 4 μηνών), οπότε θα μπούμε στη καθαρά μετασεισμική φάση ή οποία όμως θα διαρκέσει για αρκετούς μήνες μέχρι το καλοκαίρι, με δραματικές επιπτώσεις στο τουρισμό του νησιού» εξηγεί μεταξύ άλλων.
Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος, σχολιάζοντας την πυκνή σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες έκανε λόγο για «φαινόμενο πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του ελληνικού χώρου, γιατί δεν έχουμε ένα κύριο σεισμό, έχουμε μια ακολουθία από πολλούς σεισμούς».
«Έχει διάφορα ενεργά ρήγματα η περιοχή. Τις επόμενες ημέρες θα μπορούμε να έχουμε πιο ξεκάθαρο πιο ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί. Υπάρχει μια πιθανότητα μέσα στην ακολουθία αυτή να γίνει κάποιος πιο ισχυρός σεισμός. Τα ρήγματα της περιοχής φιλοξενούν σεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερα. Μέχρι χθες δεν είχαμε σαφή εικόνα ποιο ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί» τόνισε.
«Θα διαρκέσει για πολλές εβδομάδες η ακολουθία αυτή. Θα έχουμε 2-3 δύσκολες εβδομάδες, σε δυσκολότερες περιπτώσεις θα πάμε και σε μεγαλύτερο διάστημα», έσπευσε να συμπληρώσει ο κ. Παπαζάχος μιλώντας στον ΑΝΤ1.