Στις 12.00 το μεσημέρι της Δευτέρας 23/09 συνεδριάζει η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ με θέμα την αποπομπή του Μάριου Σαλμά από το κόμμα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκη με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας, Ιωάννη Τραγάκη, ζήτησε τη διαγραφή του Μάριου Σαλμά από την ΚΟ της ΝΔ.
Συγκεκριμένα, παραπέμπει στην επιτροπή τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Μάριο Σαλμά με το ερώτημα της διαγραφής από μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, με βάση την περίπτωση β) του άρθρου 20 και το άρθρο 21 του Κανονισμού Λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που κάνει λόγο για «αντικοινοβουλευτική ή αντικομματική ή αντισυναδελφική συμπεριφορά που προκαλεί σοβαρή ζημιά στο Κόμμα ή σε άλλο Βουλευτή»
Τι συνέβη με τη στάση του Μάριου Σαλμά
O Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε από τη Νέα Υόρκη να παραπέμψει τον επί σειρά ετών βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριο Σαλμά στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος με το ερώτημα της διαγραφής από μέλος της ΚΟ.
Το εσωκομματικό μέτωπο, που αναμένεται να αφήσει τη ΝΔ με 156 βουλευτές, άνοιξε λίγα 24ωρα μετά την πρωτοβουλία 11 γαλάζιων βουλευτών (μαζί με τον Μάριο Σαλμά) να απευθυνθούν με αιχμηρό ύφος στο οικονομικό επιτελείο με ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια, εκφράζοντας επί της ουσίας ευρύτερα τη δυσφορία που υπάρχει στην ΚΟ για χειρισμούς που δυσκολεύουν τους βουλευτές στις εκλογικές περιφέρειές τους.
Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως, αποσυνδέει την κίνηση των «11» ) από τις εξελίξεις που αφορούν τον Σαλμά και του προσάπτει «αντικομματική και αντισυναδελφική συμπεριφορά»..
Αιτία θεωρούνται οι τελευταίες τηλεοπτικές εμφανίσεις του βουλευτή, όπου ο ίδιος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση σε επίπεδο ηθικής, επιμένοντας στα περί «φωτογραφικών διαγωνισμών».
Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για «ανεπίτρεπτη έως ύποπτη συμπεριφορά» όταν κάποιος «αντί να απευθύνεται στον εισαγγελέα συνεχίζει να επαναλαμβάνει αστήρικτες κατηγορίες», προσπαθώντας να χαράξουν κόκκινη γραμμή ανάμεσα στην πολιτική κριτική και τη στοχοποίηση.
Τις εσωκομματικές εξελίξεις επιτάχυναν οι πρόσφατες δηλώσεις του γαλάζιου βουλευτή περί «φωτογραφικού διαγωνισμού», για την ανάθεση των κυλικείων στα υπουργεία Υγείας και Πολιτισμού, παρότι για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε καταθέσει ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και έλαβε τις απαντήσεις, ήδη από τον Ιούλιο.
Ο βουλευτής έβαλε στο στόχαστρο συγκεκριμένα τρεις υπουργούς σε ένα 24ωρο: τον Κωστή Χατζηδάκη με την αιχμή «πρέπει να έχεις δουλέψει στη ζωή σου για να καταλάβεις τον πολίτη», τον Άδωνη Γεωργιάδη για τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων και τη Λίνα Μενδώνη για τα κυλικεία σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Πάντως, τα όρια της κόντρας με το Μέγαρο Μαξίμου, φαίνεται πως ο Αιτωλοακαρνάνας βουλευτής τα είχε δοκιμάσει και στο παρελθόν, όταν καταψήφισε το νόμο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και όταν στάθηκε απέναντι με ενστάσεις για το ζήτημα του δικαστικού χάρτη χάρη της χώρας, παρότι στο τέλος υπαναχώρησε.
Η πιο επικριτική του στάση όμως, καταγράφηκε μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου που είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβερνητική πολιτική και το επιτελικό και το επιτελικό κράτος. Η διαγραφή του σήμερα θεωρείται προδιαγεγραμμένη.