Εν αναμονή του ανασχηματισμού της κυβέρνησης που προεξοφλείται ότι θα είναι ευρύς μετά τη βαριά ήττα της Κυριακής των ευρωεκλογών βρίσκονται άπαντες στην κυβερνητική παράταξη : Οι υπουργοί ή τουλάχιστον όσοι εξ αυτών φοβούνται ότι θα δουν την έξοδο από την κυβέρνηση αλλά και αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές που ελπίζουν σε κυβερνητική τους αξιοποίηση.
Παρ ότι κάποιοι από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού εκφράζουν προβληματισμό για το αν θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες πριν ακόμα «πέσει ο εκλογικός κουρνιαχτός», όλες οι πληροφορίες κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να προχωρήσει άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις, προκειμένου να ανακοπεί το κλίμα εσωστρέφειας που επικρατεί μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Κατά τις ίδιες πηγές, όχι μόνο θεωρεί μονόδρομο τον ανασχηματισμό αλλά ήδη στο παρασκήνιο έχει ξεκινήσει άτυπα τις σχετικές συζητήσεις.
Άλλωστε, χθες, ο πρωθυπουργός ακύρωσε το προγραμματισμένο για σήμερα, επίσημο ταξίδι του στην Ιορδανία, ενώ απόψε έχει προγραμματίσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, την πρώτη μετά τις Ευρωεκλογές, στην οποία αναμένεται να κάνει τον απολογισμό της εκλογικής «μάχης» της Ν.Δ. και να ανοίξει τα χαρτιά του για τις κινήσεις του.
«Από αύριο στρεφόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα, αυτές οι εκλογές αποτελούν την αφετηρία μιας νέας διαδρομής προς το 2027» δήλωσε το βράδυ της Κυριακής από τα γραφεία της Ν.Δ. στην Πειραιώς ο Πρωθυπουργός, δίνοντας ένα έμμεσο στίγμα των κινήσεων που θα κάνει τα επόμενα 24ωρα. Άλλωστε, από τις εθνικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού ως τις ευρωεκλογές, υπήρξαν πολλά σημάδια δυσλειτουργίας του κυβερνητικού σχήματος, ενώ πολλές φορές το Μέγαρο Μαξίμου αναγκάστηκε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.
Το βασικό ερώτημα είναι αν οι αλλαγές στις οποίες θα προβεί ο Κ. Μητσοτάκης, θα υπαγορεύονται από την πολυεπίπεδη πίεση που προκαλεί στη ΝΔ η ενίσχυση των ποσοστών των δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων ή ο πρωθυπουργός θα παραμείνει σταθερός στην κεντρώα πολιτική που εξ αρχής ακολουθεί. Οι συνομιλητές του επιμένουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα αποκλίνει από τη μέχρι σήμερα πορεία του, παρ ότι αναγκαστικά θα κάνει κάποιες διορθωτικές κινήσεις.
Οι ίδιες πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι οι αλλαγές στα πρόσωπα, θα συνοδευτούν από δομικές αλλαγές στη δομή του κυβερνητικού σχήματος, όπως συγχωνεύσεις υπουργείων, μεταφορά αρμοδιοτήτων κα. Μένει, ωστόσο να φανεί αν ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στο κατά γενική παραδοχή αποτυχημένο μοντέλο του rotation που υιοθέτησε μετά τις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού. Αν η απάντηση είναι αρνητική, τότε το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι πόσοι από τους προβεβλημένους υπουργούς θα διατηρήσουν την ιδιότητα του μέλους του υπουργικού συμβουλίου. Για παράδειγμα, θα δείξει την πόρτα της εξόδου σε προβεβλημένους υπουργούς όπως ο Χρ. Σταϊκούρας, ο Γ. Φλωρίδης, ο Κ. Σκρέκας, ο Δημ. Καιρίδης, η Νίκη Κεραμέως ή άλλους όπως ο Λευτ. Αυγενάκης;
Το γαλάζιο παρασκήνιο βρίθει σεναρίων και φημών για καρατομήσεις κάποιων τουλάχιστον από τους παραπάνω υπουργούς και για την ταυτόχρονη επαναφορά στο κυβερνητικό σχήμα σειράς κορυφαίων που βρέθηκαν εκτός, όπως ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Νότης Μηταράκης, ο Σταύρος Παπασταύρου κα.