Αργά το βράδυ της Τετάρτης (17/1) κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης, σχετικά με την εφαρμογή των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας.
Η τροπολογία, η οποία έχει συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας θα ψηφιστεί αύριο Παρασκευή (19/1) και εκτός από τα μέτρα κατά της ακρίβειας περιλαμβάνει την απευθείας ανάθεση της σύμβασης για την αναβάθμιση της ψηφιακής πλατφόρμας e-katanalotis.
Σχετικά με τα μέτρα κατά της ακρίβειας η τροπολογία προβλέπει:
Την απαγόρευση προωθητικών ενεργειών για τρεις μήνες σε προϊόντα για τα οποία έχει ανακοινωθεί και εφαρμόζεται αύξηση τιμών από τις Ι0 Ιανουάριου και μετά. Δηλαδή από την ημερομηνία κατά την οποία ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα.
Μείωση των αρχικών τιμών των προϊόντων, όπως αυτές διαμορφώνονται πριν από κάθε έκπτωση, προσφορά ή άλλη προωθητική ενέργεια. Η μείωση αυτή ισούται, κατ’ ελάχιστον, με το 30% του αθροίσματος των πιστώσεων, εκπτώσεων άλλων παροχών που χορηγηθήκαν στο λιανεμπόριο το 2023.
Οι επιχειρήσεις που παράγουν ή εμπορεύονται νωπά́ κρέατα, ψάρια, φρούτα και λαχανικά, πωλούν τα προϊόντα αυτά σε καθαρές τιμές, δηλαδή χωρίς να χορηγούν εκπτώσεις, πιστώσεις ή άλλες παροχές σε άλλες επιχειρήσεις που υπερβαίνουν, το 3% επί της τιμής πώλησης προ εκπτώσεων. Δηλαδή η τροπολογία αναγνωρίζει φύρα 3%.
Θεσμοθετούνται ποινές αλλά και πρόστιμα ως εξής:
α) σύσταση με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και τη συμμόρφωση εντός αποκλειστικής προθεσμίας.
β) πρόστιμο από 5.000 ευρώ έως 2 εκατ. ευρώ και ανακοίνωση της επωνυμίας του παραβάτη και του προστίμου.
Όσον αφορά τις τιμές στο βρεφικό γάλα η τροπολογία προβλέπει ότι οι εταιρείες που εισάγουν, παράγουν και διανέμουν παρασκευάσματα για βρέφη και τα παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας, επανακαθορίζουν τις τιμές πώλησης, από την 1η Μαρτίου του 2024, ώστε να προκύπτει για την επιχείρηση μικτό κέρδος που δεν είναι μεγαλύτερο από το λειτουργικό της κόστος προσαυξημένο κατά 7%.
Για την μη εφαρμογή του μέτρου προβλέπονται πρόστιμα από 5.000 έως 1 εκατ. ευρώ. Επίσης προβλέπεται ότι με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης μπορεί να τίθενται περιορισμοί στο ύψος του λειτουργικού κόστους ανά κατηγορία προϊόντων.
Οι Αρχές ελέγχου, δηλαδή η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς, με βάση τα όσα προβλέπονται στην Τροπολογία, έχουν πρόσβαση σε κάθε πληροφορία, δεδομένο και έγγραφο από οιαδήποτε πηγή που διευκολύνει τον έλεγχο οιασδήποτε πιθανολογούμενης παράβασης.
– Μπορούν να διενεργούν έλεγχο, ο οποίος συμπεριλαμβάνει την πρόσβαση σε κάθε χώρο ή μέσο μεταφοράς που χρησιμοποιεί ο προμηθευτής, τον οποίον αφορά ο έλεγχος, παραγγέλλουν ελέγχους που διενεργούνται από άλλες δημόσιες Αρχές,
– διατηρούν στην κατοχή τους τα στοιχεία, τα δεδομένα και τα έγγραφα που προκύπτουν κατά τη διεξαγωγή του ελέγχου για όσο χρόνο και στον βαθμό που απαιτείται για την ομαλή διεκπεραίωση του ελέγχου,
– αναζητούν την παροχή πληροφοριών όσον αφορά τα πραγματικά περιστατικά από κάθε εκπρόσωπο ή μέλος του προσωπικού του προμηθευτή που ελέγχεται, ο οποίος έχει την υποχρέωση να παρέχει πληροφορίες και εξηγήσεις για τα πραγματικά περιστατικά, τα δεδομένα ή τα έγγραφα που σχετίζονται με το αντικείμενο του ελέγχου.