Άρχισε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής η τριήμερη συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Η διαδικασία ξεκίνησε με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και θα ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου, 8 Ιουλίου, με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, εξήγησε τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί τις επόμενες τρεις ημέρες. Ο Νίκος Παππάς του ΣΥΡΙΖΑ έκανε παρέμβαση σχετικά με την τήρηση των χρόνων. Αφού η Βουλή ενέκρινε την πρόταση του κ. Τασούλα, κλήθηκε στο βήμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε καλή αρχή και καλή δύναμη στο έργο όλων των βουλευτών.
«Τέτοια εποχή το 2019 από το βήμα της Βουλής παρουσίασα τις προγραμματικές κυβερνητικές δηλώσεις της πρώτης μας θητείας. Σήμερα βρίσκομαι ξανά εδώ, για να περιγράψω τους νέους φιλόδοξους στόχους μας. Τις προτεραιότητες μιας καινούριας τετραετίας με αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και με αυξημένη δύναμη».
«Οφείλουμε να είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Την τετραετία 2019-2023 κρατήσαμε την κοινωνία όρθια και υλοποιήσαμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Οι πολίτες μας επιβράβευσαν και μας ζήτησαν να προχωρήσουμε γρήγορα στις μεγάλες αλλαγές. Δεν έχουμε το δικαίωμα, δεν έχω το δικαίωμα, να διαψεύσω τις προσδοκίες μας. Η Ελλάδα του 2023 δεν είναι η Ελλάδα του 2010, του 2015 και του 2019. Είναι μια κοινωνία πιο ενωμένη, αισιόδοξη και με οικονομία σε στέρεους ρυθμούς».
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έκλεισε ένας κύκλος τοξικότητας με το αποτέλεσμα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της προηγούμενης τετραετίας, υπογραμμίζοντας πως οι διαρκείς προκλήσεις απαιτούν συνεχή εγρήγορση σε όλα τα μέτωπα.
«Οι δεσμεύσεις μας είναι γνωστές, αναφέρονται στο πρόγραμμά μας. Θα τις παρουσιάσουν ανά τομέα οι υπουργοί και οι υφυπουργοί. Θα έρθουν και τα πρώτα νομοσχέδια», είπε για τις προγραμματικές δηλώσεις.
«Θα μιλήσω σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Είμαστε το σύνορο ενός νέου κόσμου. Όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής, προηγήθηκαν τρεις σταθμοί που σφράγισαν τη χώρα τα τελευταία 100 χρόνια. Ο αστικός εκσυγχρονισμός του Ελευθερίου Βενιζέλου. Στη συνέχεια, ο ανορθωτικός εκσυγχρονισμός της δεκαετίας του ’50 και του ’60. Τέλος, ο πολιτικός εκσυγχρονισμός, που «σφράγισε» την ελληνική Δημοκρατία από τον ιδρυτή της παράταξής μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η γενιά μας καλείται να πετύχει τον δικό της εθνικό στόχο. Θα πρέπει να κινούμαστε με την ταχύτητα της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Είναι μια προσπάθεια που είναι και κοινωνική. Αφορά όλα τα πεδία της δημόσιας ζωής, με επίκεντρο τον πολίτη. Να προστατεύουμε πρώτα και πάνω από όλα τους αδύναμους», πρόσθεσε.
Δημοσιονομική και οικονομική πολιτική
«Οι στόχοι είναι σαφείς και μετρήσιμοι. Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ως το τέλος του έτους. Πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου. Λογικά πρωτογενή πλεονάσματα, στο πλαίσιο του νέου συμφώνου σταθερότητας και ανάκαμψης. Μείωση του δημόσιου χρέους αρκετά κάτω από το 140% του ΑΕΠ. Υποχώρηση της ανεργίας στο 8% την επόμενη τετραετία. Εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ. Μείωση των ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και των αδύναμων. Με στοχευμένες πρωτοβουλίες για έκτακτες δυσκολίες».
«Αυτή τη διπλή κατεύθυνση υπηρετεί το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα ψηφιστεί πριν το τέλος του Ιουλίου. Θα απαντήσει έτσι και σε αμφιβολίες που είχαν εκφραστεί από την αντιπολίτευση. Απέναντι στην επίμονη ακρίβεια, συνεχίζεται το Market Pass που καλύπτει το 10% των βασικών εξόδων των νοικοκυριών. Καθιερώνουμε όπως είχαμε δεσμευτεί ως μόνιμο μέτρο το youth pass των 150 ευρώ σε κάθε νέο. Σε μόνιμη βάση, από 1/1/2024 τίθεται σε ισχύ το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων με οριζόντιες αυξήσεις μετά από 14 χρόνια. Θα υπάρξει ειδική έμφαση σε αμοιβές όσων κατέχουν θέσεις. Στην ελληνική δημόσια διοίκηση η ψαλίδα είναι μικρότερη».
«Η κοστολόγηση των κομματικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα. Να μην ξαναμιλήσουμε χωρίς να υπάρχουν κοστολογημένα προγράμματα».
«Συνεχίζεται η εφάπαξ ενίσχυσης στο τέλος του έτους από το πλεόνασμα της ανάπτυξης, προς όσους πλήττονται από την προσωπική διαφορά. Μία σημαντική πρωτοβουλία, με τη δυνατότητα που δίνουμε στους συνταξιούχους να παραμείνουν στην αγορά εργασίας. Η σύνταξή τους θα μειώνεται μόνο κατά 30%. Θα βλέπουν μόνο μικρή παρακράτηση στα πρόσθετα εισοδήματά τους από τη δεύτερη, δηλωμένη αμοιβή τους».
Ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ. Με περισσότερες συλλογικές συμβάσεις. Καλύπτουν πλέον 1 εκατ. εργαζόμενους, με νέα ετήσια αύξηση των συντάξεων από 1/1/2024 που θα ξεπερνά το 3%.
Την μείωση του φόρου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά από 1η Ιανουαριου 2024 εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μία σειρά από μόνιμα μέτρα τα οποία πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από τη νέα χρονιά, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης φόρου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά.
Στις ελαφρύνσεις θα πρέπει να προσθέσετε τη σταδιακή μείωση των τεκμηρίων κατά 30%.
Σταδιακά, θα έρθει η κατάργηση του τελευταίου μνημονιακού φόρου. Αναφέρομαι στο τέλος επιτηδεύματος.
Οι βασικοί στόχοι της νέας διακυβέρνησης
Ανάκτηση της επενδυθτιής βαθμίδας ως το τέλος του έτους.
Πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου.
Λογικά πρωτογενή πλειονάσματα, μείωση του δημόσιου χρέους αρκετά κάτω από το 140% έως το 2027, υποχώρηση της ανεργίας στο 8% ως το τέλος της τετραετίας, μείωση ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων.
Συνεχίζεται το market pass και για τους επόμενους μήνες.
Καθιερώνουμε και θα καταβληθεί για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο, σε μόνιμη βάση, το youth pass.
Από 1/1/2024 το ειδικό μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.
Αυξάνουμε το οικογονειακό επίδομα από 20 ως 50 ευρώ.
Πρόσθετη μείωση φόρου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά.