Στην τελική ευθεία εισέρχεται το Rethink Athens, ο ευρωπαϊκός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου που οργανώνει και χρηματοδοτεί το κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση. Στον διαγωνισμό υπεβλήθησαν προς αξιολόγηση 71 έγκυρες και εγκαίρως κατατεθειμένες υποψηφιότητες. Η κριτική επιτροπή του πρώτου σταδίου θα συνεδριάσει την προσεχή Παρασκευή και το Σάββατο 12 και 13 Οκτωβρίου προκειμένου να επιλέξει από τρεις (3) έως οκτώ (8) προτάσεις οι οποίες θα περάσουν στο επόμενο και τελικό στάδιο του διαγωνισμού.
Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν, θα κληθούν στη συνέχεια να υποβάλλουν αναλυτικά τις προτάσεις τους με πινακίδες προσχεδίων και προπλάσματα, προκειμένου να κριθούν από την κριτική επιτροπή του δεύτερου σταδίου. Αρχές Νοεμβρίου θα γίνει η προκήρυξη για το δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού, με τους τελικούς υποψηφίους να έχουν περιθώριο τριών (3) μηνών για να υποβάλλουν τις τελικές τους προτάσεις. Η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο του 2013, ενώ θα ακολουθήσει έκθεση με τις τελικές προτάσεις στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Οι προτάσεις που θα επιλεγούν στις συνεδριάσεις της 12ης και 13ης Οκτωβρίου, θα λάβουν έκαστη το χρηματικό έπαθλο των 25.000 ευρώ. Η κριτική επιτροπή έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και μια «ουτοπική» πρόταση, η οποία θα λάβει το τιμητικό βραβείο των 10.000 ευρώ, αλλά δεν θα έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Ως «ουτοπική» χαρακτηρίζεται η καλύτερη οραματική αλλά μη υλοποιήσιμη πρόταση για το κέντρο της Αθήνας. Υπενθυμίζουμε πως δεν είναι γνωστά τα στοιχεία των προσώπων που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο διαγωνισμό και ούτε πρόκειται να γίνουν γνωστά στα μέλη των κριτικών επιτροπών μέχρι την ανάδειξη του τελικού νικητή.
Πρόεδρος της επιτροπής του πρώτου σταδίου είναι ο Αnthony Vidler, Πρύτανης και καθηγητής στο Cooper Union School of Architecture στη Νέα Υόρκη, ιστορικός και κριτικός σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Στην επιτροπή συμμετέχουν επίσης (παράθεση με αλφαβητική σειρά) οι:
• Ben-Joseph Eran, καθηγητής Αρχιτεκτονικής Τοπίου και επικεφαλής του Τμήματος Αστικού Σχεδιασμού του Ενιαίου Προγράμματος Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Πόλεων του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).
• Alfredo Brillemburg, επισκέπτης καθηγητής στη Μεταπτυχιακή Σχολή Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας του Πανεπιστημίου Columbia, συνιδρυτής του Εργαστηρίου Αστικού Μοντέλου Βιώσιμης Διαβίωσης του ίδιου Πανεπιστημίου.
• Γιάννης Ευμολπίδης, πολεοδόμος, ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Αθηναίων.
• Mαριάννα Μόσχου, γενική γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση.
• Κωνσταντίνος Μωραΐτης, αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.
• Richard Plunz, διευθυντής του Προγράμματος Αστικού Σχεδιασμού και καθηγητής στη Μεταπτυχιακή Σχολή Αρχιτεκτονικής, Πολεοδομίας και Συντήρησης του Πανεπιστημίου Columbia.
• Charles Waldheim, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου της Μεταπτυχιακής Σχολής Design του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
• Βάνα Ξένου, Καθηγήτρια στην έδρα Ζωγραφικής, Σχολή Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.
Το πρόγραμμα «Rethink Athens» αφορά σε μια ευρεία παρέμβαση στο κέντρο της Αθήνας, από τη λεωφόρο Αμαλίας έως την οδό Πατησίων στο ύψος της Πλατείας Αιγύπτου, με κεντρικό άξονα την οδό Πανεπιστημίου και κομβικό σημείο τον σχεδιασμό μιας νέας Πλατείας Ομονοίας. Βασικός σκοπός του είναι να αντιστραφεί η αυξανόμενη τάση υποβάθμισης και να αναβιώσει το κέντρο της πόλης, να γίνει ένα κέντρο για τους ανθρώπους. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω ενός πολύπλευρου οργανωτικού σχήματος, το οποίο θα περιλαμβάνει την επιχειρηματική δραστηριότητα, τις υπηρεσίες, τη μόνιμη κατοικία, την αναψυχή και τον πολιτισμό, ενθαρρύνοντας παράλληλα πολλαπλές δράσεις.
Με την επέκταση των παρεμβάσεων προς τη λεωφόρο Αμαλίας, την Ομόνοια και την οδό Πατησίων θα δημιουργηθεί ένας «δακτύλιος» ο οποίος θα συνδέσει τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και το νέο Μουσείο της Ακρόπολης με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και την Πλατεία Ομονοίας με το Μοναστηράκι και το Θησείο, φέρνοντας σε αμεσότερη επαφή τη ζωντάνια της σύγχρονης πόλης με τους αρχαιολογικούς χώρους και τον τουρισμό.
Την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει νέο ενημερωτικό δελτίο τύπου για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της κριτικής επιτροπής.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το project, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.rethinkathens.org και τις σελίδες του Rethink Athens σε facebook και twitter.
Ανοιχτή συζήτηση με θέμα τη σύγχρονη Αθήνα
Αρχιτέκτονες και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα λάβουν μέρος στην ανοιχτή συζήτηση με τίτλο Η Παγκόσμια Πόλη Σήμερα (+ Ξανασκέψου την Αθήνα), τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών (Λ. Συγγρού 107, απέναντι από το Πάντειο). Ομιλητές: Richard Plunz, Anthony Vidler, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Πάνος Δραγώνας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων «Λέξεις και Σκέψεις». Η συζήτηση ξεκινά στις 19:00. Η είσοδος είναι δωρεάν, με σειρά προτεραιότητας.
Η συγκεκριμένη συζήτηση είναι μέρος του έργου «Η Ελληνική Σκέψη σε διάλογο: Προγράμματα Βιωματικής Μάθησης» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθησης και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους.