Από σήμερα και μέχρι την Τετάρτη, διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί δεν θα εξυπηρετούν ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, προχωρώντας σε απεργιακές κινητοποιήσεις, για τις οποίες είχαν προειδοποιήσει εδώ και ημέρες. Τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια δεν θα δέχονται δηλαδή τα παραπεμπτικά των ασφαλισμένων για εξετάσεις
Αυτό που ζητούν είναι η άμεση κατάργηση της προκαταβολής του 70% του clawback του 2022, δηλαδή των αναγκαστικών επιστροφών για να καλυφθεί η τρύπα στο προϋπολογισμό ανάμεσα στο κλειστό κονδύλι αποζημίωσης και στις πραγματικές δαπάνες, ώστε- όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι της αγοράς- «να υπάρξει ανάσα ρευστότητας προς τα εργαστήρια μας, διαφορετικά αδυνατούμε να πληρώσουμε ακόμα και το προσωπικό μας τους προσεχείς μήνες και άμεσο επακόλουθο, το βέβαιο κλείσιμο των εργαστηρίων μας».
Τα προβλήματα που έφεραν απεργιακές κινητοποιήσεις
Στις 08 Ιουλίου είχε συνεδριάσει το διευρυμένο συντονιστικό όργανο των φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας για να εκτιμήσει την κατάσταση, μετά και την επιστολή προς τον υπουργό Υγείας στις αρχές του μήνα με συγκεκριμένα αιτήματα.
Για φέτος, τα θέματα που είχαν τεθεί ήταν η έξτρα χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων κατά 15 εκατ. ευρώ η οποία θα προέλθει από ενίσχυση του υπουργείου Οικονομικών, η οφειλή των clawback του 2021 (το Α’ 4μηνο και το 30% clawback από 5ο-12ο/2022) να ενταχθεί στις 120 δόσεις, η τεκμηρίωση λόγω COVID-19 ώστε να καλυφθούν ξεχωριστά αυτές οι δαπάνες και η θεσμοθέτηση διαχειριστικής αμοιβής των παραπεμπτικών όπως έχει νομοθετηθεί και για τα ιδιωτικά φαρμακεία, καθώς και κόστος δειγματοληψίας.
Τα διαγνωστικά κέντρα για το 2023 ζητούν επίσης: Καθορισμό του μέγιστου ποσοστού clawback έως 10% (με προοπτική μηδενισμού του έως το 2025) που θα κληθούν να επιστρέψουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, αποτίμηση της ιατρικής πράξης ως ξεχωριστή αμοιβή, εξορθολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων και των συμμετοχών και τέλος επανεξέταση συνταγογραφικών οδηγιών.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση ζητούν τη διαγραφή του χρέους των προηγούμενων ετών από rebate και clawback και την αναστολή της προείσπραξης του claw back από τις τρέχουσες πληρωμές, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητά και το clawback του 2022 να ενταχθεί και αυτό στις 120 δόσεις.
Η απάντηση του υπουργείου Υγείας
Με τροπολογία που κατατέθηκε στις 15 Ιουλίου και ψηφίζεται την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης όπως είχε ανακοινώσει στις 30 Ιουνίου στους εκπροσώπους των κλινικοεργαστηριακών και διαγνωστικών κέντρων προσθέτει άλλα 15 εκατ. ευρώ στον κλειστό προϋπολογισμό και η συνολική αύξηση αυτού θα φθάσει τα 55 εκατ. ευρώ μαζί με την ανακατανομή.
Επιπλέον η είσπραξη του clawback και για το έτος 2021 προβλέπεται να πληρωθεί αντί σε 12 σε 120 δόσεις και αφορά το σύνολο των ιδιωτών παρόχων.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη με αυτόν τον τρόπο στηρίζεται έμπρακτα ο προϋπολογισμός και η ρευστότητα του συγκεκριμένου κλάδου για το 2022 ενώ αντίστοιχα θα υπάρξουν επόμενες παρεμβάσεις και για το 2023.