Θέμα ωρών είναι η κατάθεση προς συζήτηση στη Βουλή- με ορίζοντα να ψηφιστεί μέσα στον Απρίλιο- το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα που μεταξύ άλλων θα φέρει σημαντικές αλλαγές στη σχέση με τους γιατρούς.
Ο σχεδιασμός της Αριστοτέλους είναι σε κάθε πολίτη να αντιστοιχιστεί ένας οικογενειακός- γενικός γιατρός, με αναβαθμισμένο ρόλο.
Από το να παρέχει δηλαδή συμβολές για τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων ανάλογα με την ηλικία και το ιστορικό του πολίτη που θα έχει υπ’ ευθύνη του, μέχρι να δίνει το πράσινο φως για περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις και για την παραπομπή σε νοσοκομείο αν χρειαστεί, το περίφημο «gate keeping».
Οι πληροφορίες λένε πως η εγγραφή των πολιτών στο γενικό γιατρό θα ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι. Σύμφωνα με την Αριστοτέλους, οι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα και επιλογής του οικογενειακού γιατρού αλλά και αλλαγής του.
Σημειώνεται πως η έννοια του οικογενειακού γιατρού είχε επιχειρηθεί να καθιερωθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας, χωρίς όμως επιτυχία.
Στο πλαίσιο της εγγραφής του πληθυσμού σε γενικό γιατρό ή παθολόγο και παιδίατρο, οι πολίτες είχαν αυτόματα αντιστοιχιστεί και έπρεπε να υποβάλουν αίτηση εγγραφής σε διαθέσιμο οικογενειακό γιατρό της επιλογής τους.
Όπως υπογραμμίζει όμως το υπουργείο Υγείας, μόλις 1,4 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό.
Η Αριστοτέλους θέλει ουσιαστικά να αλλάξει το σύστημα των 200 επισκέψεων το μήνα ανά γιατρό, οι οποίες εξαντλούνται πολύ γρήγορα, ήδη από το πρώτο δεκαήμερο.
Το νέο μοντέλο που θα προκρίνει είναι η πληρωμή των ιδιωτών γιατρών που θα λειτουργήσουν ως οικογενειακοί να γίνεται με την καταβολή ενός ετήσιου ποσού με βάση των αριθμό των πολιτών που θα έχουν στη λίστα τους. Οι γιατροί θα έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων τη τήρηση και ενημέρωση του ψηφιακού φακέλου υγείας.