Τρίτη μέρα της νέας χρονιάς και μόνο εφησυχασμός και χαλάρωση δεν επικρατούν στους κόλπους της κυβέρνησης, αλλά και στις Επιτροπές των ειδικών, αφού, σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα υγείας αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας, η «συνύπαρξη» των μεταλλάξεων «Δέλτα» και «Όμικρον» θέτει σε εγρήγορση, προκειμένου να γίνει αποτίμηση της πανδημίας, μετά τα ρεβεγιόν, αλλά και για τη λήψη αποφάσεων – πρωτίστως δε για το άνοιγμα των σχολείων μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.
Μολονότι πρόθεση των ειδικών αποτελεί η απρόσκοπτη λειτουργία της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως γνωστοποίησε -κατά την τελευταία ενημέρωση για την πανδημία- η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, το ενδεχόμενο της διενέργειας rapid test για την επιστροφή στα σχολεία είναι ένα θέμα που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων, σύμφωνα με τα όσα είπε και η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή.
Επαναλαμβάνοντας τη βούληση της κυβέρνησης για την επιστροφή στις σχολικές αίθουσες κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, η κ. Μακρή επισήμανε ότι οι ειδικοί θα αποφανθούν μέσα στη βδομάδα αναφορικά με την τροποποίηση ή μη των υγειονομικών πρωτοκόλλων, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο επιστροφής των παιδιών στην τάξη με rapid αντί των self test.
Στον αντίποδα, την παράταση των σχολικών διακοπών κατά μία εβδομάδα πρότεινε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, υποστηρίζοντας πως «αν ανοίξουμε τα σχολεία θα κλείσουν μετά από ένα πενθήμερο, δεκαήμερο». Αιτιολογώντας την πρότασή του, «κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό… Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική αυτή (η Omicron)» ανέφερε ο κ. Τζανάκης, προβλέποντας πως δεν προκύπτει σταθεροποίηση ή ύφεση των κρουσμάτων πριν τις 15 με 20 Ιανουαρίου. «Τα ράπιντ τεστ γίνονται και θα γίνονται, αυτή τη στιγμή όμως δε θα καταστείλουν αυτή την έξαρση είναι πολύ μεγάλη έξαρση. Αν βλέπουμε ότι σταθεροποιούμαστε ή πέφτουμε σε κρούσματα, κάτι που δεν το βλέπουμε εμείς πριν τις 15 με 20 Ιανουαρίου, τότε προχωράμε σε περαιτέρω μέτρα ή τα ανοίγουμε. Δεν κοστίζει οικονομικά και κοινωνικά παράταση μιας εβδομάδας», κατέληξε ο ίδιος.
Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, το πιο ισχυρό δεδομένο που υπάρχει αυτήν τη στιγμή είναι η δυνατή προστασία που προσφέρουν απέναντι και στην νέα μετάλλαξη «Omicron», κάτι που φέρνει πιο κοντά την πιθανότητα διεύρυνσης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και στην ηλικιακή ομάδα πολιτών 50-60 ετών, ενώ υποχρεωτικό καθίσταται το εμβόλιο για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, από τις 16 Ιανουαρίου.
Συγχρόνως, η διπλή επικράτηση στη χώρα των μεταλλάξεων «Δέλτα» και «Omicron» φέρνει αντιμέτωπους τους επιστήμονες με το ενδεχόμενο περαιτέρω αυστηροποίησης των υγειονομικών περιορισμών, παρά την πρόσφατη επικαιροποίησή τους, μόλις λίγες μέρες νωρίτερα. Σε περίπτωση, δηλαδή, που η φρενήρης πορεία των νέων κρουσμάτων οδηγήσει τις αντοχές του ΕΣΥ σε οριακό σημείο, δεν αποκλείεται να ληφθούν εκ νέου περιορισμοί στην εστίαση, στους αθλητικούς χώρους και στα θεάματα (σε χώρους ψυχαγωγίας).