Επτά προγράμματα συνολικού – επιπρόσθετου – κόστους 1,193 δισ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση των προσλήψεων νέων και γενικότερα τη δημιουργία θέσεων εργασίας θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Εργασίας τους επόμενους μήνες, με στόχο την περαιτέρω αποκλιμάκωση του προβλήματος της ανεργίας.
Πρόκειται για τα προγράμματα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης από την Εκθεση Θεσσαλονίκης και εξειδίκευσε ο υπουργός Εργασίας.
Ο κ. Κ. Χατζηδάκης παρουσίασε – αρχικώς – τα επίσημα στοιχεία της ανεργίας σημειώνοντας ότι από την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής κυβέρνησης τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα παρουσιάζεται μια αποκλιμάκωση της τάξεως των τριών ποσοστιαίων μονάδων. «Παρά ταύτα, το ποσοστό του 14,2% που ανακοινώθηκε για τον Ιούλιο του 2021 είναι ένα υψηλό ποσοστό, ενώ εξαιρετικά υψηλό είναι και το ποσοστό των άνεργων νέων». Ως εκ τούτου χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο αριθμός των απασχολουμένων (4.011.357 άτομα) τον Ιούλιο του 2021 είναι ο υψηλότερος από το 2011 και ο αριθμός των ανέργων (664.384 άτομα) ο χαμηλότερος από τον Οκτώβριο του 2010.
Τα επτά προγράμματα που τίθενται άμεσα ή θα τεθούν στις αρχές του επόμενου έτους σε εφαρμογή προβλέπουν τα εξής:
1. Το «πρώτο ένσημο» αφορά νέους έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία, που αναλαμβάνουν εργασία. Οι νέοι αυτοί θα ενισχύονται συνολικά για διάστημα έξι μηνών από την πολιτεία με 1.200 ευρώ κατά την πρώτη πρόσληψή τους. Τα 600 ευρώ θα δίδονται στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 ευρώ στους νέους. Το ποσό αυτό θα είναι πέραν του μισθού τους. Για εργασία μερικής απασχόλησης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού. Το κόστος του προγράμματος είναι συνολικά 42 εκατ. ευρώ για το 2022 και το 2023, ενώ θα περιλαμβάνει ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις που θα το εφαρμόσουν. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί σε συνδυασμό με το πρόγραμμα για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, όπως και με άλλα προγράμματα που εφαρμόζει ο ΟΑΕΔ.
2. Επεκτείνεται για τρεις ακόμα μήνες – έως το τέλος του έτους – το πρόγραμμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ. Το πρόγραμμα έληγε στο τέλος του μηνός Σεπτεμβρίου. Δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να απασχολεί το 50% του χρόνου τον εργαζόμενο και το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη του 60% των αμοιβών. Ο εργοδότης καταβάλλει τις εισφορές. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε την περίοδο της πανδημίας. Μέχρι τώρα έχουν καταβληθεί 121 εκατ. ευρώ και με την επέκτασή του θα δοθούν επιπλέον 50 εκατ. ευρώ.
3. Από το 2022 οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας μέσω προγραμμάτων του υπουργείου Εργασίας για την επιδότηση – επί έξι μήνες – του συνόλου του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές) αυξάνονται από 100.000 σε 150.000. Μέσω των προγραμμάτων αυτών καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές για επιπλέον 50.000 θέσεις εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας (συνολικά 150.000 θέσεις εργασίας). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ειδική μέριμνα για μακροχρόνια ανέργους οι οποίοι επιδοτούνται επιπλέον με 200 ευρώ. Μέσω του προγράμματος έχουν βρει εργασία συνολικά 80.000 άνεργοι, ενώ αυτή τη στιγμή κάνουν χρήση του προγράμματος 55.000 άτομα.
4. Η μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών που ισχύει και σήμερα θα παραταθεί μέχρι το τέλος του 2022. Το κόστος του μέτρου αυτού φθάνει τα 816 εκατ. ευρώ. Η μείωση επιμερίζεται σε 1,79 ποσοστιαίες μονάδες στις εργοδοτικές εισφορές και 1,21 ποσοστιαίες μονάδες στις εργατικές. Σημειώνεται ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών επιβαρύνει τον προϋπολογισμό και όχι τον ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ. Οι ανταποδοτικές παροχές των δύο αυτών Οργανισμών ουδόλως επηρεάζονται.
5. Τον Δεκέμβριο θα δοθεί σε όλους τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος διπλάσιο ποσό από αυτό που ελάμβαναν. Πρόκειται για 257.000 νοικοκυριά ή περίπου 500.000 άτομα. Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό προβλέπεται ποσό 200 ευρώ μηνιαίως, το οποίο αυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο και κατά 50 ευρώ για κάθε παιδί. Το κόστος του μέτρου είναι 64 εκατ. ευρώ.
6. Δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού – 534 ευρώ μηνιαίως – για επιπλέον δύο μήνες για τους καλλιτέχνες (για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο) και τους ξεναγούς (για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο). Το συνολικό κόστος της επέκτασης του μέτρου είναι 30 εκατ. ευρώ.
7. Επεκτείνεται έως το τέλος του 2021 το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό. Συνολικό κόστος: 22 εκατ. ευρώ.