Αναποτελεσματικό θεωρεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων, εκτιμώντας πως τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρή συμμετοχή στη διασπορά του κορονοϊού.
Κι αυτό την ώρα που ολοένα και περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο καταλήγουν και σε αυτό το μέτρο, προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση της covid-19.
Σύμφωνα με τον Χανς Κλούγκε, διευθυντή για την Ευρώπη του Οργανισμού, η επιβολή νέων lockdown στην Ευρώπη μπορεί να αποφευχθεί, μέσω μεταξύ άλλων της γενικευμένης χρήσης μάσκας προκειμένου να αποφεύγεται η εξάπλωση του κορονοϊού.
Ο Κλούγκε τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι «τα lockdown μπορούν να αποφευχθούν, εμμένω στη θέση μου ότι τα lockdown είναι το έσχατο μέσο. Αν η χρήση μάσκας φτάσει το 95%, τα lockdown δεν θα χρειάζονται».
Σε ό,τι αφορά τα δημοτικά σχολεία, ο Κλούγκε υπογράμμισε ότι θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά, εξηγώντας ότι τα παιδιά και οι έφηβοι δεν ευθύνονται για την εξάπλωση της covid-19 και ότι το κλείσιμο των σχολείων «είναι αναποτελεσματικό».
Παράλληλα σημείωσε ότι τα lockdown θα πρέπει να αίρονται με ασφάλεια και σταδιακά, προειδοποιώντας για τις αρνητικές επιπτώσεις της «πολύ γρήγορης χαλάρωσης».
Ο Κλούγκε επεσήμανε ότι κάποια συστήματα υγείας χωρών της Ευρώπης βρίσκονται στα όριά τους λόγω των πολλών ασθενών με κορονοϊό, ενώ περισσότεροι από 29.000 θάνατοι από covid-19 καταγράφηκαν στην ήπειρο μόνο την προηγούμενη εβδομάδα.
«Η Ευρώπη βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της πανδημίας, μαζί με τις ΗΠΑ. Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, αλλά οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι δύσκολοι» προειδοποίησε.
Παρά τα ενθαρρυντικά νέα της προηγούμενης εβδομάδας σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, τα εμβόλια δεν θα είναι «ένα μαγικό ραβδί, διότι γνωρίζουμε ότι τα αποθέματα θα είναι περιορισμένα, κυρίως στην αρχή» εξήγησε ο Κλούγκε.