Με* το ειδικό πρόγραμμα ύψους 10 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών θα μπορούν φιλοξενηθούν 10.000 παιδιά στα δημοτικά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζονται όλες οι θέσεις απασχόλησης σε αυτές τις δομές, δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), Σπύρος Σπυρίδων, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο διευθύνων σύμβουλος του φορέα που υλοποιεί τα προγράμματα οικονομικής στήριξης οικογενειών με παιδιά προσχολικής ηλικίας, αναφέρεται επίσης στο παράλληλο πρόγραμμα που υλοποιείται για πρώτη φορά και αφορά τη χορήγηση 15.000 voucher σε μητέρες που εργάζονται στο Δημόσιο, τα παιδιά των οποίων αναμένεται να φιλοξενηθούν σε προσχολικές δομές στις αρχές Οκτωβρίου.
Αναφέρει ακόμα ότι μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής» φοιτούν σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς 150.000 παιδιά, ενώ επισημαίνει ότι από το επόμενο έτος οι αιτήσεις θα υποβάλλονται εύκολα και γρήγορα από το smartphone ή το τάμπλετ. Τέλος, ο πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και επί 16 έτη δήμαρχος Πόρου εξηγεί για ποιο λόγο εμφανίζονται οι ΟΤΑ ως πρωταθλητές στη διαφθορά και μιλά για το πληροφοριακό σύστημα που ετοιμάζεται να λειτουργήσει στους δήμους και το οποίο φιλοδοξείται ότι θα μειώσει αισθητά αυτό το φαινόμενο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΕΤΑΑ, Σπύρου Σπυρίδων, στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον δημοσιογράφο Απόστολο Μιχαλούδη:
Ερ: Ο κύκλος των ενστάσεων και των αιτήσεων θεραπείας για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής», που υλοποιεί η ΕΕΤΑΑ, έκλεισε. Πόσες τελικά είναι οι θέσεις που καλύφθηκαν στις προσχολικές δομές;
Απ: Το πρόγραμμα είναι της τάξεως των 279 εκατ. ευρώ. Φέτος θα φοιτήσουν περίπου 150.000 παιδιά στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς, νηπιακούς σταθμούς, στις δομές για ΑμεΑ και στα ΚΔΑΠ. Αυτό που ενδιαφέρει τους γονείς είναι ότι κανένα παιδί που πληροί της προϋποθέσεις, δεν έμεινε χωρίς voucher για δωρεάν φιλοξενία σε αυτές τις δομές.
Ερ: Όμως, προέκυψε πρόβλημα με τα ΚΔΑΠ . Με το ειδικό πρόγραμμα ύψους 10 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, αντιμετωπίζεται επαρκώς ώστε να ικανοποιηθεί η ζήτηση, αλλά και εργαζόμενοι να μην χάσουν τη δουλειά τους;
Απ.: Το πρόβλημα προέκυψε επειδή φέτος υπερδιπλασιάστηκαν οι αιτήσεις, από 60.000 σε 130.000, ενώ το ποσό που διατέθηκε φέτος ήταν ίδιο με το περσινό. Έτσι, ενώ πέρσι μπόρεσαν και φιλοξενήθηκαν παιδιά με οικογενειακό εισόδημα έως 27.000, τώρα θα φοιτήσουν παιδιά με οικογενειακό εισόδημα περίπου 14.000. Με τη διάθεση των 10 εκατ. ευρώ στα δημοτικά ΚΔΑΠ που ανακοίνωσε ο κ. Θεοδωρικάκος διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας σε αυτά έτσι κανένας παιδαγωγός δεν πρόκειται να απολυθεί. Επίσης δίνεται η δυνατότητα στους δημάρχους να μπορέσουν να πάρουν επιπλέον άλλα 10.000 παιδιά σε αυτές τις δομές.
Ερ: Αυτές τις μέρες υποβάλλονται αιτήσεις για ένα παράλληλο πρόγραμμα χορήγησης voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς. Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι;
Απ: Αν και η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση λόγω της πανδημίας, εντούτοις διατίθενται επιπλέον 30 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους και για πρώτη φορά μητέρες, οι οποίες είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ή είναι υπάλληλοι στους ΟΤΑ, ή στα ΝΠΔΔ θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν το voucher ώστε τα παιδιά τους να φοιτήσουν στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς. Παράλληλα, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και μισθωτές και αυτοαπασχολούμενες με εισόδημα από 27.000 έως 30.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί, μέχρι του ποσού των 39.000 ευρώ. Επιπλέον δικαιούχοι είναι και όσοι διαμένουν σε δήμους που δεν είναι υποχρεωτική η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Η προθεσμία των αιτήσεων λήγει στις 18 Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσει η διαδικασία των ενστάσεων. Πιστεύω ότι 15.000 παιδιά θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν στις δομές από τις αρχές Οκτωβρίου.
Ερ: Πλέον σταμάτησε η προσκόμιση των πιστοποιητικών σε φακέλους και πλέον οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Ετοιμάζετε και άλλες ψηφιακές διευκολύνσεις;
Απ: Πράγματι, ενώ μέχρι πέρυσι οι ενδιαφερόμενοι θα έπρεπε να πάνε στον δήμο τους για το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, στον λογιστή ή στην εφορία για το πιστοποιητικό με το εισόδημά τους, να επισκεφθούν τον ΟΑΕΔ για να διαπιστωθεί εγγράφως ότι είναι άνεργοι ή κάποιους άλλους ανάλογους φορείς, τώρα για πρώτη φορά υποβάλλουν την αίτηση ηλεκτρονικά με τους κωδικούς του taxisnet. Η ΕΕΤΑΑ έχει διασυνδεθεί με όλους τους φορείς (ΑΑΔΕ, ΟΑΕΔ, ΗΔΙΚΑ, Μητρώο Πολιτών κ.α.) και «τραβάμε» απευθείας τα στοιχεία, με αποτέλεσμα οι μητέρες να μην χρειάζεται πλέον να προσκομίσουν πιστοποιητικά. Μέχρι πέρυσι έφταναν περίπου 200.000 φάκελοι, που κατά μέσο όρο περιείχαν 200 γραμμάρια χαρτιών. Εκτός από την αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, η καινοτομία αυτή έχει και ένα σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς αυτός ο όγκος χαρτιού αντιστοιχεί σε 1.000 δέντρα. Από το επόμενο έτος αυτό το εγχείρημα θα φροντίσουμε να είναι πολύ πιο φιλικό στους χρήστες, καθώς οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από το κινητό τηλέφωνο μέσω μιας εφαρμογής που θα αναπτύξουμε.
Ερ: Πρόσφατα υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΚΕΔΕ, Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και ΕΕΤΑΑ για την ενίσχυση της διαφάνειας στους ΟΤΑ. Υπάρχει διάχυτη η αίσθηση από μερίδα πολιτών αλλά παράλληλα αποτυπώνεται και σε ετήσιες εκθέσεις δημόσιων φορέων και ανεξάρτητων αρχών ότι οι δήμοι είναι πρωταθλητές στη διαφθορά. Ως έμπειρος αυτοδιοικητικός που είστε, ποια μέτρα κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να ληφθούν ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο;
Απ: Είναι λογικό να αποτυπώνεται στατιστικά αυτό το φαινόμενο διότι οι πολίτες για την διεκπεραίωση υποθέσεών τους έρχονται σε μεγαλύτερο ποσοστό σε επαφή με τον δήμο, σε σχέση με άλλους φορείς του Δημοσίου. Η ΕΕΤΑΑ έχει αναλάβει να αναπτύξει ένα πρόγραμμα, με το οποίο φιλοδοξεί ότι αυτή την κατάσταση θα βελτιωθεί, καθώς θα μειώσει σημαντικά τα βήματα που απαιτούνται για να διεκπεραιωθεί μια υπόθεση. Παράλληλα θα αναπτυχθεί ένα πληροφοριακό σύστημα σε κάθε δήμο προκειμένου να μην χρειάζεται παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις να πάει ο πολίτης στο δημαρχείο ή στην περιφέρεια. Το μνημόνιο που υπογράψαμε με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την ΚΕΔΕ αποσκοπεί στο να υπάρξει εσωτερικός έλεγχος στους δήμους και να μειωθούν οι περιπτώσεις αδιαφάνειας, αλλά ταυτόχρονα και να αποδειχτεί ότι τελικά στην πράξη δεν υπάρχουν εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς στους δήμους όπως αποτυπώνονται στα στατιστικά στοιχεία.