Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας (Συμβούλιο της Επικρατείας) ακύρωσε κυβερνητικό διάταγμα του 1934, σύμφωνα με το οποίο η εμβληματική εκκλησία της Αγιάς Σοφιάς μετατρεπόταν σε μουσείο, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu και αναμεταδίδουν το Γαλλικό και το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η απόφαση ανοίγει έτσι τον δρόμο στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, εάν το επιθυμεί, να προχωρήσει μέσω προεδρικού διατάγματος στην μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε ισλαμικό τέμενος.
Οι τουρκικές εφημερίδες «Hürriyet» και «Yeni Şafak» ισχυρίζονται σε σημερινό τους δημοσίευμα πως, παρά την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ, θα χρειαστεί είτε νέο προεδρικό διάταγμα του Ερντογάν, είτε διοικητική απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων/Ιδρυμάτων, για να τεθεί σε εφαρμογή η δικαστική απόφαση, κάτι που ίσως να πάρει καιρό.
Άμεσα ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα κάνει διάγγελμα στις 20:53.
Λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση του τουρκικού ΣτΕ, ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών έκανε ένα tweet χρησιμοποιώντας τον στίχο του ποιητή Necip Fazıl Kısakürek: «Υπομονή νέοι μου! Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα ή αύριο αλλά η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει».
Το ισλαμoσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του οποίου ηγείται ο Ταγίπ Ερντογάν ενέτεινε τις κινήσεις για να ανοίξει η Αγία Σοφία ως τακτικός λατρευτικός χώρος μετά και το σόου στα τέλη Μαΐου, όταν κατά την επέτειο Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, διαβάστηκε εδάφιο από το Κοράνι, μέσα στον ναό.
Οι εκκλήσεις του Ερντογάν να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί έχουν τύχει σφοδρών αντιδράσεων και εκκλήσεων υπέρ του αντιθέτου από χριστιανικές προσωπικότητες, ορθόδοξες χώρες σε όλο τον κόσμο, καθώς και κορυφαίους πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, οι οποίοι σημειώνουν ότι η κίνηση θα προκαλέσει θρησκευτικές εντάσεις.
Η εν λόγω απόφαση είναι και για άλλον έναν λόγο σημαντική, καθώς πρόκειται περί ακύρωσης διατάγματος της εποχής του Κεμάλ Ατατούρκ, του οποίου η υπογραφή μετέτρεψε το νυν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, σε μουσείο, το 1934 ως μέρος των κοσμικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα.